Gürer: Engellilere Sahip Çıkmalıyız

TAKİP ET

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de engelli bireylerin yaşam koşullarının bir türlü düzeltilemediğini, onların toplumla entegre olmasını sağlayacak düzenlemelerin hayata geçirilemediğini söyledi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, engelli yurttaşların, karşılaştıkları sorunları sıralayıp, çözüm önerileriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

CHP Milletvekili Gürer, Türkiye’de 12 milyon engelli yurttaşın bulunduğuna dikkat çekerek, engelli bireylerin sorunlarının her yıl tekrarlandığını, ancak çözüm noktasında problemler yaşandığını ifade etti. Evde bakım hizmeti alan engellilere bakanların da sigortalı kapsamına alınması gerektiğini anlatan Gürer, OECD ve BM’nin Kalkınma raporlarına göre AB ülkelerinde yüzde 30 olan engelli yoksul oranının Türkiye’de yüzde 77’yere ulaştığını hatta kayıtlı olmayan yoksul engellilerin sayısının da azımsanmayacak kadar çok olduğunu belirtti. 

Geçen yıl yapılan bir düzenlemeyle engelli vatandaşlara yapılan maddi yardımların, engelli bireyin yaşadığı hane halkının gelirine endekslendiğini hatırlatan Gürer, engellinin yaşadığı haneye giren gelirin, engelli vatandaşa yapılacak yardımla bağdaştırılmasının, çoğu engelli yurttaşın aldıkları yardımların kısıtlanmasına neden olduğunu söyledi. 

CHP olarak engelli yurttaşların sorunlarının belirlenmesinde, farklı dönemlerde farklı çalışmaların altına imza attıklarını ifade eden Gürer, “Engellilerin sorunlarını sadece Engelliler Haftasında değil, yıl boyunca gündeme getiriyoruz. Ben 40’ın üzerinde engelli yurttaşlarımızın sorunuyla ilgili yazılı soru önergesi verdim. Engellilerin sorunlarını mecliste gündeme getirdim. Ancak bakanlardan aldığımız yanıtlar hiçbir zaman yeterli olmadı” dedi.

Engelliler Haftası kapsamında yapılacak açıklamaların genellikle kâğıt üzerinde yapılan düzenlemeleri kapsadığını, gerçek hayatla bağlantısı olmayan düzenlemelerin varmış gibi anlatıldığını ifade eden CHP Milletvekili Gürer, “Öncelikli olarak çalışmak isteyen engellilere iş olanakları yaratılmalıdır. İstihdama vesile olacak mesleki eğitim merkezleri yaygınlaştırılmalıdır. Bedensel, görme, işitme gibi farklı uruplarda engelli vatandaşlar vardır. Bunların her birinin sorunları belirlenip çözüme kavuşturulmalıdır. Görme engellilerle ilgili olarak, kaldırımlarda yapılan hissedilebilir yüzeylerin, daha kullanışlı hale getirilmesi, sadece bazı bölgelerde değil, toplumsal yaşam alanlarının tamamında yapılması gerekir. Bu yüzeyler, TSE standartlarına uygun olmalıdır. Kaldırımların tekerlekli ve akülü engelli araçlarının rahatça hareket edebileceği şekilde düzenlenmesi şarttır” diye konuştu. 

Pek çok okulda engelli erişimlerinin mümkün olmadığına da işaret eden Gürer, 16 Nisan Referandumunda Niğde Merkez İmam Hatip Lisesi’nde oy kullanmaya gelen bir engelli yurttaşın yaşadığı zorlukları anlatan fotoğrafı da basın mensuplarıyla paylaştı. Gürer, Niğde’nin merkezindeki bir okulda engelli erişiminin olmamasının üzücü olduğunu ifade ederek, “Bu vatandaşımız tabiri caizse kargatulumba bir şekilde okula getirildi ve oy kullandırıldı” dedi. Kütüphanelerin okulların ikinci katlarında olması nedeniyle engellilerin kütüphanelere ulaşamadığını vurgulayan Gürer, çağdaş, teknik altyapı ve donanıma sahip özel kütüphaneler ve sanal bilgi merkezlerinin çoğaltılması, görme engellilere beyaz baston ve gözlük desteği ile yürüme engellilere de akülü araç verme sayısının artırılması gerektiğini anlattı. 

Ülkemizde engellilere yapılan yardımların davul zurna ile duyurulduğunu, ancak yapılamayanların gösterilmediğini vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, 12 milyon engelliden sadece yüzde 10’unun sağlanan olanaklardan faydalanabildiğini, yüzde 90’ının ise bu olanaklara erişemediğini söyledi. Gürer, 12 milyon engelli yurttaş içinde okuma çağında olanların sadece 288 bin 489’unun özel eğitim aldığını kaydeden Gürer, bu rakımın çok düşün olduğunu belirtti. 

Zihinsel engellilere daha çok eğitim olanağı sağlanması gerektiğini söyleyen CHP Milletvekili Gürer, engelli çocukların diş tedavilerinin için açılan merkezlerin yetersiz olduğunu belirterek, “Diş çekimleri için özel hekimlere ve çeşitli donanımlara ihtiyaç var.  İstanbul’da Kartal ve Kadıköy belediyelerinin yanı sıra birkaç belediye daha bu konuda duyarlı çalışma yapıyor. Bu çalışmaların yaygınlaştırılması gerekiyor. Engellilere yeterli spor olanaklarının sağlanması şart. İşitme engellilerin spor kulüplerine gerekli desteklerin sağlanması şart. Bu konuda herkes hassas olmalıdır. Engellilere kurumlar, kuruluşlar ve yurttaşlar olarak sahip çıkmalıyız” dedi.