Erdoğan MHP'yi bir kenara atıp İYİ Parti ile mi barışacak?

TAKİP ET

Gazeteciler Serdar Öztürk, Ahmet Nesin ve avukat Dilek Ekmekçi; Devlet Bahçeli'nin Süleyman Soylu'ya destek çıkışının ardından yeni ittifaklar ve değişen dengeleri ele aldı. Nesin, "Devlet kendi yapamadığı şeyleri devlet olarak yapması için kendi elemanlarından bir mafya oluşturmuş. Mafya dünyada böyle bir şey zaten" dedi.

Gazeteciler Ahmet Nesin ve Serdar Öztürk, avukat Dilek Ekmekçi ile birlikte son günlerde kamuoyunda geniş yankı bulan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin Süleyman Soylu'ya olan desetğine dikkat çekti. Diğer partilerin yerel seçime kısa bir süre kala ittifakları ve değişmesi muhtemel dengeler konuşuldu.

Soylu'nun MHP'den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olma iddiasına dikkat çeken Ahmet Nesin şöyle dedi:
"Herşey karışmaya başladı. Bu kadar karmakarışık bir ülke ben dünyada olduğunu sanmıyorum. Aşiret gibi ülkelerde bile hani sabah erker kalkanın darbe yaptığı ülkeler biz de daha karışık. En son Mustafa Balbay'ın acaba Süleyman Soylu MHP'nin İBB adayı mı oluyor tartışmasıyla beraber Muharrem İnce İYİ Parti'nin ikisi birbirinin lehine çekilir mi diye saçma sepet bir durumun içindeyiz. Mafyayı tartışırken hakimleri ve savcıları MİT'i tartışıyoruz. Mafyayı tartışmıyoruz. Hep dediğim noktaya geliyor. Devlet kendi yapamadığı şeyleri devlet olarak yapması için kendi elemanlarından bir mafya oluşturmuş. Mafya dünyada böyle bir şey zaten."

"Bir şeyler oldu ki Devlet Bahçeli Süleyman Soylu'yu koruma ihtiyacı duydu"
Avukat Dilek Ekmekçi, yakalanan bazı mafya üyelerinin ardından kamuoyunda sessizliğin hakim olduğunu vurgulayarak şöyle dedi:
"Ayhan Bora Kaplan'ın gözaltına alınmasından sonra sürecin daha hızlı akmasını bekliyordum açıkçası. Böyle bir durgunluk var. Sessizlik var gibi o günden beri. İlk defa böyle Devlet Bahçeli'nin de sesi çıkmıyordu. Süleyman Soylu'yu korumaya yönelik peşi sıra twitler attı. Ayhan Bora Kaplan bağlamında Soylu'nun yıpratıldığını, hedef gösterildiğini, itibarsızlaştırıldığını her zaman arkasında olacağını söyledi. Bilindik üslubu ile adeta bir manifesto yayınladı. Süleyman Soylu da peşi sıra bir twitle Allah razı olsun, Allah başımızdan eksik etmesin dedi. O arada sessizlik var ama alttan alta kaynayan bir kazan var. Ben yakından takip etmeye çalışıyorum. Bir takım duyumlarım ve beklediğim şeyler de var. Özellikle seçimden sonra yeni kabineden sonra köz grubu olarak adlandırdıkları 'Kemalettin Özdemir, cemaatin emniyet imamı olduğu söylenilen' o grubun yine cemaatten ayrılan bir grubun adı olarak Hanifi Avcı'nın Nisan 2016'da ihbar ettiği ve bir operasyon çekmesi gibi. Milli Damar'ı Hanifi Avcı gündeme getirdiği için kapatılmıştı. Böyle bir operasyon çekerek Emniyetteki Soylu kadrolarını hatta fırsat bulabilse ağır kadroları tasfiye etmek istiyorlar. Bir kere MHP, Devlet Bahçeli faktörü var. Bir şeyler oldu. Sadık Soylu ve Servet Yılmaz'ın gözaltına alınması bekleniyor. Bir şeyler oldu ki Devlet Bahçeli Süleyman Soylu'yu koruma ihtiyacı duydu. Kendilerine doğru yaklaşan bir cisim olduğunu düşünüp... Son dönemde FETÖ borsasına adı karışmış baş savcıların, baş savcı vekillerinin de aynı bağlamda düşünülmeli. Çünkü MHP genel merkezinin FETÖ borsasından da gibi şeylerden sağladığı kurumsal olarak olmasa bile çok ciddi bağlantılarla hem de FETÖ borsasından çok ciddi rant sağlayanlar oldu. Ülkücü kökenli isimler tarafından bile resmi olarak savcılıklara ihbar edilmiş konular bunlar. Ama hep üzeri örtüler konular. Bahçeli bunlarla ilgili bir cisim yaklaştığından bahsetti. Ortalık çok enteresan gelişmelere gebe."

"Cumhur İttifakı ile MHP ciddi bir kavgya mı tutuştular?
Bir yanda Millet İttifakı'nın tartışılırken asıl büyük kavganın Cumhur İttifakı'nda yaşandığını öne süren Ahmet Nesin, "İlginç bir şekilde sanki herkes Millet İttifakı'nı çok ciddi bir şekilde tartışırken esas büyük kavga sanıyorum Cumhur İttifakı'nda ve onun üstünde olan sanki derin devlet ağı yer değiştiriyor. Erdoğan'a hakim olan ilk başta NATO'cu gruptu sonra Avrasyacılar oldu. Birden bire işin bu kadar karmaşıklaşması, Devlet Bahçeli'nin açıklamaları falan Cumhur İttifakı, MHP ciddi bir kavgaya mı tutuştular. Erdoğan MHP'yi bir kenara atıp İYİ Parti ile mi barışacak. İYİ Parti de CHP'nin adaylarını desteklemeyeceğini söyledi. MHP'nin eskiden yaptığını yapıyor" şeklinde konuştu.

"Biz hep Erdoğan'ı konuşuyoruz ama belki de Devlet Bahçeli kendinden sonraki veliahtını açıklıyor"
Gazeteci Serdar Öztürk de partiler arasındaki ittifaklar ve adaylara vurgu yaptı. Süleyman Soylu ile ilgili son gelişmeleri yorumlayan Öztürk şu ifadelere yer verdi:
"Biraz geriye gittiğinizde şunu görmeniz lazım. Erdoğan seçimlerden sonra yeni bakanlar kurulu listesini hazırlarken Devlet Bahçeli ile bir görüştü. Şimdi o görüşmede muhtemelen Süleyman Soylu konusu gündeme gelmiştir. Erdoğan artık olarak onu değerlendirmeyeceğini söylemiştir. Söylediğine karşıdan bir tepki gelmedi. O zamanlar biz Devlet Bahçeli'den Soylu'nun bakan yapılmaması ile ilgili bir açılama duymadık. Süleyman Soylu desteğinin biraz başka konular aslında var da hadi bunun üzerinden bir yürüyelim bakalım, karşıdan ne tepki gelecek düşüncesi ile yapıldığını düşünüyorum. Sinan Ateş dosyası olabilir mi diye düşünüyorum. O dosya rafa kalkmıştı. O dosya yaşananlarla beraber savcının geri getirilmesi ve dosyayı tekrar istemesi acaba başka birilerini rahatsız mı etti sorusunu gündeme getirmeye çalışıyorum. Çünkü Süleyman Soylu konusunda iki ortağın da mutabakatı var dı gibi geliyor bana. Yada yerel seçimlerle ilgili Millet İttifakı'nın başka siyasi partilerle veya Cumhur İttifakı'nın içindeki bir takım partilerle görüşmesi var. O görüşmeler nedeniyle MHP kanadı bundan rahatsız mı oldu. Bence bunlar benim aklıma daha yatkın geliyor. Belki de Devlet Bahçeli Süleyman Soylu üzerinden yeni ittifakların önünü kapatıyor. Belki de biz hep Erdoğan'ı konuşuyoruz ama belki de Devlet Bahçeli kendine sonraki veliahtını açıklıyor. Belkide önümüzdeki dönemde Süleyman Soylu'yu önümüzdeki dönemde MHP içinde görürüz. Eğer MHP tarafından İBB adayı olarak düşünülüyorsa Soylu'nun MHP'ye iyice kaynaşması demektir. Erdoğan hiçbir zaman siyasette tek ayağı üzerinde duran bir insan değil. Kazanmanın yolunu herşeyi bir kenara bırakarak mübah gören birisinden bahsediyoruz. Süleyman Soylu'nun İBB adaylığına MHP karşı çıkmaz. Yerel seçimlerde zaten ittifak yok. İttifak kurmak mümkün değil. Ancak bir adayı desteklemek için aday çıkarmamak söz konusu. Süleyman Soylu'nun DEVA, Gelecek, İYİ ve Saadet Partisi'nin tabanında rahatsızlık duyacağı bir isim olmadığını düşünüyorum. İstanbul gibi bir metropolde."

Erdoğan MHP