Gediz Deltası hâlâ tehlike altında

TAKİP ET

İzmir'de Gediz Deltası'ndan geçmesi planlanan Körfez Otoban Projesi'ne itirazlar devam ediyor. Doğa Derneği, projenin olumsuz etkilerine dikkat çekmek için bölgeye basın gezisi düzenledi.

 

Gediz Deltası’nın kuşlar, balıklar ve insanlar için önemli bir alan olduğuna vurgu yapan Doğa Derneği Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, gezi sırasında bir kez daha projeden geri dönülmesi gerektiğini belirtti. Kılıç, “Önceki yıllarda burada 20 bin çift flamingo kuluçkaya yattı. Değişik kuş türleri her yıl bu alanı kışı geçirmek ve beslenmek için kullanıyor. Bu alanın yaşatılması için önceki yıllarda İZKUŞ, belediyeler çeşitli projeler yaparak buraya 3 trilyon harcadılar. Fakat bir yandan kurumlar bir araya gelerek buraları projelerle korurken bir yandan ise birtakım projeler Gediz Deltası için tehdit oluşturmaya devam ediyor. Yapılacak bu projenin içinde bir alan ve tünel de olduğu ve yolun yapılmasıyla birlikte deltadan geri kalan bütün alanların da bir şekilde yapılaşmaya açılması için önünü açacak olan bir kompleks proje halinde önümüze sunuluyor. Geçen yıl ÇED değerlendirmesi yapıldı ve olumlu kararı çıktı. Bu karara Doğa Derneği, EGEÇEP, TMMOB ve 85 yurttaşla beraber dava açtık. Davamız devam ediyor ve sonuçlanmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.



İzmir bu değerini kaybetmesin

Gediz Deltası’nın Metropolün ortasında olmasına rağmen nesli tükenmekte olan canlı türlerine ev sahipliği yapması açısından önemli olduğunu belirten Kılıç şöyle devam etti: “İzmir gibi dört milyon nüfusun olduğu metropolün ortasında bu kadar değerli ve nesli tükenmekte olan canlı türüne ev sahipliği yapan ve dünyada içinde tek sulak alan barındıran tek şehir İzmir. Ege Denizi’nde bu alan balıkların beslendiği en büyük sulak alan. Dolayısıyla burası balık üretimi açısından da çok önemli. Başka bir özelliği soframıza gelen tuz. Türkiye’deki tuzun neredeyse üçte biri Gediz Deltası’ndaki tuzlalardan sağlanıyor. Bizler burada sadece romantik bir kuş cennetinden bahsetmiyoruz, Burada hem kuşlar, hem balıklar hem de bizler için hem kültürel, hem de biyolojik anlamda önemli bir yaşam alanından bahsediyoruz.” Gediz Deltası’nı korumak için mücadele eden Doğa Derneği’nin Genel Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç, deltanın Türkiye’de çok iyi araştırılmış 158 yıldır bilimsel olarak kayıtları tutulan bir alan olduğunu ve 1998 yılından bu yana da Ramsar Sözleşmesi kapsamında “Uluslararası Öneme Sahip Sulak Alan” statüsünü taşıdığını söyledi. Kılıç, otoban projesinden vazgeçilmesi gerektiğini belirtti.

gediz delta değer izmir