GÜZELYALI ORTAOKULU 50. YAŞINDA

TAKİP ET

İkibinaltıyüz öğrencisi ile iyi vatandaş yetiştiren kurumsal bir devlet okulu 28 Nisan’da 50. Yılını mezunları ile birlikte kutlamak istiyor. İzmir’in en köklü okullarından Güzelyalı Ortaokulu 1971 yılındaki ilk mezunlarını arıyor. Tıkır tıkır işleyen bir sistem ile özel okulları bile imrendiren okulun müdürü Özcan Bakır “Eski mezunlarımız, öğretmenlerimiz ve idarecilerimizle kucaklaşmak tanışmak istiyoruz. Bu konuda herkesin yardımına ihtiyacımız var. Okul mezunlarımızdan geçmişten günümüze okulun gelişmesine katkı sağlamış herkese ulaşmasını ve 28 Nisan Cumartesi günü 13.30 da okulumuz Pilav - Lokma gününde bizimle olmasını istiyoruz.”  dedi. 

-    Ülkemizin geleceğine uygun, iyi üretici, iyi tüketici, iyi vatandaş üreten Güzelyalı Ortaokulu’nun değişmeyen bir felsefesi var;  Atatürk ilke - inkılaplarına bağlı, bayrağına milletine değer veren, evrensel değerleri araştırıp, sorgulayan, benimseyen, bilimsel gelişmeleri takip eden, sosyal,  topluma saygılı iyi yurttaş yetiştiren bir kurumdur. Öğrenciler dünya vatandaşı olmak üzere eğitilir.  

-    Bölgede en fazla tercih edilen okul olmasının ana nedeni kurumsallaşmanın başarıldığı bir okul. Okulunun en büyük eğitimsel başarısı zümrelerin çok iyi bir işbirliği yapması, zümreler arası besleyici politikaların çok iyi yürütülmesi. Güzelyalı Ortaokulu ‘nda sadece akademik anlamda bir zirve söz konusu değil, bilim, sanat, spor alanlarında da öğrencilerin yüzlerce dereceleri var.  Öğrencilerin içindeki gizli gücü ortaya çıkarmayı seven sürekli üreten bir okulun müdürü Özcan Bakır “Öğrencilerimizi kendi akranları arasında yarıştırmayı ve daha sonra sonuç ne olursa olsun o çocukları ödüllendirmeyi çok seviyoruz.  Öğrencimizi, yarışmacı bir ruh ile okulunu, kendini en iyi temsil edecek şekilde yönlendiriyoruz. Öğrenci motivasyonunu arttırmak için her yöntemi deniyoruz. ” dedi. 

15 saat İngilizce eğitim görülen devlet okulundaki müfredat değişikliği ile ilgili açıklama yapan Özcan Bakır “Devletimizin verdiği böyle bir hizmet var, 4+4 e geçilirken okulların tasnifi yapılırken bakanlığımızın getirdiği  güzel bir uygulamadır. “Şartları elverişli olan okullar müfredatlarını buna göre dizayn edebilir” diyerek,  şartları uygun okulların haftada 18 saate kadar yabancı dil eğitimi verebilmesi mümkün. Bizde öğretmenler kurulunu toplayarak İngilizce zümre öğretmenlerimizle bu kararı alıp, 5 sınıflarımıza 15 saat eğitim veriyoruz.  Çokta güzel dönütlerini aldık her yıl İngilizce dergi çıkarıyoruz, İngilizce skeçler,  speaking kurslarımız var.  Bunlar güzel şeyler, gurur duyduğumuz şeyler. Bizim okul olarak hem diğer devlet okulları, hem de özel okullarla yarışmamıza izin veren güzel çalışmalar” dedi. 

Okulda üst üste 5 yıl Türkiye Şampiyonluğu olan ikiyüzün üzerinde öğrencinin katıldığı folklor kulübü var. Yurtdışına festivallere giden bu grup akranları ile kaynaşıyor, kültür alışverişi yapıyor. Üç ayrı müzik korosu ilde her yıl konserler veriyor. Dört tiyatro oyunu ile öğrenciler sahnede yeteneklerini sergiliyor. Kız basket takımı yıldızlar da dördüncü. Okulun her yeri sergi salonu gibi öğrenciyi üretkenliğe teşvik etmek ve sergileme kültürü ile seyretme bilincini oluşturmak üzere çalışan öğretmenler var. Üreten her çocuk ödüllendiriliyor. İzmir de en fazla kitap okuyan okul olarak da ödüllere doymuyorlar.  Okulun imrenilecek bir facebook grubu var. Neden buna ihtiyaç duyulduğunu sorduğumuzda Müdürün tanımı çok güzeldi. “ Devir pragmatizm devri, her şeyi ve özellikle teknolojiyi yerinde zamanında kullanma devri. Çocuklarımıza doğruyu öğretmeliyiz. İnternet bankacılığı gibi bir örnek aslında bizim okul facebook grubumuz; internet bankacılığından kazandığınız zaman gibi bu facebook sayfamızda, okula gelmeden sanal ortamdan yaptığınız iletişim ile hem velilere, hem öğrencilere hem de öğretmenlerimize, idarecilerimize zaman kazandırıyoruz. 50 yıldır geliştirilen bir kimlik ve isim Güzelyalı Ortaokulu. Geçmişteki eğitimcilerimizin geliştirdiği bu ismi, bizim daha da geliştirmemiz gerekir.“

-    Bir “devlet okulunda kurumsallaşma” nasıl oluru kanıtlamış Güzelyalı Ortaokulu’nun başarısının temelinde yönetimin ve öğretmenlerin özverisi var. Özcan Bakır “Okulumuzda bir gün görmüşlük var. Öğretmenlerimiz mesleklerinin zirvesinde olan öğretmenler, ülkemizin farklı yerlerinde çalışmışlar süzüle süzüle gelmişler. Rafine ola ola gelmişler. Şu an en üretken en verimli yaşlarındalar. Bununda sınıfa ve öğrenciye yansıması başarıyı pekiştiriyor. Kurumsallaşmada bir lidere ihtiyaç olduğuna bende inanıyorum. Kurumsallaşma yönetimin başarısı gibi görünür. Ekipler birlikte çalışmayı başardığında kurumsallaşma beraberinde gelir. Biz bunu başarabilen bir okuluz. “ 

İzmir’de velisi ile öğretmeni ve idarecisiyle yerel eğitim modelini kendi imkânları ile kurmuş olan kurumsal okul; Güzelyalı Ortaokulu, 28 Nisan Cumartesi günü saat 13:30 da 50. yılını başta mezunları olmak üzere İzmirliler ile kutlamaya hazırlanıyor.  Okul Müdürü Güzelyalı Ortaokulu ile yolu kesişen herkesi Pilav Gününe davet ediyor.