Erdoğan: Cezayir'de müslümanları katleden Fransa, Türkiye'ye ders veremez

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe'de düzenlenen arşiv sempozyumunda konuşuyor.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

"Aynı şekilde belgelerin restorasyonunda çok önemli adımlar atılmıştır. Artık bu konu başlı başına bir uzmanlık haline gelmiştir. Şimdi Rami Kışlası'nı da biz İstanbul'da hem kütüphane hem de bu tür çalışmaların yapılabileceği bir yer orada ayrıca kuracağız. Malum Ankara'da 5 milyon ciltlik kütüphanemiz bitmek üzere. İstanbul'da da Rami Kışlası'nı bir kütüphane haline getirip Türkiye'nin en büyüğü haline getireceğiz.

"Osmanlı Türkçesi'ni bilmek elzemdir"



"Babı Ali evrak odasının numaralama sistemini bilmeden arşiv belgelerinin içinden çıkmak mümkün değildir. Osmanlı Türkçesi'nin başlangıç seviyesinden arşiv uzmanlığına kadar her düzeyde öğrenilmesini işte bunun için teşvik ediyoruz. Orta öğretimden başlayarak Osmanlı Türkçesi'nin yaygınlaştırmamız tarihimiz ve bağımızı güçlendirmenin yanında kültürel zenginlik bakımından çok fayda sağlayacaktır. öğretiyoruz. Sadece Osmanlı değil cumhuriyet tarihini bilmek için Osmanlı Türkçesi'ni bilmek elzemdir.

"Gittiğim tüm ülkelerde TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinden bahsediliyor"



"Ömrünü arşivlerde çalışarak geçirmiş bilim insanlarımız olmasaydı bugün pek çok konuda ne söyleyeceğimi bilmez durumunda kalırdık. Arşiv araştırmacılığını hak ettiği yere getirmek için her türlü desteği vermeye hazırız. Osmanlı arşivlerinin bir an önce dijitalleşmesi geleceğimize bırakaceğımız en büyük miras olacaktır. TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dizisinin tek başına Osmanlı tarihine olan ilgiyi nasıl artırdığını hepiniz biliyorsunuz. Gittiğim tüm ülkelerde Diriliş'ten bahsediyorlar. Bu arşivlerimizle ilgili çalışmalarımıza  ağırlık vermemiz gerektiğini gösteriyor.

Son asırlarda insanlığın yaşadığı kıyımların sorumlusu veya kışkırtıcısı bugün özgürlük maskesi takanlardır. Katliamların, soykırımların hiçbirinde bizim dahilimiz bulunmadığı gibi çoğu defa biz bunun mağduru olduk. Haçlı Seferlerinde o dönemin dünyasında çok büyük bir rakamı ifade eden 4 milyon insanın ölümünün sorumlusu  ne Türkler ne de Müslümanlardır. Sömürgecilik yoluyla ekonomik refah tesis etmek için dünyada 50 milyon insanın vahşice katledilmesinin sorumlusu da Türkler veya Müslümanlar değildir. Amerika kıtasındaki kadim medeniyetlerin yok edilmesinin altında bizim ecdadımız yoktur. Yaklaşık 70 milyon insanın öldüğü birinci ve ikinci dünya savaşlarını kimlerin çıkardığı bellidir. Soykırımdan söz edenler daha 80 yıl önce  Avrupa'da başlattıkları Yahudi avını, toplama kamplarını herhalde hafızalarından silmiş durmundalar. Milyonlarda Kırım Tatarını, Ahısta türkünü bir gecede trenlere doldurup ölüme gönderenleri biz unutmadık, unutmayacağız.