Espor için uluslararası adım

TAKİP ET

Espor Eğitimi Şirketi CEO’su ve Akademisyen Yasin Nuri Çakır, espor alanında yaptıkları çalışmaları anlattı.
Çakır, esporun dünyada ve Türkiye’de giderek yaygınlaştığına işaret ederek, “Geleneksel spor dallarından farklı olarak özellikle Z jenerasyonu olarak adlandırılan genç kuşak tarafından fazlasıyla tercih edilmektedir. Espor gençlere birçok kariyer fırsatı sağlamakla birlikte bir takım sorunları da beraberinde getirmektedir” dedi.
Çakır, espor eğitiminin Türkiye’de ilk defa eğitmen kadrosu ile birlikte esporu bilinçlendirmek için birçok çevrimiçi eğitim, e-panel, webiner ve organizasyon düzenlendiğinin altını çizerek, “Ailelerin espora olan çekimserliğini gidermek ve profesyonel esporcular yetiştirerek onlara globalde fırsatlar sunmak için Espor Eğitimi, ABD menşeili tüm dünyada geniş bir networke sahip olan “The Coalition of Parents in Esports” (COPE.gg) ile işbirliği protokolü imzaladı. Hem ulusal hem de global ölçekte geçerli olacak bu protokol çerçevesinde, ailelere ve esporcu olmak isteyen gençlere eğitim, kariyer ve destek hizmetleri sunulması planlanmaktadır” sözlerine yer verdi.
Çakır bu anlaşma ile ilgili olarak, Türkiye’de espor ekosisteminin bilimsel ve akademik temelli gelişmesi için üniversite ve liselerde bir dizi eğitim programları düzenlediklerini ifade ederek, “ Gazi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Spor Bilimleri Fakülteleri ile bir ilki gerçekleştirerek spor bilimleri okuyan gençlere A’dan Z’ye espor eğitimleri verdik. Akademik kurumlar, bu eğitimleri alabilmek için bir yarış içerisine girmiş durumda. An itibariyle bu talebi karşılayabilecek tek girişim, Espor Eğitimi’dir. Bu gelişmelerin bir yansıması olarak COPE iş birliğini gösterebiliriz. Buradaki faaliyetlerimizin ABD’den duyulduğunu ve heyecanlandıklarını iletti bize, COPE kurucuları. Bu durum yerli girişim olarak bizleri elbette gururlandırdı. Ve hemen bir iş birliği protokolü imzaladık. Gençlere ve ailelere orta ve uzun vadede inanılmaz fırsatlar sunmaya hazırlanıyoruz. Bu iş birliğinin ardından daha birçok global espor organizasyonu bizimle çalışmak için şu an talepte bulunuyor. Süreç içerisinde hepsini ilan ediyor olacağız” açıklamasını yaptı.
ABD merkezli global espor destek organizasyonu COPE Kurucu Ortağı ve CEO’su Chris ise işbirliği protokolü ile ilgili olarak şunları aktardı: “Espor, uzak doğu, kuzey Avrupa ve ABD’de çok hızlı büyüyor. Türkiye’de de büyük bir potansiyel olduğunu biliyorduk. Ancak Espor Eğitimi adlı Startup ile tanıştığımızda orada inanılmaz işler yapıldığını fark ettik. Türkiye’de yapılanları örnek alarak tüm dünyada uygulanması için çalışmalar başlattık. Türkiye’deki partnerimiz ile uzun soluklu güzel işler yapmak için sabırsızlanıyoruz ve aileleri bu yeni geleceğe hazırlamayı planlıyoruz.”
ESPOR NEDİR?
Elektronik spor (diğer adlarıyla e-Spor veya eSpor), organize video oyunu yarışmalarına verilen isim. Oyunlar, genellikle profesyonel oyuncular arasında profesyonel organizasyonlar ile düzenlendiğinde bu ismi alır. Elektronik sporlarda en çok rastlanan oyun türleri strateji oyunları, dövüş oyunları, birinci şahıs nişancı oyunları ve spor oyunlarıdır. League of Legends Dünya Şampiyonası, The International, Evolution Championship Series ve Intel Extreme Masters gibi turnuvalar canlı yayınlanır ve oyunculara altı haneli miktarlara kadar önemli para ödülleri sağlar. e-Spor karşılaşmalarında yer alan oyunculara siberatlet (İngilizce: cyberathlete) denir.

Profesyonel oyuncular için çoğunlukla başlama yaşı 16-17 iken, oyuncular ortalama 24 yaşında geldiklerinde sektörden ayrılmaktadırlar. Ancak bu bir kural değildir.