Fişleme Eleştirilerinin Odağındaki Yönetmelik Danıştay'dan Döndü

TAKİP ET

Hasta mahremiyetinin ihlal ettiği gerekçesiyle eleştirilerin hedefindeki Kişisel Sağlık Verilerinin İşlenmesi yönetmeliğinin yürütmesi durduruldu.

BirGün’den Burcu Cansu’nun haberine göre “Eczanede satışı yapılan tüm ilaçlar elektronik ortamda kaydedilir. Bu kayıtlar denetimlerde istenilmesi hâlinde sunulmak üzere saklanır” hükmü bulunan yönetmelik, geçen yıl hayata geçirilmesinin ardından sıkça eleştirilmişti.

Sağlık Bakanlığı’nın tedavi ve ilaçlar dahil, parmak izi, avuç izi, damar izi, retina gibi kişiye özel biyometrik verilere ulaşarak hasta mahremiyetini ihlal ettiği tartışma konusu olmuştu. Bunun ‘fişleme’ olduğu iddia edilmişti.

Yönetmelik Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) tarafından Danıştay’a taşınmıştı. Sendika, söz konusu hükmü hatırlatarak ‘yönetmelikle kişisel sağlık verilerinin mahremiyeti sağlanmaya çalışılırken eczacıların özel mevzuatlarıyla çelişen ve uygulanması fiilen imkânsız bir yükümlülük altına sokuldukları’nı belirtmişti.

Yargıdan döndü

Başvuruyu değerlendiren Danıştay 15’inci Dairesi, oyçokluğuyla yönetmeliği durdurdu.

Kararda, ‘kişisel verilerin korunması konusunda genel nitelikte bir kontrol ve denetim yetkisine sahip olan Kişisel Verileri Koruma Kurulu’nun kontrol ve denetiminden geçirilmeksizin hazırlanan yönetmeliğin mevzuata ve hukuka uygun olmadığı’ kaydedildi.