Emekliler İzmir'den seslendi; 'Yoksullaştırılmak isteniyoruz'

TAKİP ET

İzmir'de bir araya gelen emekliler 2024 yılı bütçesi için taleplerde bulunarak 'Kendi yanlış ekonomik politikalarının sonucu olarak derinleşen ve artık saklanamayan ağır ekonomik krizin faturasının bize kesilmesi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler 2024 bütçesi ile daha da yoksullaştırılmak isteniyoruz' dedi. 

Uğurcan BOZTAŞ/GERÇEK HABERCİ-Tüm Emekliler Sendikası (Tüm Emekli Sen) İzmir Şubesi 2024 bütçe görüşmelerinde emeklilerin taleplerine ilişkin basın açıklaması düzenledi. Konak Meydanı’nda düzenlen açıklamada “İnsanca yaşamak istiyoruz” ve “Dilenci değil emekliyim” sloganları atılırken “krizin faturasını emekliler ödemeyecek” pankartı taşındı. Emekliler adına açıklamayı yapan Tüm Emekli Sen Konak Yönetim Kurulu üyesi Veciha Biçer; “Daha önce hazırladıkları bütçelerde de olduğu gibi 2024 bütçesinde de biz emeklilerin insanca yaşamak istiyoruz haykırışımızın karşılığı yok” dedi.  


‘BÜTÇE AÇIĞINI ZENGİNİN DEĞİL, HALKIN SIRTINA YÜKLÜYORLAR’
Biçer, bütçede birçok haklarının yok sayıldığını söyleyerek “Daha önceki bütçelerde de olduğu gibi 2024 merkezi hükümet bütçesinde de gelirlerinin büyük bir çoğunluğu dolaylı vergilerden sağlanacak. Yani bütçenin yükü her zaman olduğu gibi iğneden, ipliğe yapılacak zamlarla çalışanların, emeklilerin, yoksulların sırtına yüklenecek. Bu sebeple sürekli olarak başta akaryakıt, elektrik, doğalgaz olmak üzere tüm temel tüketim ürünlerine sürekli zam yaparak bütçe açığını zenginlerin değil, halkın sırtına yıkıyorlar” şeklinde konuştu. 


‘2024 BÜTÇESİNDE DE YOKUZ’
Yoksulluk krizinin faturası emeklilere kesildiğini vurgulayan Biçer “2024 bütçesinde de yokuz. Kendi yanlış ekonomik politikalarının sonucu olarak derinleşen ve artık saklanamayan ağır ekonomik krizin faturasının bize kesilmesi ile yoksulluk sınırından sonra açlık sınırı altına itilen biz emekliler 2024 bütçesi ile daha da yoksullaştırılmak isteniyoruz. Biz milyonlarca emekli açlık ve yoksullukla baş başa, yaşama savaşı veriyoruz, sözün bittiği yerdeyiz, düşün artık bizlerin de, memleketimizin de sırtından…” dedi.


Emekliler açıklamada şu talepleri sıraladı:
En düşük emekli maaşı insanca yaşayacağımız bir seviyede, açlık sınırı üstüne çıkarılsın.
Emeklilere Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda dört ikramiye ödensin. İkramiyeler dul ve yetim maaşı alanlara da aldıkları maaş oranı kadar değil, tam ödensin.
 Temel gıda maddeleri ile elektrik, doğalgaz ve akaryakıt fiyatlarına yapılan yüksek oranlı zamlar nedeniyle düşen satın alma gücümüzde meydana gelen kaybın telafisi için seyyanen derhal zam yapılsın.
 Emekli maaşlarının iktidarlar tarafından tek taraflı belirlenmesi yerine anayasada gerekli düzenlemenin uluslararası tüm metinlerde geçtiği gibi, herkes sendika kurabilir şeklinde düzenlenmesi ve ardından TBMM de emekli sendikaları statü yasasının çıkarılarak bizlerle toplu sözleşme masasında belirlenmelidir. Emekli sendikaları statü yasası" derhal çıkarılsın.
Aylık Bağlanma Oranı eskisi gibi %70 yapılsın.

Emekli İzmir