Evrensel'den Türkiye'de Basın ve Gazetecilik Paneli

TAKİP ET

Evrensel Gazetesi tarafından Ocak ayında yitirilen gazeteciler anısına 'Türkiye'de Basın ve Gazetecilik' konulu panel düzenlendi. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen, Cumhuriyet Halk Partisi İzmir Milletvekili Atila Sertel, Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı Gökhan Durmuş'un konuşmacı olarak katıldığı panelde, moderatörlüğü Evrensel Gazetesi Editörü Cem Şimşek üstlendi.

İzmir Barosu Konferans Salonu’nda gerçekleşen panelin öncesinde, izleyicilere yine Ocak ayında hayatını kaybeden gazeteci Mehmet Ali Birand tarafından hazırlanan “32.Gün” programından Metin Göktepe, Hrant Dink ve Uğur Mumcu cinayetlerinin konu edildiği bölümlerden kesitler sunuldu.

Gazeteciler mesleklerine ve kimliklerine sahip çıkmalıdır

Yazılı medyanın daha etkili ve güçlü olması, gazetecilerin haklarını korumak için mesleki örgütlenmenin gereğine dikkat çeken CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel konuşmasında “32. Gün programında izlediklerimizi Türkiye’de izleyemez noktaya geldik. Çok sayıda televizyon ve program olmasına rağmen bu tip programların olmadığı günleri yaşıyoruz. Özellikle son dönemde medyada birden çok el değiştirme ile uzun yıllar iktidar olanların merkezi medyayı artık yandaş medya haline getirdiğinin tanığıyız. Gazeteler satmıyor. Türkiye’nin en çok satan gazetelerinin artık ücretsiz dağıtıldığına şahit oluyoruz. Halk üzerindeki etkisi azalıyor. Ancak televizyona baktığımızda bunun tam tersini görüyoruz. Yapılan araştırmada halkın %96’sı görsel medyadan bilgi alıyor. Radyonun etkileme gücü %22, gazetenin ise etki gücü düştü. Gazetecilerin basın kartları gerekçesiz iptal ediliyor. Bu tablonun nedenlerinden biri de mesleki örgütlenmenin yetersiz olmasıdır. Bu noktada meslek örgütleri ciddi bir dayanışma içinde olmalı, seslerini duyurmalıdır. Gazeteciler mesleklerine ve kimliklerine sahip çıkmalıdır” ifadelerini kullandı.

Gazeteciler her dönem baskı gördü

Hemen ardından konuşma yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Misket Dikmen ise şu sözlerle devam etti;

“Geçmişe dönüp baktığımızda basın özgürlüğü konusunda içinde bulunan sorunlarda değişen bir şeyin olmadığını, her geçen gün geriye gidiş olduğunu görüyoruz. Adaletsizlik durdurulamıyor. Adaletsizliğe el birliği ile son vermeliyiz. Özellikle yerel basın çok zor durumda. Maliyetler çok yüksek, satışlar çok düşük durumda. Bu konuda ülkedeki yerel yönetimlere, yerel kuruluşlara çok iş düşüyor. Bunun yanında siyasi baskı da çok ciddi boyutta. Basın bu konuda artık direnmekte güçlük çekiyor, işsizlik giderek artmaya başlıyor. İşsizlik sıralamasında sektör olarak ikinci sırada yer alıyoruz.  Sadece yazılı basında değil görsel basında da yasaklar aldı başını gidiyor. Dün akşam çok ciddi bir afet yaşandı, sosyal medyadaki bazı eleştirel yorumlara yayın yasağı getirildi. Bu yorumları yapanlara soruşturma açılacağı açıklandı. Tüm bunlar birleşince işin içine demokrasi açısından uluslararası itibarsızlık da giriyor”

Örgütlenmek durumundayız

Panele katılan bir diğer isim Gökhan Durmuş, Türkiye’de medyanın artık tek elden yönetim altında olduğunu belirterek; “Türkiye’de medyanın %85’i kontrol altında, sendikaya üye olma hakkı elden alınmak isteniyor, gazetecilik mesleğini yapanlar yargılama, tutuklama yoluyla itibarsızlaştırılıyor. Gazetecilik hedef alınıyor, habercilik önemini yitiriyor. Doğru haberi kaybediyoruz. Ancak tüm bunlara rağmen doğru haberi savunan kişilerin sektörde var olması bizi ayakta tutuyor. Mesleğimizi daha iyi şartlarda yapmak için dayanışma içinde olmalıyız. Gazeteciler de bunun farkında, bizler için 2020 değişim yılı olacak” diye konuştu.

Toplumdaki kutuplaşma hâli medyaya yansıdı

Etkinliğin son konuşmasını gerçekleştiren Evrensel Gazetesi Editörü Cem Şimşek ise şu sözleri aktardı; “Gazeteciler öldürülüyor. Susturulmaya devam ediyor. RTÜK tarafından ciddi bir baskı ve sansür altında kalıyoruz. Gazeteciler davalarla yıpratılmaya çalışılıyor. Gazetecilik toplumu değiştirmenin bir parçasıdır. Ancak toplumdaki kutuplaşma hâli artık medyaya da yansıdı” şeklinde konuştu.

Konferansı CHP İzmir Milletvekili Kani Beko, İzmir Baro Baro Başkanı Özkan Yücel, EMEP il Başkanı Emine Uyar, TGS İzmir Şube Başkanı Halil İbrahim Hüner, gazeteciler ve okurlar izledi. Panel sonrasında katılımcılar Kıbrıs Şehitleri Caddesi’nde birlikte Evrensel Gazetesi dağıttılar.