Emekçilerden yüzde 30 zam tepkisi "Sadaka istemiyoruz"

TAKİP ET

SES ve Genel Sağlık-İş sendikaları memura ve emekliye verilen yüzde 25+5'lik zammı protesto ederek basın açıklaması yaptı. İzmir'deki 5 ayrı hastanede eş zamanlı olarak gerçekleştirilen basın açıklamalarında iktidara sert tepki geldi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memur ve emeklilere 25’lik zammı yüzde 30’a çıkartmasını sağlık çalışanları protesto etti. SES ve Genel Sağlık-İş zammı protesto etmek için İzmir’deki 5 ayrı hastanede eş zamanlı olarak basın açıklamaları gerçekleştirdi. Alsancak Nevvar Salih İşgören Devlet Hastanesi’ndeki basın açıklamasında Genel Sağlık-İş Şube Yöneticisi Ali Kemal Akgül, “Sağlık emekçileri iktidarın şamar oğlanı değildir, olmayacaktır” dedi. 


Akgül, “Vatandaşın söküğü yama tutmaz hale geldi” 
Genel Sağlık-İş İzmir Şube Yöneticisi Ali Kemal Akgül, ekonomik krizin faturasının halka ödettirildiğini savunarak, “Artık takke düşmüş, kel görünmüş; bütçenin açığı da aynı vatandaşın yırtığı, söküğü gibi yama tutmaz hale gelmiştir. Yandaşlara aktarılan kaynaklar, koskoca bir ülkenin geleceğine ipotek koyacak hale gelmiş ve fakru zaruret koşulları oluşmuştur. Yüksek enflasyon karşısında alım gücü her geçen gün eriyen kamu çalışanları, umutla girmeyi beklediği yeni bir yılın ilk günlerinde yine hüsrana uğramıştır. 20 yıllık siyasi iktidar, yanlış ekonomik politikalarının sebep olduğu krizin faturasını yine kamu emekçilerine kesmiştir” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘sendikamız’ diyerek Memur-Sen’in yanda konfederasyon olduğunu itiraf ettiğini dile getiren Akgül, “Protokol sıralarında oturan Memur-Sen Başkanı yüzde 25 zammı alkışlayarak iktidara karşı görevini yerine getirmiştir. Önce yüzde 25 zam diyerek ölümü gösteren siyasi iktidar, ardından yüzde 30 zam yaptık diyerek sıtmaya razı etmiştir. Hem siyasi iktidar hem yandaşı sendika yüzde 5'i ikinci müjde olarak duyurmuştur” diye konuştu.


“Liyakatsizliğin bedelini ödemeyeceğiz”
İktidara sert eleştiriler getirmeye devam eden Akgül, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:
“Yoğun mesai, şiddet, mobbing üçgeninde nefes almaya çalışan, ancak her nasılsa büyüdüğü söylenen ekonominin altında kalan sağlık emekçisidir. Evet, büyüyen bir şeyler vardır ancak o belli ki ekonomi değildir. Büyüyen, sağlık emekçilerinin her geçen gün daha da artarak karşı karşıya kaldığı zorluklar, stres, hayat mücadelesinin ağırlığıdır. Sağlık emekçisi sadaka değil, mesleğinin onuru ile insanca yaşamak istemektedir. Tükenen sağlık çalışanları, sadece alın terinin karşılığını istemektedir. Beceriksizliğinizin, sorumsuzluğunuzun ve liyakatsizliğinizin bedelini bu kez biz ödeyemeyeceğiz. Toplu sözleşme tazminatı adı altında verilen aylık 150 TL rüşvet karşılığı sağlık emekçilerini derin yoksulluğa mahkûm eden Memur-Sen'den de elbet hesabını soracaktır.” 
Arslan, “TÜİK’in rakamlarını da açıklamaları da sahte buluyoruz”
SES İzmir Şube adına konuşan Ertuğrul Özarslan ise TÜİK'in verilerime göre değil insanca ücret istediklerinin altını çizerek, “TÜİK'in enflasyonuyla halkın çarşı-pazar enflasyonu arasında dağlar kadar fark var. Yaşamın olmazsa olmazları gıda, barınma, giyim, sağlık, dinlenme, sosyal-kültürel yaşam gibi en temel gereksinimler karşılanmamaktadır. Gerçekte ise aylık Enflasyon yüzde 5'leri aşarken yıllık enflasyon ise yüzde 150'leri bulmuştur. Buna rağmen büyük bir müjde veriliyormuşçasına kamu emekçilerinin ve emeklilerin 2023 Ocak maaşlarının yüzde 25 artırılacağı açıklanmıştır. Açıklandığı andan itibaren oluşan tepkiler karşısında ise sadaka niyetine puan ekleyip yüzde 30'a çıkartılan yetersiz zammı kabul etmiyoruz. Oysaki Yoksulluk sınır 27 bin lira, açlık sınırı ise 10 bin lira bulmuştur. Dolayısıyla ‘enflasyonu düşürdük’ açıklamalarını da TÜİK'in rakamlarını da sahte buluyoruz” açıklamasını yaptı.
“Sermayeye değil, emekçiye bütçe”
Özarslan, iktidarın sermayeye değil emekçiye bütçe ayırması gerektiğini söylerken, çalışanların yarısının asgari ücretle çalışmasını eleştirdi. Özarslan, TÜİK’in rakamları doğru açıklaması ve hükümetin gerçek enflasyon rakamları üzerinden kamu emekçilerinin maaşlarında asgari ücretin üzerinde zam yapması gerektiğini söyledi.

Emekçi SES ve Genel Sağlık-İş sendikaları memur emekli