Güven'den Mühürsüz Pusulalara İlişkin Yeni Açıklama

TAKİP ET

YSK Başkanı Sadi Güven, 16 Nisan anayasa referandumunu şaibeli hale getiren 'mühürsüz oy' kararı hakkında açıklamalarda bulundu.

YSK Başkanı Sadi Güven, şaibeli referandumdaki mühürsüz pusulalara ilişkin yeni bir açıklama yaptı.

YSK Başkanı Sadi Güven, usulsüz oy sayısı 2,5 milyondan fazla olmasına karşın "Bir sandık sonuçları değiştirilebilir mi? Çalınabilir mi? İkincisi YSK neden mühürsüz oylara karar verdi? Öncelikle sandık sonuçları değiştirilebilir mi?" dedi, yapılan itirazların reddedildiğini görmezden gelerek, “Yanlışlık varsa partiler itiraz edebilir” şeklinde konuştu.

"BEN NASIL ÇALACAĞIM?"

"Eğer yanlışlık olursa siyasi partiler itiraz edebiliyor. İle geliyor sonra Türkiye geneline geliyor. Yani siyasi parti ta başından sonuna kadar izleme şansına sahip. Bu siyasi partilere gitmekle birlikte tüm  vatandaşlarımıza da gidiyor. Türkiye'de kullanılan tüm sandık sonuçlarını  görme imkanına sahip. YSK oy çaldı diye ciddi tenkitler oldu. Sayım döküm cetvelini, sandık sonucunu ve il ve ilçe birleştirmesini verdim.  Ben partilere ve 80 milyon vatandaşa gönderdim ben nasıl çalacağım? Herkesi eline verdim yolda değiştirdiler diyelim ama ben hemen seçimin sonunda belgeyi veriyorum hemen değişiklik fark edilir."

Güven, şöyle devam etti:

"Türkiye'de seçimlerde güvenliği bir noktada almıyoruz. YSK yazılı kağıtlarımız var. Paralarda görülen libranlar var. Bu kağıtları özel imal ettiriyoruz oy pusula ile zarfları bu kağıtlardan üretiyoruz. Bunu imal ettirp bastırırken her türlü güvenlik önlemini alıyoruz. Bu tedbirlerden biri. Bunları biz belli sayılar halinde İlçe Seçim Kuruluna gönderiyoruz bunu siyasi partiler biliyor bunlar gönderilince seçim kurulu alıyor buradan gönderileni teslim alan siyasi partiler.

Bunun çoğu siyasi temsicilerden oluşuyor bu da ikinci teminat. Bizim gönderdiğimiz zarf fligranlı zarf. İlçe seçim kurulu elinizdekli üst taraftaki mührü vurup oy pusularınını sayıyor.YSK tarafından üretilmemiş bir zarf diyen olmadı.Şimdi bizim gönderdiğimiz güvenli bir alan alınan zarflar. Mührü basıp sandık kuruluna gönderiyoruz."

"OLAY MÜHRÜN UNUTULMASIYLA İLGİLİ"

"Teslim alan partiler. İlçe seçim kurulundaki partiler  aldı. Mahalledeki sandık kurulu da siyasi partilerden. Bunu açtı sayım yaptı, tutanaklara yazdı imzaladı. Burada bir mühür daha vurması gerekiyordu sandık kurulunun, üçüncü mührü vurması gerekiyordu. Seçim kurulları seçim günü torbayı açınca bunları sayıp deftere geçiriyorlar. Zapta geçiyorlar. Biz hiç görevimiz olmadığı halde sandığa üye veren bu üyelere eğitim verdik anlattık. Onun ötesinden her bir sandığa çek list verdik. Yemin etmeyi, torbayı açınca saymasını, mühürlemeyi unutmayın diye. Bütün bunlara rağmen sandık kurulunda bazılarının mühürleri vurmadığını öğrendik. Tam problem burada biz YSK olarak toplandık anayasa diyor ki seçimin başından sonuna kadar karar verme YSK'dadır. Oy pusulalarının dışardan geldiği iddiası yoktur olay tamamen sandık kurulu başkanlarının mührü vurmayı unutması ile ilgilidir."

ysk sadi güven anayasa referandum şaibe mühürsüz oy