Erbil Heyeti Bağdat'a Gidiyor

TAKİP ET

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin 'referandum öncesi ve sonrasında diyalog' arayışı çerçevesinde Erbil'i temsil eden bir heyet Bağdat'a gidiyor.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 25 Eylül’de düzenlemeyi planladığı referanduma iki gün kala bugün Bağdat’ta kritik bir toplantı düzenleniyor. IKBY’den bir heyet, görüşmeler için Bağdat’a gidiyor. Söz konusu toplantının yapılacağı daha önceden açıklanmıştı. Dolayısıyla görüşmelerden bir erteleme kararı çıkması beklenmiyor.

Nitekim, IKBY Başkanı Mesud Barzani’nin üst düzey danışmanlarından Hoşyar Zebari de “Heyet, referandumu ele alacak ama referandum ertelenmeyecek. Bağdat’la referandumdan önce ve sonra da diyalog kuracağımızı söylemiştik” dedi. Kürdistan Bölgesel Yönetimi, referandumdan çıkması beklenen güçlü ‘evet’ sonucunun kendilerine sonrasında bağımsızlık müzakereleri için meşru bir yetki kazandırmasını umuyor ve bu çerçevede bir ‘diyalog’ vurgusu yapıyor. Bağdat yönetimi ise bağımsızlığın Irak anayasasına aykırı olduğu gerekçesiyle bu çerçevede bir müzakereye karşı çıkıyor.