Fidan, İzmir'de iş insanları ile buluştu: 'Hükümetimizin İzmir'e yönelik hedefleri çok büyük'

TAKİP ET

İzmir'de iş insanları ile buluşan Hakan Fidan 'Hükümetimizin İzmir'e yönelik hedefleri çok büyük' dedi. 

Uğurcan BOZTAŞ- GERÇEK HABERCİ- Dış İşleri Bakanı Hakan Fidan, İzmir Ticaret Odasında düzenlenen ‘İş adamları buluşmasına’ katıldı. Buluşmaya Fidan’ın yanı sıra İzmir Valisi Süleyman Elban, AK Parti İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı, İl Başkanı Bilal Saygılı, Konak Belediye Başkan Adayı Ceyda Bölünmez Çankırı, İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener ve çok sayıda iş insanı katıldı. 
ÖZEL SEKTÖRE DESTEK CUMHURBAŞKANIN POLİTİKALRINDA BELLİ
Dışişleri Bakanı olarak görevime başladıktan sonra temel önceliklerimizden birisinin ticaret olduğunu söyleye Fidan; “Bu çerçevede, merkez ve yurtdışı teşkilatımıza çektiğimiz ilk genelgeyi; ekonomi diplomasisine ayırdık. Büyükelçilerimize, Başkonsoloslarımıza, küresel ve bölgesel ekonomi dinamiklerini tahlil ve takip etmeleri talimatı verdik. Özel sektörümüze gerek hak koruma gerek yol gösterme bağlamında, her zamankinden daha fazla destek olmaları beklentimizi ilettik. Sizlere arz ettiğim bu barış ve kalkınma vizyonunu, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki dış politikamızın her adımında, her hamlesinde görebiliyorsunuz” dedi. 
“ÜLKEMİZ İÇİN EN BÜYÜK TEHTİT TERÖR’
Dünya’daki savaşlarda ve sorunlarda çözüm odaklı olduklarını belirten Fidan; “Ülkemiz için olsun, bölgemiz için olsun, güvenliğe temel tehdit, terörizmdir. Terörist örgütlerle mücadelemizde eşi benzeri olmayan bir seviyeye ulaştık. Bu başarının üç temel unsuru var: Güçlü siyasi liderlik; milli stratejik kabiliyetlerimiz; ve başta Irak olmak üzere komşularımızla yeni ve yapıcı bir angajman süreci. Geldiğimiz bu kritik safhada, terörün kökünü tamamen kurutmaya kararlıyız.  Gerçekleşmesi için büyük destek verdiğimiz Irak’ın Kalkınma Yolu ve Orta Koridor gibi projelerle, bölgesel ve küresel bağlantısallığı tahkim ediyoruz” ifadelerine yer verdi. 
‘İZMİR’İ DÜNYA ŞEHRİ YAMAK İSTİYORUZ’
İzmir’in Türkiye için önemine değinen Fidan; “Hükümetimizin İzmir’e yönelik hedefleri çok büyük. İzmir’i en gelişmiş enerji ve ulaşım ağlarıyla donatılmış; yoğun destek verdiğimiz yenilik eko-sistemi sayesinde, bilgi, teknoloji ve inovasyonu ticari başarıya tahvil eden; bütün küresel stratejik pazarlara erişebilen, gençlerimiz için parlak bir gelecek perspektifi sunan; ekonomik ve toplumsal kalkınmamıza öncülük eden bir dünya şehri yapmak istiyoruz. Bu hedef doğrultusunda yılmadan çalışmaya devam edeceğiz. Biliyorsunuz, ülkemiz 261 yurtdışı temsilciliğimizle, dünyadaki en geniş üçüncü diplomatik ağa sahiptir. Biz Dışişleri Bakanlığı olarak sizlerle, İzmir için, Ege için, Türkiye için dünyanın her bir köşesinde omuz omuza çalışmaya varız. Bu, milletimize ve tarihimize karşı hepimizin boynunun borcudur” şeklinde konuştu. 
TİCARİ İLİŞKİLER İÇİN DIŞ POLİTİKA ELZEM 
Fidan’ın devlet içinde bulunduğu görevleri değinen Özgener, Fidan’a teşekkür ederek; “İş dünyamızın ticari ilişkilerini geliştirmesi için dış politikanın elzem olduğunu düşünüyorum. Küresel politikaların kötü olduğu bir konjonktürden geçiyoruz. Başata BM olmak üzere diğer ulusal ve uluslararası kurumların etkisizleşmesi hızlı ve etkili kararlar verilmemesi nedeniyle dünya barışına yönelik tehditler devam ediyor. Ulusal çıkarların koruması için demokrasi çok önemli. Birçok bölgesel sorunlarda üstlendiği inisiyatif tüm dünyada takdirle karşılanıyor. Dünyanın birçok yerinde bu izleri görmek mümkün. Komşularımızla ilişkilerin karşılıklı çıkar politikasının izlenmesi gerektiğini düşünüyüz. Ülkemiz ekonomisinde önemli olan cari dengenin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyorum. Yeni ticaret anlaşmalarının yapılması ve mevcut anlaşmaların da revize edilmesi gerekir” dedi. 
Özgener, son olarak iş insanların yurt dışı seyahatlerinde kolaylık olması için Fidan’a vize soruna ilişkin önlemler alınması gerektiğini ifade etti.