Gücücek Koyu için mücadele devam ediyor

TAKİP ET

Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği'nin (GÜDODER) Gücücek Koyu için mücadelesi devam ediyor. GÜDODER Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Öner, doğal sit alanı olan Gücücek Koyu'nun 2017'de yok olmakla karşı karşıya kaldığını ifade ederek, '2017'de koyumuzu dozerlerle dümdüz ettiler, kayaları parçaladılar ve duvarlar ördüler, bu kez buna izin vermeyeceğiz' dedi.

Batuhan KAYA/GERÇEK HABERCİ-GÜDODER üyelerinin 11 Temmuz 2023’te 2’nci kez ihaleye açılan Gücücek Koyu için mücadelesi devam ediyor. Daha önce 2017’de ihaleyle özel bir şirkete kiralanan koy, bölgede yaşayan vatandaşların yoğun eylemleri sayesinde şirketten alınmış ve halk plajı olarak hizmet vermeye devam etmişti. Yeniden ihaleye çıkan Gücücek Koyu için GÜDODER Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Öner, “2017’den sonra her şey yeniden başladı, eylemlerimize devam edeceğiz” dedi.


“Dozerlerle dümdüz yaptılar”
2017’de ihaleyi kazanan şirket tarafından doğal sit alanı olan koya zarar verildiğini ifade eden Öner, “Çevre Bakanlığı 2017’de burayı ihaleye açtı. İhaleyi kazanan firma, doğal sit alanı olan Gücücek Koyu’nu dozerlerle dümdüz yaptı, kayaları parçaladı ve koya duvar ördü. Bu durum karşısında havlu eylemi gibi bir dizi eylemler yaptık ve Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği’ni kurduk. Eylemlerimizle beraber firmayla kavgalar yaşanmaya başladı ve sonuç olarak Jandarma olaylara müdahil oldu. Bu olaylardan sonra bakanlık ihaleyi iptal etti ve ilk mücadelemiz başarıyla sonuçlandı” dedi.


“Her şey yeniden başladı”
Bakanlığın koyu yeniden ihaleye çıkarmasıyla her şeyin yeniden başladığını belirten Öner, “11 Temmuz 2023’te bakanlık koyumuzu tekrar ihaleye çıkardı ve her şey yeni baştan başladı. Bu yılki ihalede GÜDODER olarak biz de ihaleye girdik ve ihale kdv dahil 67 milyon liraya derneğimizde kaldı. Bu parayı dernek olarak ödememiz tabi ki mümkün değil ancak zaman kazanmak ve birtakım görüşmeler yapabilmek için girmek zorunda kaldık. Dernek yönetim kurulu başkan yardımcımız Seher Gacar ihale sürecinden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’na giderek görüşmeler yaptı. Şu an eylemlerimize devam ediyoruz” diye konuştu.


“Bir hatamız var o da birkaç kişiye sıkmamak”
2017’de Gücücek Koyu’nu ihaleyi alan şirketten kurtardıktan sonra tehdit edildiklerini açıklayan GÜDODER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Seher Gacar şöyle konuştu:
“2017’de koy ihalesi iptal edilip şirketin koydan tahliyesi gerçekleştirildiğinde, derneğimizin yönetim kurulu üyelerinden birine ‘Biz orada 1 buçuk milyon dolar kaybettik, bir hatamız var o da birkaç kişiye sıkmamaktı’ dediler. Daha öncesinde de benzin dökülüp evlerimizi yakacaklarını söylediler.”

Gücücek Koyu Gücücek Koyu Doğal Yaşamı Koruma Derneği Hüseyin Öner