Eski HDP MYK üyesi 11 kişiye "Ermeni soykırımı" davası

TAKİP ET

24 Nisan'daki açıklamalarında 'Ermeni Soykırımı' ifadesini kullandıkları için Eski HDP MYK üyeleri hakkında Türk Ceza Kanunu'nun 'Türklüğe hakaret' başlıklı 301'inci maddesi uyarınca dava açıldı. 11 kişinin, altı aydan iki yıla kadar hapsi isteniyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, HDP eski MYK üyeleri hakkında, 24 Nisan 2021’de yaptıkları ve “Ermeni soykırımı” ifadesini kullandıkları basın açıklaması nedeniyle, Türk Ceza Kanunu’nun “Türklüğe hakaret” başlıklı 301. maddesi uyarınca yargılanmaları istemiyle dava açtı. İddianamede, “Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’na ve kanunlarına göre kurulan bir siyasi partinin mensuplarının Türk milleti aleyhine faaliyet yürütmesini hukuk düzeni korumaz” ifadeleri kullanıldı. HDP MYK eski üyesi 11 kişinin, altı aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Bakanlık izin verdi

T24’ten Gökçer Tahincioğlu’nun haberine göre, HDP’nin aralarında Alp Altınörs, Veli Saçılık gibi isimlerin de bulunduğu eski 11 MYK üyesi hakkında açılan davanın iddianamesinde, HDP MYK adına geçtiğimiz yıl yapılan basın açıklaması anımsatıldı.

TCK’nin, “Türklüğe hakaret” başlıklı 301. maddesi uyarınca bu maddeden soruşturma yürütülmesinin izne bağlı olduğunun anlatıldığı iddianamede, Adalet Bakanlığı’nın gerekli izni verdiği belirtildi.

“Soykırım yapılmamıştır demek suç değil”

İddianamede, İsviçre’de, “Ermeni soykırımı yapılmamıştır” dediği için yargılanan ve konuyu AİHM’ye taşıyan Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in açtığı davada verilen karara dikkat çekildi. AİHM’nin 1948’ten önce herhangi bir tarihte yaşanmış hiçbir acı nedeniyle bir millete soykırım suçlaması yöneltilemeyeceğine hükmettiğinin vurgulandığı iddianamede, “24 Nisan 1915’te meydana gelen söz konusu olaylar hakkında ‘soykırım değildir’ şeklinde yapılan açıklamalar ifade özgürlüğü kapsamında yer almaktadır” denildi.

“Türk milletinin menfaati”

İddianamede, bildirideki sözlerin Türkiye Cumhuriyeti’ni zan altında bıraktığı, anayasaya göre milletvekillerinin Türk milleti ve devletinin menfaatlerine uygun olarak görev yapmak zorunda oldukları ifade edildi.

İddianamede, bildiride sarf edilen sözlerin Türk Milletini tarih önünde ve uluslararası toplumda küçük düşürmeye matuf bir nitelik arz ettiği vurgulandı.

Bu nedenle HDP MYK eski üyesi 11 kişinin, altı aydan iki yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

HDP MYK Ermeni soykırımı