ETİK Başkanı ve TÜROFED Başkan Yardımcısı Mehmet İşler:  "İzmir'e nüfusu kadar turist gelmeli"

TAKİP ET

ETİK Başkanı İşler, 2019 yılı turizminin geçmiş yıllara göre artış gösterdiğini ve tüm zamanların rekorunu kıracağını ifade etti. İşler ayrıca, İzmir'in havayolu aktarma merkezi olması konusunu tekrar dile getirerek, İzmir'e nüfusu kadar turist gelmesi gerektiğini söyledi.

Beyza COŞKUNTÜRK/GERÇEKHABERCİ-ÖZEL HABER- Son yıllarda ekonomik ve toplumsal krizlerden etkilenen turizm sektörü, 2019 yılına umutla girmişti. İlk 6 ay genel turizm değerlendirildiğinde 2018 yılına göre yüzde 26 artış yaşayan sektör, 2019 yılında Türk turizminin tüm zamanların rekorunu kıracağını öngörüyor. 

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği(ETİK) Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, kur farkının Türkiye’yi cazip hale getirdiğini söyledi. Genel turizm değerlendirildiğinde, ilk altı ayda geçen yıla göre yüzde 26 gibi bir artış görüldüğünü ifade eden İşler şunları dile getirdi;

“Altı aylık dönemde İzmir’e gelen toplam ziyaretçi sayısı 2018 yılına göre yüzde 15 arttı. Yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 23,5 artarken, vatandaş ziyaretçi sayısı yüzde 5,1 artış gösterdi. Altı aylık dönemde İzmir turizmine ilginin ve ziyaretçi sayısının artışı sevindirici. İzmir’de 2016 ve 2017 yıllarında rekor düşüş kaydeden, 2018 yılında tamamen duran kruvaziyer turizmi rakamları olmadan turist sayısında yüksek rakamlara ulaşıldı. Bunda kur farkı nedeniyle ülkemizin ekonomik tatil olanağı yönünden cazip hale gelmesinin payı büyük.” 

Türk turizmi bu yıl tüm zamanların rekorunu kıracak

İzmir’in Ocak - Haziran döneminde 418 bin 829’u yabancı, 307 bin 392’si vatandaş olmak üzere toplam 726 bin 221 ziyaretçi ağırladığını aktaran İşler, yabancı ziyaretçilerin 375 bin 324’ünün hava yoluyla, 43 bin 505’i deniz yoluyla geldiğini söyledi.

İzmir’e en çok turist gönderen ülkelerin Almanya, İngiltere, Hollanda, İran, Belçika, Polonya, Rusya, Fransa, Yunanistan ve KKTC olarak sıralandığını ifade eden İşler, “Türk turizminin bu yılın tamamında tüm zamanların en iyi rakamlarına ulaşacağını düşünüyoruz. Yerinde hizmet ihraç ederek döviz girdisi sağlayan, cari açığın kapatılmasında önemli paya sahip olan, ciddi ölçüde istihdam yaratan turizm sektörü 54 yan sektörü besliyor.  Öte yandan, turist sayısının artması turizm gelirlerinin artması anlamına gelmiyor. Paramızın değerlenmesi, nitelikli turistle buluşmamız ve turizm gelirlerinin artması çok daha önemli” şeklinde konuştu.

İzmir’e en az nüfusu kadar turist gelmeli

İzmir’in zengin bir turizm potansiyeline sahip olduğunu söyleyen İşler, bu potansiyel ve turizm çeşitliliğine bakıldığında İzmir turizminin hak ettiği yerde olmadığını belirtti. İşler, “İzmir’in turizm pastasından hak ettiği payı alması için yapılması gereken işler var. İzmir’e en az nüfusu kadar turist gelmesi gerektiğini söylüyoruz. İzmir turizminin canlandırması yolunda yıllardır dile getirdiğimiz ve çözüm bekleyen sorunlar var” dedi.

İzmir aktarma merkezi olmalı

İzmir’in en önemli sorunlarından birinin direkt uçuşlar olduğunu aktaran ETİK Başkanı İşler, İzmir’in başta Türk Hava Yolları olmak üzere hava yolu şirketlerinin aktarma merkezi olması gerektiğini ifade etti.

İzmir’in yalnızca Ege’nin değil, Türkiye’nin incisi bir kıyı kenti olduğunu söyleyen İşler, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Körfez’de bir marinaya büyük ihtiyaç var. Tarihi eserlerimiz depolarda dururken bir Ege Medeniyetleri Müzemiz yok. Spor turizmi çok önemli, ne yazık ki turnuvaların yapılabileceği, kulüpleri ağırlayacağımız bir stadımız yok. UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren Efes’imiz, yukarıda Bergama’mız birer cevher, onları mücevhere çeviremiyoruz. Basmane’de kongre turizmine hizmet edecek merkezin yapımı önemli.  İnciraltı’ndaki EXPO alanının planlanarak sağlık turizmine sağlık turizmine kazandırılmasını bekliyoruz.”