Emek ve Demokrasi Güçleri seslendi, vatandaş destek verdi: "Maaşlar eriyor, borçlar arşa çıkıyor"

TAKİP ET

Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, doların yükselişine ve yoksulluğa dikkat çekmek için Şirinyer Merkez'de bir araya geldi.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ- Buca Emek ve Demokrasi Güçleri, Şirinyer Merkez’de toplandı. Kurlardaki ani değişime tepki çeken Buca Emek ve Demokrasi Güçleri’ne çevredeki vatandaştan korna, ıslık ve alkışlar ile destek verdi. Emek ve Demokrasi Güçleri adına açıklamayı okuyan Tuğçe Kızıldemir, “Yüzde 50’yi geçen enflasyon karşısında maaşlarımız hızla eridi. Kira, taksit, kredi kartı borçları arşa var” diye konuştu.
“Bu kız, bizlere karakış olacak”
Türkiye’nin salgın süresince milli gelirine oranla halka en az nakit desteği veren ülkelerden biri olduğunu hatırlatan Kızıldemir, “Hükümetin beceriksiz politikaları ve sistemin çürümüşlüğü dün bizlere işçilerin emekçilerin nasıl göz ardı edildiğini bir kez daha gösterdi. Aylardır önü alınamayan döviz kurundaki yükselişle dün saatler içinde doların 13,5 seviyelerine yükselmesine tanıklık ettik. Bu yükselişle beraber kurdaki dalgalanmalar bizleri daha da yoksullaştırdı. Zaten ay sonunu geçtik gün sonunu zor getiren halk bir kez daha gördü ki 2022 kışı bizler açısından tam anlamıyla bir karakış olacaktır” dedi.
“Alım gücümüz düşüyor, işsizlik artıyor”
Kızıldemir her geçen gün alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:
“Ekonomi şahlanıyor dediler, ama işsizlik şahlandı, pahalılık şahlandı, faturalar, borçlar, zamlar şahlandı. Mızrak çuvala sığmıyor. Televizyonlarda, gazetelerde anlatılan pembe masallar artık kimseyi uyutamıyor: Alım gücümüzün düştüğünü her gün çarşıda, pazarda, markette yaşadıklarımızla biliyoruz. İşsizliğin arttığını artık hemen her evde olan işsizlerden, özellikle genç ve kadın işsizlerden görüyoruz. Ülkeyi yönetenlerin tüm geçim ve işsizlik sorununa dair bildiği sadece iki politika var: Birisi sorunu yok saymak, diğeri de sorunu dile getirenlere baskı. Ancak sorunlar yok sayılınca, sorunları dile getireni baskıyla susturunca, hakkını arayıp soranı işten çıkarınca, hapse atınca sorunlar ortadan kalkmıyor. Sadece ve sadece çözümlerin konuşulması engelleniyor. Kimi zaman istatistik oyunlarıyla, kimi zaman konuşanlara baskıyla, sansürle, gözaltıyla, şiddetle sorunlar yok sayılmak isteniyor. Ama ülkenin dört bir yanında iş bulamıyoruz, barınamıyoruz, geçinemiyoruz çığlıkları yükseliyor.”
“Vergi yükü altında ezileceğiz”
Kızıldemir, 2022 bütçesi hakkında da görüşlerini dile getirerek, “Halka bütçeden 5 kuruş ayrılmazken var olan kaynaklar yandaşlara aktarılıyor. Bir de üzerine çıkıp ekonominin güzel olduğu vurgulanıyor. Ekonominin kimin için güzel olduğu 2022 bütçesinde patronlara destek için 68,9 milyar lira kaynak ayırmalarından belli.  Hazırlanan bütçede 2022 yılında vergi gelirlerinin yüzde 20’lik artışla 1 trilyon 430 milyar liraya yükseltilmesi planlanıyor. Yani bu bütçe hepimizin geçen yıllara göre çok daha ağır vergi yükü altında ezileceğimizi gösteriyor” açıklamasını yaptı.