Et zammı üreticiyi de tüketiciyi de zorluyor

TAKİP ET

Yılbaşından bu yana kırmızı ete gelen zam yüzde 100'e yaklaşırken tüketici et fiyatlarından şikâyet ediyor. Üreticiler ise maliyetlerden yakınıyor.

Yılbaşından bu yana kırmızı ete gelen zam yüzde 100’e yaklaşırken tüketici et fiyatlarından şikâyet ediyor. Üreticiler ise maliyetlerden yakınıyor. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Bülent Tunç, son iki aydır yükselen kırmızı et fiyatları için Et ve Süt Kurumu’nun (ESK) piyasaya müdahale etmesini beklediklerini söyledi.

Yetiştiricilerin yaklaşık 4 yıldır girdi maliyetlerindeki artış ve aynı oranda yükselmeyen kesim fiyatlarından rahatsız olduğunu aktaran Tunç, üreticinin sattığı hayvanı yerine koymadığını anlattı. Tunç, “Besiciler zarar ettikleri için hayvan tutamaz hale geldi. Yeni yılla birlikte fiyatlar artışa geçti. Ayrıca depremlerden sonra bu artış hızlandı. Hayvan varlığı azaldıkça fiyatların artacağını söylemiştik” dedi.

ÖNLEM ALINMALI

Kırmızı et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için önlem alınması gerektiğini belirten Tunç, ESK'den piyasaya müdahale etmesini beklediklerini söyledi. Tunç, “ESK'nin ithal hayvan veya karkas et müdahalesi kırmızı et fiyatlarının yükselmesinin önüne geçebilir. Büyük hayvan işletmelerinin varlığı bir şekilde sürüyor. Besilik hayvan getirilirse bunların küçük işletmelere verilmesi hayvan varlığının artması ve sürdürülebilirlik için daha faydalı olacak. Bir müdahale olmazsa fiyatlar artmaya devam edebilir. Bu da vatandaşın kırmızı ete ulaşmasını engeller” diye konuştu. Tunç, şap hastalığının çıkmasının hem ülkeye hem de sektöre büyük bir zarar verdiğini belirtti.

Et zammı üretici tüketici