Hakan Atilla Davası Başladı

TAKİP ET

ABD'de görülen Mehmet Hakan Atilla davasında 10. oturum başladı.

ABD'de görülen İran'a yönelik yaptırımları delme ve kara para aklama itiraflarını sürdüren Rıza Sarraf'ın ifadesi sona erdi. Davanın 10'uncu oturumunda Eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı, tutuklu sanık Mehmet Hakan Atilla'nın yargılanmasına devam ediliyor.

Davadan notlar şu şekilde:

Savcılar, savunma makamını, Cuma günü Cohen'e hukuk kapsamındaki bir konuda (yani ikincil yaptırımlar konusunda) sorular sorarak suyu bulandırmaya çalışmakla suçladı. Savcılar, buna ilişkin itirazlarını Pazar günü dört sayfalık bir mektupla izah etti. Atilla'nın avukatları ise suyu bulandırmaya çalışmadıklarını söyledi. Cohen'e, müvekkilleri Atilla'nın yaptırımlar konusunda uygulanan yasa olarak bildiği konular hakkında sorguladıklarını söyledi.

Berman, konuyu tekrar gözden geçireceğini söylese de, burada hükümetin lehine karar verdi ve savunmanın, Cohen'in çapraz sorgusunun kapsamı konusunda yargıcın daha önce verdiği resmi kararların ötesine geçtiğini söyledi. 

YENİ TANIK

Bugünkü duruşmada ise kürsüde yeni bir tanık var. David Cohen daha sonra ifade vermeye devam edecek. Yeni tanık ABD Hazine Bakanlığı'na bağlı FinCen'de (Finansal Suçlar Uygulama Ağı) çalışan Joshua Kirschenbaum. Daha önce Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi'nde (OFAC) çalıştığı öğrenildi. Savcı, Kirschenbaum'dan OFAC'a ilişkin bir belgenin doğruluğunu onaylamasını istedi (Belge, bir görüşmenin yazılı dökümüne benziyor)

Sunulan delil, Atilla ile yapılan bir görüşmenin yazılı dökümü. Konunun, "2012 tarihli İran Özgürlük ve Koruma Karşıtı Yasa (IFCA)" olduğu ifade edildi. Söz konusu metnin, ABD'nin İran'a yönelik yaptırımlarıyla ilgili bir nevi yönetmelik olduğu kaydedildi. Tanık Kirschenbaum, "Sanık, o dönem yeni çıkarılan yaptırımlar kapsamında altın satışına izin verilmediğini biliyordu" ifadelerini kullandı.

"İran lehine yıllık 4 milyar dolar tutarında bir bakiye"nin ifade edildiği oturumda, Kirschenbaum durumu şu sözlerle açıkladı:

"İran ile Türkiye arasındaki mevcut ticari ilişkin öyle bir duruma gelmişti ki, İran'ın Türkiye'ye ihraç ettiği malların tutarı 4 milyar dolar daha fazlaydı"