Gürer: Dışa Bağımlı Büyümenin Geleceği Sorundur

TAKİP ET

Gümrük vergisi düşürülerek gerçekleştirilen gıda ithalatı için 9 ayda ödenen miktar 1.18 milyar doları buldu.

Türkiye gıda ürünlerinin ithalatında 2017 yılının ilk 9 ayında rekora koştu. Gümrük vergisi düşürülerek gerçekleştirilen gıda ürünleri ithalatına 9 ayda 1.18 milyar dolar harcayan Türkiye, bu dönemde 4.9 milyon ton gıda ürünü ithal etti. 

 

İTHALAT RAKAMLARINDA KARAMSAR TABLO

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Gümrük ve Ticaret Bakanlığına yönelttiği soru önergesine gelen yanıt, Türkiye’nin gıda ürünlerinin ithalatındaki karamsar tabloyu gözler önüne serdi.  CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, soru önergesinde, Gümrük vergisi düşürülerek ya da sıfırlanarak, 2017 yılının ilk 9 ayında ülkemize hangi gıda ürünlerinden ne kadar miktar getirilmiştir? Toplam ödenen tutar ne kadardır? Hangi ürünlere ayrı ayrı ne kadar ödeme yapılmıştır?” şeklindeki sorulara yanıt istedi. 

 

İTHALAT İÇİN GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLEN ÜRÜNLER

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Nihat Zeybekçi, gıda ithalatı için gümrük vergilerinin geçici olarak düşürüldüğü ürünlerle ilgili açıklamasında, “11/5/2017 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile kırmızıbiber ithalatında %75 olarak uygulanan gümrük vergisi geçici olarak 1/9/2017 tarihine kadar %15'e düşürülmüştür. 8/3/2017tarihli Resmi Gazete’ de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile nohut ithalatındaki gümrük vergisi geçici olarak 1/7/2017 tarihine kadar %19,3'ten %0'a düşürülmüştür. 27/6/2017 tarihli Resmi Gazete ‘de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile canlı hayvan ithalatında uygulanan gümrük vergileri %135'ten %26'ya, karkas sığır etinde %100'den %40'a, buğdayda %130'dan %45'e, arpada %130'dan %45'e ve mısırda ise %130'dan %25'e düşürülmüştür” dedi. 

 

9 AYDA 1.18 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT

 

Bakan Nihat Zeybekçi, “Söz konusu ürünlerin 2017 yılının ilk 9 aylık dönemindeki ithalat istatistiklerinin incelenmesinden; miktar bazında toplam 4,9 milyon tonluk ithalatın %80'inin Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında elde edilen nihai mamulün ihraç edilmesi kaydıyla yapıldığı, serbest dolaşıma giriş kapsamında ise 963 bin ton ithalat gerçekleştirildiği görülmektedir. Değer bazında ise 1,18 milyar $ tutarındaki toplam ithalatın %69'u Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında elde edilen nihai mamulün ihraç edilmesi kaydıyla yapılmış olup, kati olarak gerçekleştirilen ithalatın tutarı 368,7 milyon $ seviyesindedir” açıklamasında bulundu. 

 

62 BİN TON SIĞIR ETİ İTHAL EDİLDİ

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Zeybekçi, “Bu çerçevede, 2017 yılının ilk 9 aylık döneminde; 63.865 baş (86,4 milyon S) canlı sığır, 1.966 ton (7,8 milyon $) karkas sığır eti, 62.473 ton (90,8 milyon $) nohut, 2.823 ton (7,3 milyon $) kırmızıbiber,291 bin ton (53,6 milyon $) arpa, %92'si Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç kayıtlı olmak üzere 3,12 milyon ton (652 milyon $) buğday, %76'sı Dâhilde İşleme Rejimi kapsamında ihraç kayıtlı olmak üzere 1,4 milyon ton (293 milyon $) mısır ithalatı gerçekleştirilmiştir” diye konuştu. 

 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, gıda ürünlerinde ihracatçı konumda olan Türkiye’nin son 15 yılda uygulanan yanlış politikalar nedeniyle, gıda ithal eden ülke durumuna düştüğünü söyledi. 

 

İthalat için uygulanan geçici vergi indirimlerinin bazı ürünlerde hasat dönemine denk getirilmesinin üreticileri perişan ettiğine dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, “Bu uygulama, üreticiye ‘sen ürün ekme’ anlamına gelmektedir” dedi. 

 

CHP Niğde milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İthalat rakamları, tarım ve hayvancılıkta geldiğimiz noktayı gözler önüne sermektedir. Hükümet, 15 yıldır yaptığı yanlış tarım politikası uygulamasını halen sürdürmektedir.  Gıda ürünlerinde ihracatçı konumdan, ithal eden bir ülke haline gelen Türkiye’de hükümetin  yaptıklarını gözden geçirip, tarım ve hayvancılık alanında yapılan yanlışlara bir son vermelidir. Üreticinin desteklenip, sorunlarının çözümüne yönelik çalışma yapması gereken hükümet, ithalatın önünü açmak için vergi indirimi yaparak, Türkiye’de tarım ve hayvancılığı bitirme noktasına getirmiştir. Ürün ithal, ilaç ithal, tohum ithal, gübre ithal, yem ithal, hatta saman dahi ithal, et ithal, hayvan ithal, adının Milli Tarım Politikası  olması ile yerli ve milli tarım olmuyor. Enflasyon düşürmek için ithal ürüne sarılmak değil yerli üreticinin  girdilerini düşürmek gerekir. Bu yola başvurmadan çözüm gelmez. Mazot ve enerji su fiyatları dahi düşünemeden tarım sorunları çözülemez" diye konuştu.