Fransız geminin söküm işlemleri başlandı: "Türkiye'de ucuz söküm yapılıyor"

TAKİP ET

Fransız Raymond Croze gemisi söküm işlemleri için geçtiğimiz günlerde Aliağa Limanı'na ulaştı. Fransız geminin söküm işlemlerine tepki gösteren İzmir Yaşam Alanları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Yaman; 'Gemilerin sökümü üç ülkede gerçekleştiriliyor. Bu ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Ülkemizde ucuz söküm yapıldığı için bu gemileri buraya gönderiliyor' dedi.

Uğurcan BOZTAŞ- GERÇEK HABERCİ- Tehlikeli atık ve asbest yüklü Fransız Raymond Croze gemisi geçtiğimiz günlerde Aliağa Limanın ulaşırken geminin söküm işlemleri başlandı. Taşıdığı tehlikeli atıklar ve asbestten dolayı çevreye büyük ölçüde tehlikeye atan Raymond Croze gemisi tepkilere rağmen limana ulaştı. İzmir Yaşam Alanları Platformu Yönetim Kurulu Üyesi İlyas Yaman; “Bu tür faaliyetler olacaksa doğaya, insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde olması lazım. vahşice bir gemi sökümünü asla kabul etmiyoruz ve mücadele etmeye devam edeceğiz” diyerek Fransız geminin sökümüne tepki gösterdi. 
“FRANSIZ GEMİ DOĞA DÜŞMANIDIR”
Fransız geminin taşıdığı kimyasal atıklara değinen Yaman şunları ifade etti;
“Bu gemi sadece asbest taşıdığı için değil aynı zamanda tehlikeli kimyasal maddeler de taşıdığı için tehlikeli. Gemideki boyalar, bazı kimyasal maddeler ve asbest söküm zamanında suya karışarak denizi ciddi şekilde kirletiyor. Bu gemi sadece asbest tehlikesi barındırdığı için tanınıyor ama aynı zamanda diğer tehlikeli kimyasallar barındırdığı içinde tehlikeli. Fransız gemi gibi doğa düşmanıdır. Bildiğimiz kadarıyla bu gemilerin sökümü üç ülkede gerçekleştiriliyor. Bu ülkelerden bir tanesi de Türkiye. Ülkemizde ucuz söküm yapıldığı için bu gemileri buraya gönderiliyor. Aliağa’da olmasının nedeni ise Aliağa’da bir demir çelik fabrikası var. Dolayısıyla demir çelik fabrikası sökümün Aliağa’da yapılmasında bir etken. Diğer bir etken ise söküm işini alan şirketlerin sahip olduğu avantajlar.”
“BU GEMİ İÇİN GEÇ KALDIK”
Gemi sökümlerinin yasalar ve uluslararası standartlar çerçevesinde olması gerektiğini savunan Yaman şöyle konuştu; 
“Geminin sökümü bitmiş bile olabilir. Sao Paulo Gemisinin geri gönderilmesinin nedeni, gemi daha limandan yola çıkmadan haberimiz oldu. Daha sonra güçlü bir kamuoyu ile gemiyi geri göndermeyi başardık. Bu gemi için ise geç kaldık çünkü sonradan haberimiz oldu. Bu gemi için refleks göstersek bile işten geçti diyebilirim. Mesele bir, iki veya üç gemiyi geri göndermek değil. Mesele, gemi söküm yerlerinin uluslararası standartlara uygun hale dönüştürülmesi. Yasalar çerçevesinde sökümlerin yapılması gerekir. Ve biz diyoruz ki, kimin gemi hangi ülkenin ise o ülkede sökülsün. Bazı ülkeler dışardan gemi almıyor ve kontrollü bir şekilde sökümü yapılıyorlar.”
“ALİAĞA CENNET BİR BÖLGE AMA…”
Gemi sökümlerinin havaya verdiği zararlara değinen Yaman şöyle devam etti; 
“Gemi sökümlerinin ekonomiye katkısı vardır belki ama ekonomiye katkısı mı önemli yoksa çevreye verdiği zararlar mı önemli bunu tartışmak lazım. Aslında Aliağa cennet bir bölge ancak gemi söküm işlerinden dolayı Aliağa ve Foça gibi bölgeler ciddi zaralar görerek mahvoldu artık. Foça ve Aliağa’daki fabrikalar ve diğer bazı tesisler de aynı zamanda bu bölgelere ciddi zararlar veriyor. Çevreye ve insanlara verilen zararlar noktasında sadece gemi sökümünden bakarsak olaya dar bir pencereden bakmış oluruz. Gemi sökümleri ve fabrikalar birbiriyle bağlantılı olaylar. Rüzgarla birlikte ortaya yayılan kimyasallar başka yerlere ulaşıyor ve zarar veriyor. Aynı şekilde denizlerimize verilen zararlar da çok büyük. Bu bölgelerde insanlar artık balıkçılık yapmıyor. Balıkçılık da ekonomiye katkı ama gemi söküm işleri zarar veriyor bu tür işlere.”

 

Fransız gemi söküm işlemleri Türkiye