Elazığ'da büyük deprem!

TAKİP ET

Elazığ'da 6.8 büyüklüğünde deprem: İlk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetti, en az 270 yaralı var

Elazığ'da bugün 20.55 sularında 6.5 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

​Kandilli Rasathanesi, ilerleyen dakikalarda depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini 5.0 kilometre olarak revize etti.

NTV yayınında konuşan AFAD Başkanı Mehmet Güllüoğlu, "Ekiplerimiz bir yıkım var mı, enkaz altında olan var mı, incelemelere başladı. Yakından takip ediyoruz" dedi.


#DEPREM Revize

UYURUK-SIVRICE (ELAZIG) https://t.co/wa7rLcy1lo

24.01.2020, 20:55:12 TSİ

Büyüklük: 6.5,

Derinlik: 5.0 km#Kandilli
— Kandilli Rasathanesi (@Kandilli_info) January 24, 2020



Kandilli Rasathanesi, Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin büyüklüğünü 6.5, derinliğini 5.0 kilometre olarak revize ettihttps://t.co/7SbZfjtgiX pic.twitter.com/MsO2avXLDo
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 24, 2020


Akar: Şehir merkezlerimizde can kaybı olmadığı görülüyor



Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Hem sivil hem askeri olarak, tüm ekiplerimiz teyakkuz halinde. Şehir merkezlerimizde herhangi bir can kaybı olmadığı görülüyor. TSK her an yardıma hazır." açıklaması yaptı.

AFAD: 21.08'de 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleşti

Öte yandan AFAD 21.08'de 5.4 büyüklüğünde bir deprem daha gerçekleştiğini bildirdi.

Habertürk yayınında konuşan Prof.Dr. Naci Görür, "Kırılma başladı demektir. Doğu Anadolu fayı üzerinde uzun zamandır deprem olmayan yerler vardı" dedi.


İlk gelen görüntüler çok kötü... #elazig #deprem pic.twitter.com/weNRz0wwfA

— Polatlı Haberleri (@polatlisondakka) January 24, 2020


Sarsıntılar, Van, Malatya, Diyarbakır, Ordu, Hatay ve çevre illerde de hissedildi.

Elazığ'da bazı binaların yıkılmasının ardından ekipler çalışmalar başlattı.

İşte o fotoğraflar:



 





 



Şanlıurfa'da canlı yayın yapan TRT 2 ekranlarına deprem anı böyle yansıdı https://t.co/7SbZfjtgiX pic.twitter.com/aXGxc5hXLZ
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 24, 2020



Elazığ'da gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altından çıkarılanlara ilişkin görüntüler yayınlandı https://t.co/7SbZfjtgiX pic.twitter.com/386drQsplR
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 24, 2020



Deprem sonrası enkaz altında görüntüler...



Elazığ'ın Sivrici ilçesinde meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrası bir çok bina yıkıldı. Enkaz altında kalan vatandaşları kurtarma çalışmaları devam ediyor. https://t.co/TUzGAwAmxd #Elazığ #deprem pic.twitter.com/xiG3aI0ANd
— İstiklal.com.tr (@gazeteistiklal) January 24, 2020


İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem sonrası açıklamalarında şu ifadeleri kullandı:

"Sivrice merkezli bir deprem meydana geldi. O dakikadan itibaren tüm arkadaşlarımız büyük bir yoğunluk içerisinde olay yerine intikal ettiler. Doğanyol, Sivrice ve Pütürge'de biraz daha etkili oldu. Bu merkezlerde ilk etaplarda can kaybı bilgisi gelmemişti. Elazığ ve Malatya'da toplam 4 can kaybımız var. 84 kişi ise yaralandı. Allah'tan rahmet diliyoruz. Depremin seviyesini seviye 3 olarak belirledik.



"Olayın olduğu andan itibaren Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgileri arz ettik. Bize Elazığ'a gitme talimatı verdi. Sağlık Bakanımız ve Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte Elazığ'a gidiyoruz.

"Vatandaşlarımızdan bir tek istirhamımız var cep telefonlarını çok fazla bu deprem anında kullanmamaları. Kısa mesaj ve internet üzerinden kullanmalarını istirham ediyoruz."

AFAD'dan açıklama

Elazığ'daki depremin ardından AFAD koordinasyonunda 28 çalışma grubunun 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirildiği bildirildi.

Açıklamada, "Afet bölgesindeki hasarlı yapılara kesinlikle girilmemesi gerekmektedir. Telefon görüşmelerinde mümkünse web tabanlı uygulamaların ve SMS'lerin tercih edilmesi önem arz ediyor" denildi.

Arama kurtarma ekipleri gönderildi

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen depremin ardından Erzurum, Tunceli ve Erzincan'dan arama kurtarma ekipleri, yardım malzemeleriyle bölgeye gönderildi. Erzurum İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selahattin Karslı yaptığı açıklamada, depremin ardından 5 ekibi destek için bölgeye gönderdiklerini söyledi.

UMKE, Türk Telekom, itfaiye ve elektrik arıza ekiplerinin de bölgeye hareket ettiğini dile getiren Karslı, "Yaklaşık 100 kişilik ekibi bölgeye gönderdik. Yardım ve çadır malzemesi dolu 2 tır bölgeye hareket etti" dedi.

Elazığ'daki deprem, Suriye’de de hissedildi

Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen deprem, Suriye’nin kuzeyinde de hissedildi. Elazığ'ın Sivrice ilçesi merkezli 6,8 büyüklüğündeki deprem, Suriye’nin kuzeyindeki İdlib, Azez, Bab, Cerablus, Çobanbey, Afrin ve Telebyad bölgelerinde hissedildi.

Söz konusu bölgelerde vatandaşlar, panik halinde sokağa çıkarken, can ve mal kaybı yaşanmadı. 

Kızılay Başkanı Kınık'tan açıklama

Kızılay Başkanı Kerem Kınık, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Bölgedeki vatandaşlarımızın olumsuz şartlardan korunması için ihtiyaç duyulan malzemeleri bölgeye sevk ediyoruz. Destekleriniz için Deprem yaIn 2868’e sms yollayın 10₺ katkıda bulunun. Dilediğiniz kadar gönderebilirsiniz. Gün dayanışma günü." ifadelerini kullandı.


#Deprem #Elazığ #Sivrice



Bölgedeki vatandaşlarımızın olumsuz şartlardan korunması için ihtiyaç duyulan malzemeleri bölgeye sevk ediyoruz. @Kizilay Destekleriniz için

Deprem yaIn 2868’e sms yollayın 10₺ katkıda bulunun. Dilediğiniz kadar gönderebilirsiniz.

Gün dayanışma günü. pic.twitter.com/irjDavyISu
— Kerem Kınık (@drkerem) January 24, 2020



Turkcell ve Vodafone'dan #deprem ile ilgili iletişim konusunda açıklama geldi.#Elazığ pic.twitter.com/meXoYky7l7
— Türkçü Paylaşım (@TurkcuPaylasim) January 24, 2020

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi: 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabilir

Avrupa Akdeniz Sismoloji Merkezi'nin yayınladığı haritada, depremden etkilendiği bildirilen bölgeler görselleştirildi. 

​Merkezin açıklamasına göre, depremin 120 milyon kişi tarafından hissedilmiş olabileceği tahmin ediliyor. 

 



Map of felt reports received so far following the #earthquake M6.9 in Eastern Turkey 40 min ago pic.twitter.com/RXQx9Vkbw3
— EMSC (@LastQuake) January 24, 2020

Elazığ İstasyon Caddesi'nde depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğalgaz patlaması sonucu yangın çıktığı bildirildi



Elazığ İstasyon Caddesi'nde depremde hasar gören binalardan birinde gerçekleşen doğalgaz patlaması sonucu yangın çıktığı bildirildihttps://t.co/7SbZfjtgiX pic.twitter.com/H1ejlXcPkT
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 24, 2020

​Enkaz altından çıkarılan depremzedelere ilişkin sosyal medyadan görüntüler yayınlandı.



Elazığ'da gerçekleşen 6.8 büyüklüğündeki depremin ardından enkaz altından çıkarılanlara ilişkin görüntüler yayınlandı https://t.co/7SbZfjtgiX pic.twitter.com/386drQsplR
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 24, 2020

Kılıçdaroğlu Elazığ Valisi ile görüşerek bilgi aldı

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Elazığ'da meydana gelen deprem nedeniyle, Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ile telefonda görüştü. Vali Kaldırım’dan ortaya çıkan tablo ile yürütülen çalışmalar hakkında bilgi alan Genel Başkan Kılıçdaroğlu, Elazığlılara geçmiş olsun dileklerini iletti. Elazığ Milletvekili Gürsel Erol’la da görüşen CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Genel Başkan Yardımcısı, Malatya Milletvekili Veli Ağbaba’yı, yürütelen çalışmalara destek verilmesi için görevlendirdi.

'Maden ilçesinde çöken binada 6-7 kişi enkaz altında'

​NTV yayınında konuşan Elazığ İl Genel Meclisi Üyesi Cuma Telçeken, "Maden ilçesinde çöken binada 6-7 kişi halen enkaz altında" dedi.

Sivrice Kültür Mahallesi muhtarı Hayrettin Uğurlu ise "Maddi hasar çok büyük. Şimdiye dek bize bildirilen 5 can kaybımız var" açıklaması yaptı.

Türk Telekom, Vodafone ve Turkcell, ücretsiz konuşma ve internet tanımlandı​

Türk Telekom'un sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, "Türk Telekom olarak, müşterilerimiz için ücretsiz konuşma ve internet kullanımı tanımlandı. Kriz masamız hazır. Yanınızdayız Elazığ" denildi. Turkcell ve Vodafone da Elazığ'daki deprem sonrasında bölgede yaşayan vatandaşlara ücretsiz internet ve konuşma tanımladıklarını duyurdu. 

Türkiye Jokey Kulübü depremzedeler için Yurtbaşı'ndaki hipodromu açtı

Türkiye Jokey Kulübü, Elazığ'da depremden etkilenen vatandaşlar için Yurtbaşı ilçesinde bulunan hipodromu açtığını duyurdu. Türkiye Jokey Kulübünün Twitter hesabından yapılan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: "Depremden etkilenen tüm vatandaşlarımız için, Elazığ'ın Yurtbaşı ilçesinde bulunan hipodromumuz, misafirlerimizin konaklama ve diğer ihtiyaçlarını karşılayabilmek adına tüm imkanlarıyla açık olacaktır. Elazığ'ın Sivrice ilçesinde meydana gelen ve çevre illerde de hissedilen 6,8 büyüklüğündeki depremde can ve mal kaybı yaşanmamış olmasını diliyor, tüm vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz."

Malatya Valisi Baruş: 3 vatandaşımız hayatını kaybetti, 45 yaralı

​Malatya Valisi Aydın Baruş, "Malatya'daki depremde şu ana kadar toplam 3 vatandaşımız hayatını kaybetti. Doğanyol, Pütürge ve Kale ilçelerimizde toplam 45 kişi yaralandı" açıklaması yaptı.

Elazığ Valisi Kaldırım: 3 kişi hayatını kaybetti, 225 yaralımız var

Elazığ Valisi Çetin Oktay Kaldırım ise "Kent genelinde 3 kişi hayatını kaybetti. 225 yaralımız, 2 de ağır yaralımız var" dedi.

AFAD: 6 kişi hayatını kaybetti

AFAD, "Elazığ'daki depremde ilk belirlemelere göre 6 kişi hayatını kaybetmiştir" açıklamasında bulundu.

İçişleri Bakanlığı açıklamasında şu ifadelere yer verildi:

- Elazığ ili, Sivrice ilçesinde, 24 Ocak 2020 tarihinde saat 20.55’de 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Deprem sonrasında bölgede 4 büyüklüğü üzeri 6 adet deprem meydana gelmiş olup, toplam artçı deprem sayısı 30’dur. İlk belirlemelere göre altı kişi hayatını kaybetmiştir.

- Elazığ İl AFAD ekipleri şehir merkezinde yıkılan binalara müdahale etmektedir. Maden ve Sivrice’de yıkılan binalar olduğu bilgisi alınmıştır. Elazığ ve çevre illerde arama tarama çalışmaları devam etmektedir. Elazığ havaalanı çalışır durumdadır.

- Tüm çevre iller bölgeye karayoluyla bölgeye ulaşım sağlamaktadır. Deprem sonrasında tüm iller ve birlikler teyakkuz haline geçirilmiştir. Genelkurmay Başkanlığı başta olmak üzere tüm afet ve acil durum yönetimi merkezleri (AADYM) aktif hale geçirilmiştir.

​- AFAD’ın Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Batman, Bayburt, Bingöl, Bursa, Çankırı, Çorum, Diyarbakır, Eskişehir, Gaziantep, Gümüşhane, İstanbul, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Kocaeli, Mardin, Muş, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat ve Van il müdürlükleri; Jandarma Arama Kurtarma, Gümüşhane UMKE ile İstanbul ve Mersin itfaiyelerinden, toplamda 418 arama kurtarma personeli bölgeye sevk edilmiştir.

- AFAD Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Erzurum, Erzincan, Kahramanmaraş, Mardin ve Muş lojistik depolarından bölgeye 1.689 çadır, 1.656 yatak ve 9.200 battaniye sevk edilmiştir. Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre, arama-kurtarma, sağlık, destek çalışmalarının kesintisiz olarak yürütülmesi amacıyla, İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda, 28 çalışma grubu, 7 gün 24 saat çalışma esasına göre faaliyete geçirilmiştir.

İstanbul Valisi Yerlikaya: AFAD toplantısı yaparken deprem haberini aldık

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile AFAD'ın Hasdal Yerleşkesinde Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısı yaptıkları sırada Elazığ'daki deprem haberini aldıklarını belirtti.

Vali Yerlikaya, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, şu görüşlere yer verdi: "AFAD'ın Hasdal Yerleşkesinde Afet Koordinasyon ve Değerlendirme Toplantısını Bakanımız Süleyman Soylu ile yaparken Elazığ'daki deprem haberini aldık. Başta Elazığ olmak üzere, yurdumuzun önemli bir kesiminde hissedilen depremi yaşayan bütün vatandaşlarımıza geçmiş olsun."

Kandilli'den açıklama: 40 kilometrelik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz

Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener Elazığ'da gerçekleşen 6.8'lik deprem sonrası önemli açıklamalarda bulundu.

Haluk Özener'in açıklamasından satır başları şöyle:

- Saat 20,55'te Elazığ Sivrice'de deprem meydana geldi. Bilgiler geldikçe güncelliyoruz. Dünya üzerinde her yerde böyledir, farklı büyüklükler verilebiliyor. Küçük bir ilave yapayım, büyük özveriyle çalışan bölgesel deprem izleme merkezi çalışanlarına teşekkür ediyoruz. 7 gün 24 saat çalışıyorlar.

- Depremin merkezi Elazığ Sivrice, veriler geldikçe tam lokasyonu değişiyor. Şu anda 6,6 büyüklüğünde deprem oldu. Şiddeti ise 7 şiddetinde bir deprem olarak; çok şiddetli bir deprem olarak algılanıyor. Bölgedeki aslında tarihi depremlere baktığımız zaman çok fazla deprem var. Son 500 yıllık depremlere baktığımız zaman büyüklüğü 7'lere ulaşan depremler var. Bunlar yine doğu anadolu fayı üzerinde mevcut deprem lokasyonuna yakın yerler. Bölge oldukça aktif bir bölge.

- En son bölgeye çok yakın olan Kovancılar'da depremimiz var 6,1 büyüklüğünde. Artçılara da baktığınız zaman, yaklaşık 75 kilometrelik bir alana yayılıyorlar. Bizim şu anda 30'du ama şuraya gelirken iki üç tane deprem daha oldu. Bu artçı sarsıntılar tabi ki devam edecek. Bu artçıların da devam etmesini beklemek hiç de yanlış olmayacaktır.

- 40 kilometrelik bir hattın kırıldığını düşünüyoruz. Bölge sismik olarak aktif olan bir bölge. Uzun yıllardır eksikliği çekilen bir deprem vardı. Artçı sarsıntıların en büyüğü 4.8 büyüklüğünde. Özellikle hasarlı binalarımız varsa onlara girmekten kaçınmakta fayda var.

Prof. Dr. Doğan Kalafat ise şu ifadeleri kullandı:

- Artçı depremler, böyle bir depremden sonra yaklaşık 1 hafta daha sürmesini bekliyoruz. Artçı depremler 5.5 / 5.6'ya varan depremler olabilir. Bütün yapılarda eğer hasar gördüyse hasarın artmasına neden olabilir. Bu yüzden vatandaşlarımızın dikkatli davranmalarını tavsiye ediyoruz. Mesela bu gece sıklıkla olacaktır. Ama bunu takip eden günlerde sıklıkları azalarak devam edecektir.

Malatya'da hayatını kaybedenlerin sayısı 5'e yükseldi

Malatya Valisi Aydın Baruş, "Malatya'daki depremde maalesef toplam 5 vatandaşımızı kaybettik" dedi. Baruş'un açıklamasına göre, ilde 90 kişi yaralandı.

THY'den Elazığ'a 150 TL sabit fiyat uygulamasıyla ek sefer

Türk Hava Yolları (THY) Basın Müşaviri Yahya Üstün, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı duyuruda, şu ifadeleri kullandı: "Elazığ’da gerçekleşen depremden etkilenen vatandaşlarımıza büyük geçmiş olsun, başımız sağolsun. Elazığ’a 150 TL sabit fiyat uygulamasıyla ek seferler icra edeceğiz."

Kızılay Başkanı Kınık: Vatandaşımız ne yapabiliriz dediği için bağış bilgilerimizi paylaştık​

Kızılay Başkanı Kerem Kınık sildiği sosyal medya paylaşımına ilişkin yaptığı yeni açıklamada, "Çok sayıda vatandaşımız biz ne yapabiliriz dediği için bağış bilgilerimizi paylaştık. Devletimiz güçlüdür ve tüm yaraları saracaktır" dedi.

Kınık, sildiği paylaşımda "Bölgedeki vatandaşlarımızın olumsuz şartlardan korunması için ihtiyaç duyulan malzemeleri bölgeye sevk ediyoruz. Destekleriniz için Deprem yaIn 2868’e sms yollayın 10₺ katkıda bulunun. Dilediğiniz kadar gönderebilirsiniz. Gün dayanışma günü" demişti.

 



Elazığ Belediyesi: Hastanelerde tedavi gören vatandaşlarımız için çok acil kan ihtiyacı bulunmaktadır. Vatandaşlarımızın kan vermeleri için hastanelere gitmelerini önemle rica ederiz https://t.co/7SbZfjtgiX pic.twitter.com/g2N7C8kGll
— Sputnik Türkiye (@sputnik_TR) January 24, 2020

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan deprem açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Elazığ’da meydana gelen ve pek çok ilimizde hissedilen depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır. Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Sağlık Bakanlarımızı bölgeye gönderdik.



#Elazığ’da meydana gelen ve pek çok ilimizde hissedilen depremin en az kayıpla atlatılması ve vatandaşlarımızın can güvenliğinin sağlanması için ilgili kurumlarımız gerekli tüm tedbirleri almaktadır. Çevre ve Şehircilik, İçişleri ve Sağlık Bakanlarımızı bölgeye gönderdik.
— Recep Tayyip Erdoğan (@RTErdogan) January 24, 2020

Elazığ için siyasi partiler, belediyeler ve  sivil toplum kuruluşları seferber oldu. 

CHP bölgeye ekip gönderiyor



CHP Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, "Genel Başkanımızın talimatıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Adana başta olmak üzere büyükşehir belediyelerimiz deprem bölgesine ekip göndermeye başladılar. İhtiyaç duyulan yerlere anında müdahale edilecektir" dedi. 

İBB harekete geçti



İstanbul Büyükşehir Belediyesi 30 arama kurtarma ekibiyle Sivrice’ye yola çıkmak üzere harekete geçti.

İBB arama kurtarma ve yardım ekibinde, 10 itfaiye arama kurtarma aracı, 1 su tankı, 1 soğuk gıda kamyonu, 2 açık kasa kamyonu, 66 itfaiye personeli, 8 ahçı, 8 şoför ve iki yardımcı personel görev yapacak.

Başkent yardıma gidiyor



Ankara Büyükşehir Belediyesi de 3 karavan, 1 çok maksatlı kurtarma aracı, 1 kurtarma aracı, 1 komuta otobüsü 2 adet hizmet aracı ve 3 K9 köpeği ve 1 K9 aracı olmak üzere 9 araç ve 40 personelden oluşan ekibi Elazığ'a gönderdi.

Belediyeler seferber oldu



Elazığ'a destek için Manisa Büyükşehir BelediyesiKadıköy BelediyesiTunceli Belediyesi, Batman Belediyesi ve daha birçok belediye seferber oldu. 

HDP: Heyetlerimizi oluşturuyoruz



Halkların Demokratik Partisi sosyal medya hesabından "Halkımıza acil dayanışma çağrısı yapıyor ve heyetlerimizi oluşturuyoruz" ifadelerini kullandı.

Türk Tabipleri Birliği de Elazığ'a bir heyet göndereceğini açıkladı.

 

elazığ deprem göçük enkaz son dakika