'FETÖ Erdoğan'ı Hedef Aldı İpler Koptu'

TAKİP ET

Darbe Komisyonu'nun raporunda FETÖ'nün siyasi ayağı konusunda bir değerlendirme olmamasına karşın, örgütün Turgut Özal'dan başlayarak günümüze kadar siyasetle temas halinde olduğu belirtildi.

TBMM Darbe Komisyonu’nun raporunda FETÖ’nün siyasetle ilk temasının Turgut Özal’la yaşandığı, Süleyman Demirel, Tansu Çiller ve Bülent Ecevit döneminde de bunun devam ettiği belirtilirken AKP’nin iktidara geldiğinde FETÖ’den oluşan hazır bir kadro bulunduğu belirtildi. 2011 seçimlerinde AKP’nin FETÖ kontenjanından vekillere yer verildiği ancak Erdoğan’ın ailesinin doğrudan hedef alınmasıyla iplerin koptuğu ifade ediliyor. TBMM Darbe Komisyonu’nun raporunda FETÖ yapılanmasıyla ilgili şu tespitler yapıldı:

* FETÖ’nün siyaset ve siyasilerle doğrudan ilk teması Turgut Özal’lı yıllarda gerçekleştiği söylenebilir. Örgütün, yurtdışı yapılanmasında siyasetin gücünden istifade edilmiştir. Süleyman Demirel cemaat görünümlü bu yapı lehine 14 adet tavsiye mektubu yazarak yurt dışında cemaatin yapılanmasına katkı sağlamıştır.

* Hükümetin başına Tansu Çiller’in gelmesiyle birlikte Fethullah Gülen cemaati DYP içinde önemli mevziler ve mevkiler elde etmiştir.

* Başbakan Ecevit’le yakın ilişkiler kuran örgütün o dönemdeki seçimlerde Bülent Ecevit’i desteklediği iddia edilmiştir. Nitekim Bülent Ecevit FETÖ elebaşıyla olan ilişkisini gizlememiştir.

* 2011 genel seçimlerinde AKP’nin FETÖ kontenjanından milletvekili adaylarını Meclis’e taşıdığı görülmektedir. Bu aşamadan sonra Erdoğan’ın ailesi ve yakınındakiler doğrudan hedef alınmıştır. FETÖ’nün yargıdaki mensupları eliyle gerçekleştirilen 17- 25 Aralık yargı darbesi girişimiyle ipler tamamen kopmuş ve bu tarihten itibaren FETÖ ve PDY bir terör örgütü olarak tanımlanmıştır.

Araziyi FBI tahsis etti

* FETÖ yapılanması lideri 1999 yılından beri Amerika’da Pennsylvania’da yaşamaktadır. Bu arazi örgüt tarafından kurulan “Altın Nesil Vakfı” adına FBI tarafından 1991 yılında tahsis edilmiştir.

* Kamu gücünü temsil eden, istihbarat toplamak ve değerlendirmekle görevli birimler; CHP ve MHP teşkilatlarını hedef alarak, sadece en temel insan haklarını ihlal etmemiş, aynı zamanda kamu gücünü, bu hakların ihlal edilmesinde bir “araç” olarak kullanmışlardır.

* Özellikle 2010 yılında şekillenen HSYK bu yapının elemanları tarafından ele geçirilmiştir. Örgüt aşırı güç zehirlenmesine kapılarak devlet içinde devlet gibi davranmaya başlamıştır. Siyasi iktidara taleplerini kabul ettirmek istemiştir.

* Soruşturma sırasında Yurtta Sulh Konseyi üyelerinin kimlerden oluştuğuna yönelik bir belge veya ifadeye rastlanmamıştır. Ancak bazı şüphelilerin ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda ele geçen 27 Mayıs Darbesine ilişkin belge ve kitapların incelenmesinden örgütün, bu darbenin organizasyonu ile ilgili bazı örneksemeler yaptığı, ayrıca her iki olay arasında şekli bakımdan benzerlikler bulunduğu görülmektedir.

CHP, eksikleri sordu

CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır, Reşat Petek’in FETÖ’nün CHP’ye bağış yaptığı iddasına ilişkin “Bu çamuru kendi üzerinizden temizleyemeyeceğiniz gibi CHP’ye de asla yapıştıramazsınız” dedi. Rapordaki eksikliklere dikkat çeken Sındır, “Erdoğan’ın Fehmi Koru’yu Gülen’e göndermesi neden araştırılmadı? 12 vekil ve Davutoğlu’nun Pensilvanya ziyareti niye sorulmadı?” dedi. 24 Haziran 2004 tarihli MGK toplantısında ‘Türkiye’deki Nurculuk Faaliyetleri ve Fethullah Gülen’ konusunun gündeme geldiğine dikkat çeken Sındır, “FETÖ faaliyetlerinin tasfiye edilmesine ilişkin alınmış olan ve dönemin Başbakanlığını görevlendiren 15 ayrı karara ve 25 Ağustos 2004 tarihinde de yine MGK’nın aynı konu ile ilgili olarak yurt içi ve yurt dışı faaliyetlerine karşı bir eylem planı hazırlanması hususunun Hükümete bildirilmesine yönelik alınan tavsiye kararına ilişkin raporda neden hiçbir bilgi ve belge bulunmamaktadır. Bu kararlarla ilgili Ak Parti hükümetleri günümüze kadar ne yapmıştır? İçişleri Bakanı’na Meclis’te verilen bir soru önergesine verilen yanıttan hiçbir şey yapılmadığı anlaşılmaktadır, bu doğru mudur?” diye sordu