Hayat pahalılığı hayvanları da vurdu: Önder, "Artışlar nedeniyle hayvanları besleyemez olduk"

TAKİP ET

Mama ve et fiyatlarındaki artışa dikkat çeken HAYTAP İzmir İl Temsilcisi Esin Önder, 'Sokak hayvanlarını pahalılık nedeniyle besleyemez olduk' açıklamasını yaptı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- HAYTAP İzmir İl Temsilcisi Esin Önder, GERÇEK HABERCİ’ye konuştu. Mama ve et fiyatlarındaki artışlara değinen Önder, sadece insanların değil hayvanların da zor günler yaşadığını aktardı. Önder, “Migros ile anlaşmamız vardı, son kullanım tarihi yaklaşan etler ile hayvanları besliyorduk. Artık bu bile kalmadı. Yetkilileri aradığımızda indirime girdiğini ve hepsinin bittiği söyleniyor. Biz de bu yüzden çok zorlanıyoruz. Bu hayat pahalılığı nedeniyle hayvanları besleyemez olduk.” dedi.
“Kasaplar artık bize kemik veremiyor”
Önder, mamalardaki yüzde 18 KDV’nin düşürülmesi ile ilgili yazı gönderildiğini hatırlatarak, “Aldığımız cevap buna cumhurbaşkanının karar verebileceği. Kasaplar artık bize kemik veremiyor çünkü insanlar et alamadıkları için kemik alıp yemeklerine katıyorlarmış. Çünkü artık kemik satılıyor” diye konuştu. 
Valiliklere mama çağrısı
Fiyatların çok yüksek olduğundan dolayı zorlandıklarını vurgulayan Önder, “81 ilin valiliğine mama dağıtımı için genelge gitti; ama çoğu valiliğin bunu yaptığını düşünmüyorum. Bu bizim gözlemlerimiz. İzmir Valiliği de dâhil olmak üzere istediğimiz şey düzenli mama dağıtımı yapılması” sözlerine yer verdi. 
“Barınaklar şimdiden ağzına kadar dolu”
Önder, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yaptığı yasaklı ırkların kısırlaştırılması ve kayıt altına alınması için verilen sürenin uzatılmayacağı açıklamasına dikkat çekti ve şunları söyledi:
“İnsanlar bu nedenle çok mağdur, sokaklar yasaklı ırk doldu. Bu daha kötü, zaten barınaklar şimdiden ağzına kadar dolu. İzmir kar olmadığı halde çok soğuk. Erzincan hakkında elimize birkaç bilgi geldi. Bununla ilgili de dilekçemizi hazırladık. Cumhurbaşkanı’nın önceden yaptığı açıklamaya istinaden köpekler toplatılmış ve barınaklara yerleştirilmiş gibi görünüyor. Ama o toplanan köpekler barınaklarda yok. Nerede bu köpekler? Dağlardalar. Çoğu belediye şu anda bunu yapıyor.” 
“İnsanlar hayvanlarına bakamayacak durumda”
Evde yaşayan hayvanların terk edilme sayısının arttığını söyleyen Önder, “Dün Ödemiş Belediyesi’nin barınağına 3 tane cins köpek bırakmışlar. Neden? Çünkü insanların mama alacak durumu bile kalmadı. Veterinere gitmeye kaktığımızda kısırlaştırma bin 500-2 bin TL arasında. Aşılamaya bakıyoruz 200 TL olmuş. İnsanlar bunları nasıl versinler?” ifadelerini kullandı. 
“Hayvanların üretimi kesinlikle durdurulmalı”
Hayvanları Koruma Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre 14 Temmuz 2022’de hayvan satış noktalarının kapatılacağı kararına rağmen hayvan satışı ve üretimi yapan yerlerin sayısı arttı. 2022’de petshoplardaki satışların yüzde 43 arttığının altını çizen Önder, satış noktaları kapansa bile katalog üzerinden satışların devam edeceğini dile getirdi. Önder, üretimi tamamen durdurulmadığı takdirde bu sorunun sonunun olmayacağını aktararak, “Başta bu sıkıntılar çözülmeli. Üretim kesinlikle durdurulmalı. Üretilen bir can en az 5 bin TL’ye satılıyor. Hatta bazı ırklar 30-40 bin TL arasında. Bu satılan canların üretildiği yerlerden bile bahsetmek istemiyorum. Biz senelerdir üretim dursun diyerek sesimizi duyurmaya çalışıyoruz” görüşünü aktardı.