Görme engellilerin beyaz baston isyanı

TAKİP ET

Görme engelli dernekleri SGK tarafından beyaz bastona yapılan 22 liralık ödemenin arttırılmasını talep ediyor

SEVİLCAN GÜNAY- GERÇEK HABERCİ- Görme engelliler yollarda rahat yürüyebilmeleri için en büyük yardımcısı olan “beyaz baston”ları almakta büyük zorluk çekiyorlar. Türkiye Beyazay İzmir Şube Başkanı Salih Arıkan, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) piyasa değeri 350 TL olan bastonlara yıllardır sadece 22 TL’lik bir ödeme yaptığını belirterek duruma isyan etti. Arıkan, “Piyasada satılan bastonlar ihtiyaca göre farklılıklar gösteriyor. En basit bastonlar en az 100 liradan başlıyor, 350 liraya kadar da çıkabiliyor. Yıllardır yapılan zamlarla baston fiyatları artmasına rağmen engellilere yapılan baston ödemesi değişmiyor” diye konuştu.

‘İnsanlar, engellilere saygısızlar’

Tüm girişimlerine rağmen beş yıldır sağlık uygulama tebliğindeki 22 liralık ödeme hükmünün değişmediğini hatırlatan Arıkan, “Beyaz baston görmeyenlerin en temel ihtiyacı. Görmeyenlerin yollarda özgür ve güvenli bir şekilde hareket etmesi için bir olmazsa olmazdır. Biz 15 Ekim beyaz baston, özgürlük ve güvenlik günü vesilesiyle bir müjde bekliyoruz. Sağlık uygulama tebliğindeki 22 liralık ödemenin hem ihtiyaçlar hem de piyasa koşulları göz önüne alınarak güncellenmesini talep ediyoruz” dedi.

Toplumun önemli kesiminde engellilere karşı saygısı olmadığını ifade eden Arıkan; “Normalde karşıdan gelenlerin beyaz bastonluyu görerek saygılı davranması beklenir, geçiş üstünlüğü vererek beyaz baston kullanan görmeyenin hayatını kolaylaştırması arzu edilir. Sürekli insanlar ve arabalar çiğneyerek bastonları kırılıp dökülüyor. Bu da bizim devamlı olarak baston yenilmemize sebep oluyor. İşte bu nedenle de ödemenin arttırılması bekliyoruz” diye konuştu.