Erdoğan: Milli güvenliğimizi korumak için attığımız her adımda baskıyla karşılaştık

TAKİP ET

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, "İstanbul Fırkateyni'nin Denize İniş Töreni ve Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 3. Gemi İlk Kaynak Töreni"nde konuşuyor. 

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle: 

"Savunma alanında güçlü bağımsız ve teknolojik bakımdan yeterli olmayan milletlerin geleceklerine güvenle bakabilmeleri mümkün değil. Bu durum bizim gibi aynı anda farklı cephelerde beka mücadelesi veren ülkeler için daha çok geçerli. Türkiye hem milli güvenliği garanti etmek hem de dostlarının haklarını savunabilmek için caydırıcılığını en üst düzeyde tutmak mecburiyetindedir.

Biz yakın tarihimizde mühimmat ve askeri teçhizat açısından dışa bağımlılığından da çok çekmiş bir ülkeyiz. Bırakın parasını peşin ödediğimiz uçaklarımızı geri almayı bakım için gönderdiğimiz uçakları bile geri alamadık. Bize teslime dilmeyen uçaklarımız için hangarda saklama parası ödemek zorunda kaldık.

Savunma sanayiinde mililik ve yerliliğin azami seviyeye çıkartmak için imkanları seferber ettik. Gayretlerimizin neticelerini almayı başardık. Savunma sanayiinde 2002 yılında 62 proje yürütülürken bu sayı 700'e yaklaştı bugün. Son 5 yılda yaklaşık 350 yeni proje başlattık. Savunma projelerini 11 kat artırarak 60 milyar dolarlık proje hacmine ulaştırdık. Aynı yıllarda savunma sanayii alanında çalışan firma sayımız 1500'ün üzerine çıktı. Sektörün 1 milyar dolara ancak varan yıllık ciro rakamı 11 milyar doları buldu bugün. İhracatımız 248 milyon dolar seviyesinden 3 milyar doları aşan bir noktaya geldi.