Fasulye Çiftçiyi Mutlu Etmedi

TAKİP ET

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer köy ve kasabalarda üreticiler ile görüşmelerine devam ediyor.

Niğde merkez Ovacık, Dikilitaş, Yeşil Gölcük, Bağlama, Orhanlı, Kömürcü, Himmetli, Çayırlı, Elmalı, Kızılören, Karatlı’da çiftçilerle görüşen Ömer Fethi Gürer patatesin yaygın ekildiği bölgede bu yıl fasulye, nohut, barbunya gibi ürünlerinde önemli ekim alanlarına eriştiğini ancak çiftçilerin patatesten sonra en çok ekim yapılan fasulyede de bekledikleri bulamadıklarını ifade etti.

Ömer Fethi Gürer: “Beş yıl önce üreticide iken beş liraya kadar yükselen fasulye bu yıl Niğde’de patatesten sonra önemli ekim yapılan ürün oldu. Ancak hükümet kuru fasulyede gümrük vergisini sıfırlandı. Fasulyede ithal yolunu açtı. İthalatta gümrük vergisi oranı sıfır oldu. Daha üretici ekim yaptığında aldığı haber kaygıya düştü. Hasat başladı. Çiftçinin korktuğu başına geldi. Fasulyede hasat dönemi devam ederken, üretici fasulyeden de umduğunu bulamadı. Dekara alınan verim ve ürün üreticiyi doğrudan etkiyor. Çiftçilerin kilogramı ortalama 2.80 ile 3 TL’den tüccara satılabildikleri fasulyede, çoğu üretici üründen elde ettiği gelirle, maliyeti ancak karşılayabiliyor. Gelecek yılı da hesaplarsa oldukça zor bir süreç üreticiyi bekliyor. Girdiler artıyor, ürün fiyatı yerinde sayıyor.  Niğde’de geçtiğimiz yıllarda 15 bin ton üretilen fasulye, patates ürünündeki fiyat dengesizliği nedeni ile üreticinin fasulye ’ye yönelmesine neden oldu. İlaç, gübre, tohum, sulama suyu enerjisi ve işçilik ile bir önceki yıla göre maliyeti artsa da geçen yılki tüccarın alış rakamlarında ürünü satmak zorunda kalıyor. Depolama olanağı da sınırlı. Çiftçi maliyetine satmakta zorlanıyor ama tüccar ürünü aldıktan sonra muhtemel fiyat yükselecek ve tüketici pahalı ürünle karışılacak. Tarım planlaması yok. Aracılar kazanacak, üretende tüketende sıkıntı yaşayacak.”dedi.

ÜRETİM ALANI GENİŞLEDİ AMA…

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, geçen yıl patates fiyatının düşük olması nedeniyle üretim alanının geçen yıla göre önemli artış gösterdiğini belirterek: “Fasulye hasadının devam ettiği Niğde’de üreticiler kaygılı, bu yıl 3 TL’den alıcı bulan fasulye bitkisinin artan maliyetler karşısında üreticisine kar elde etmediğini ifade ediyorlar. Patates geçtiğimiz yıllarda para etmeyince bu yıl çiftçilerimiz fasulyeye yöneldiler.  Ülkemizde 2016 yılında 90.000 hektar alanda 235. 000 ton fasulye yetiştirildi. Geçen yıl Niğde’de 15 bin ton civarındaki fasulye rekoltesinin bu yıl 40 bin tonu geçmesi bekleniyor. Patates para etmediği için fasulyeye yönelen üreticiler, fasulyeden de umduğunu bulamadı. Bu yıl 3 TL’ye alıcı bulan fasulyede maliyet hesabı yapıldığında çiftçinin kar elde etmediği görülüyor. Çiftçilerimiz bu mağduriyetin duyurulmasını istiyorlar” diye konuştu.

İTHALAT VERGİSİNİN SIFIRLANMASI OLUMSUZ YANSIDI

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, “Fasulye ülkemizde en çok tüketilen ürünlerden birisi. Ancak ekim zamanı ithal vergisi düşürüldü. Mısır, Etiyopya, Bangladeş, Çin’den kuru fasulye ithal eder hale getirildik. Doğal olarak ithalat nedeni ile  tüccar fiyatları bir anda düşürdü. Çiftçilerimiz hükümetin politikalarının yanlışlığından dem vuruyor. Fasulye üreticilerinin elde ettikleri gelir yalnızca masrafları karşılıyor. Çiftçi ürünlerinin hak ettiği değeri bulmasını istiyor.  Çitçi mağdur, tüketici mağdur, plansız tarım sorunlar yaratıyor.  Tarımın her kesimi için ilaç, gübre, tohum, sulama suyu enerjisi, mazot, ekipman fiyatları kontrol altına alınmalıdır. Zararlılara dayanıklı ve hastalıklara karşı korunan, makineden hasada verimi kalitesi yüksek, yerli ürünlerin korunduğu, tüketicinin damak tadına uygun üretimler artırılmalıdır. Yerli ve yerel ürünler çok yönlü desteklenmelidir. Üreticinin ürettiği ürün açığına destek verilip, ekim alanları genişletilip maliyet düşürülerek çözüm üretilmelidir. Hasattan sonra çiftçinin ürününü satın alıp pazarlayacak ve üreticiyi koruyacak örgütlü yapılanmalar artırılmalıdır” şeklinde konuştu.