Girgin'den 'kira zammı' çıkışı: "Vakıf mülklerinin değeri, özel mülklere emsal oluyor!"

TAKİP ET

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir'de vakıf mülklerine 2023 yılı için en az yüzde 66,4 düşünüldüğüne dikkat çekerek, 'Vakıf mülklerinin değeri, özel mülk sahiplerine emsal oluyor' diye konuştu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERC-ÖZEL HABER- Vakıflara ait 500’den fazla mekânda iş yapan Kemeraltı esnafı, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün zam kararını bekliyor. Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Semih Girgin, İzmir’de vakıf mülklerine 2023 yılı için en az yüzde 66,4 düşünüldüğüne dikkat çekerek esnafın bu ücreti karşılayamayacağını vurguladı. Esnafın ekonomik sorunlar nedeniyle zar zor ayakta durduğunu hatırlatan Girgin, “Vakıf mülklerinin değeri, özel mülk sahiplerine emsal oluyor” dedi.


“Zam makul bir zemine çekilmeli”
Yapılacak olan zammın esnafın kaldırabileceğimiz bir durum olmadığının altını çizen Girgin, “Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün Türkiye genelinde henüz bölgelere göre zam oranını netleştirmediğini düşünüyoruz. Ama aldığımız duyumlar ve esnafımıza gelmeye başlayan evraklarda kira zam oranlarının çok yüksek olduğunu görmüş olduk. Bu 5 yılı geçen işletmelerde çok daha yüksek, fahiş bedeller olacak. Yıllarını ecdadımızın bugünlere sahip çıkın diye bıraktığı esnafımız bu binalara sahip çıkarak görevini yerine getiriyordu. Ama bu zammın altından kalkabilecek bir ekonomik ortam yok. Bu zam çok daha makul bir zemine çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.



“AVM’ler gibi değiliz, şehir ekonomisine katkı sağlıyoruz”
Girgin, esnafın en büyük giderinin kira ve eleman maliyeti olduğunu söyleyerek, “Bunlar üst üste geldiği zaman zaten fazla bir maliyet var, hammaddeden tutun enerjiye kadar birçok kalemde zam da var. Biz bu şartlar altında devlete sorumluluğumuzu nasıl yerine getireceğiz? Maliyetlerimiz her ne kadar artsa bile müşterinin geliri artmadığı için biz de zam yapamıyoruz. Kiranın makul bir seviyeye çekilip, esnafın yaşaması çok önemlidir. Biz AVM’ler gibi değiliz, şehir ekonomisine katkı sağlıyoruz” açıklamasını yaptı.
Vakıf mülklerinin değerinin özel mülk sahiplerine emsal olduğunu dile getiren Girgin, “Yani özel mülk sahibi de ‘Ben devletten dama mı güçlüyüm? Onlar bu kadar zam yapıyorsa ben de yaparım’ deme lüksüne sahip oluyor. Bazı esnaflar kişisel olarak zam miktarını düşük tutabiliyor; ama çoğunluk bu rantı gördüğü zaman kendisi de istiyor. Peki, kiracı çıktığı zaman hemen bulunuyor mu? Merkezi olmadıkça kiracı bulunması da zor. Bizim buradaki derdimiz giden nitelikli esnaf gittiği zaman daha nitelikli olanın geleceğinin garantisi yok. Kemeraltı’na yıllarını vermiş esnafı kaybettiği zaman, esnaflığı istenilen gibi yapmayan bir esnaf kitlesi gelebilir” görüşünü aktardı.
 

Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Semih Girgin Kemeraltı