Günel'den 'asgari ücret' yorumu: "Er geç tekrar hayat pahalılığına yol açacak"

TAKİP ET

KESİAD Başkanı Mutlu Can Günel, asgari ücret ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-Kemalpaşa Sanayici ve İş İnsanları Derneği (KESİAD) Başkanı Mutlu Can Günel, hem gündemdeki ekonomik gelişmeleri değerlendirdi hem de 20 Aralık’ta belli olacağı tahmin edilen asgari ücrete dair açıklamalarda bulundu. Günel, “Her zaman söylediğimiz gibi, bu artışlar er geç ürün ve hizmet maliyetlerine yansıyıp tekrar hayat pahalılığına yol açacaktır” dedi.

“Zorlama tedbirlerle fiyatları belirli seviyede tutmak mümkün olmaz”

Serbest piyasa ekonomisinin belirli kuralları olduğuna dikkat çeken Günel, “Bu kuralların ilk şartı, fiyatın, piyasada arz ve talep dengesine göre oluşmasıdır. Mevcut enflasyon koşullarında üreticinin enerji, hammadde, lojistik ve üretim maliyetleri artmışsa, bu zorunlu olarak ürün ve hizmetin fiyatına da yansıyacaktır. Enflasyonu doğuran şartları ortadan kaldırmadığınız sürece, zorlama tedbirlerle fiyatları belirli seviyede tutmak mümkün olmaz. Hem bu piyasada huzursuzluğa neden olur, hem de kalıcı olmayan palyatif bir çözüm. O nedenledir ki bu davranışlardan kaçınmak gerekir” diye konuştu.

“Kalıcı senaryoların hepsinin arkasındayız”

Günel, asgari ücretle ilgili artışın her iki tarafı da memnun edici düzeyde olması gerektiğinin altını çizerek, “Emekçinin ihtiyaçlarını giderebilmesi için enflasyon karşısında ezdirmeden ancak işveren açısından da en makul maliyet oranlarını sağlamak lazım. Bunun ötesinde her zaman söylediğimiz gibi, bu artışlar er geç ürün ve hizmet maliyetlerine yansıyıp tekrar hayat pahalılığına yol açacaktır. Kalıcı, üreticilerin desteklendiği, ihracatın önünün açılıp ülkeye döviz girişi sağlanan senaryoların hepsinin arkasındayız” ifadelerini kullandı.

“Yatırımcı sürekli değişen kurallardan tedirgin olur”

Hukuk sisteminde yaşanan sorunların ekonominin aktörlerini olumsuz etkileyeceğini dile getiren Günel, “Ülkeye yatırım yapmak isteyen, ya da var olan yatırımlarına yenilerini eklemek isteyenler, sürekli değişen kurallardan tedirgin olurlar. Kişilere ve kurumlara göre farklı alındığı gözlenen kararlar adalet duygusunu zedeler. Evrensel bir hukuk sistemine sahip değilseniz, ülkenize kalıcı yatırımcı gelmez. Gelen yatırımcılar da kısa vadeli kar sağlayacağı yatırımları tercih ederler. O nedenle Hukuk sisteminin adaletten şüphe duyulmayacak şekilde sağlam temeller üzerine oturtulması gerekir. Rakamlardan da anlaşılacağı gibi son yıllarda doğrudan yatırım miktarlarındaki ciddi düşüşler, bir şeylerin yanlışlığını ortaya koymaktadır” açıklamasını yaptı.

asgari ücret Mutlu Can Günel