HDP: Adalet Yürüyüşü İçin Somut Adım Atacağız

TAKİP ET

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, yıkım gölgesi altındaki Sur'da yurttaşlarla bayramlaştı.

HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay, DTK Eş Başkanı Leyla Güven ve çok sayıda milletvekili ve yöneticinin katılımı ile Sur’da yurttaşlarla bayramlaştı. Yurttaşlarla halay çeken, sohbet eden Kemalbay daha sonra yaptığı açıklamada Adalet Yürüyüşü’ne desteklerinin devam ettiğini hatırlatarak kendilerinin de hem Sur hem adalet, demokrasi ve barış talepleriyle önümüzdeki günlerde somut adım atacaklarını söyledi. Görüşmelerin sürdüğünü belirten Kemalbay, “Özellikle demokrasi ve barıştan yana olan kesimlerle yan yana bir mücadele zorunluluktur. Karşımızda bir diktatörlük var. Bir darbe süreci ve faşizm süreci var. Buna karşı ancak birlikte mücadele ederek başarabiliriz” dedi. 

Bayramdan sonra yıkımına hız verileceği açıklanan Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde yaşayanlar evlerini terk etmezken, dayanışma çağrılarında bulunuyor. Bu bayramda da bayramı elektrik ve susuz geçiren mahalleli ile dayanışma amacıyla HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay’ın katılımı ile davul zurnalı bir etkinlik düzenlendi. Anzele Parkında yurttaşlar bayramlaştı. DTK Eş Başkanı Leyla Güven, HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ve milletvekilleri Feleknas Uca, Ziya Pir, Sibel Yiğitalp buradaki yurttaşlarla tek tek sohbet etti. Çalan davul zurnalar eşliğinde Diyarbakır halayı çekilmesinin ardından HDP Eş Genel Başkanı Kemalbay bir açıklama yaptı. 

‘HERKES İÇİN, SUR İÇİN ADALET DİYORUZ’

Sur’daki yıkıma dikkat çeken Kemalbay, “Tarih ve kültür mirasımız ve halkların değeri olan Sur’a yönelik AKP saray iktidarının hem rant amaçlı hem bellekleri, hafızaları yok etmeye yönelik bu saldırısını derhal durdurmasını istiyoruz. Çünkü Sur, sadece Kürdistan halkının değil, Türkiye halklarının değil, aynı zamanda dünya halklarının mirasıdır. UNESCO’nun tarih mirası olarak tanımladığı bir yerdir. Sur’da gerçekleştirilmek istenen kentsel dönüşüm tarihi yok etme planı olduğu kadar da sermayeye peşkeş çekilmesi anlamı taşıyor. Sermayenin burada palazlanması için AKP iktidarı eliyle bir proje gerçekleştiriliyor. Sur’da kendi kendisini yönetmek dışında insanların bir amacı yoktu. Pek çok acı yaşandı. Pek çok kişi yaşamını yitirdi. Müzakere ile çözülebilecek sorunlar AKP tarafından bu hale getirildi. Barış inşasını ortadan kaldıran tek adam iktidarını inşa etmek için darbe süreci ile katliamların yaşanmasına sebep olan politik bir tercih ile karşı karşıya kaldık. Bedeli ağır oldu ama tüm illerimizde bu direnişler kendini sürdürüyor. Halk 16 Nisan’da da tek adam rejimine itiraz ettiğini bu coğrafyada göstermiştir. Kürt halkı faşizme hayır demiştir. Bu intikam duygusu ile Sur saldırıya maruz kalıyor ve bu kabul edilemez. Halklarımız Sur’daki tarihin yok edilmesine karşı dayanışma ve direniş göstermeli. Herkese adalet istediğimiz gibi Sur halkına da adalet istiyoruz. Bunun için bundan sonra da mücadele edeceğiz. Kürdistan halkı hep direndi. Halklara yönelen suçları gündemleştirdik. Sura yönelik saldırı yok etmek ve katliamdır. Halklarımızın mücadelesi sürecek” diye konuştu. 

AKP yetkililerinin Diyarbakır’a ve Sur’a ziyaretlerine ilişkin de Kemalbay, “Hangi yüzle Sur’a gelebiliyorsunuz. Bu kadar katliamı ablukayı yarattıktan sonra hiçbir şey oylanmış gibi bu topraklara geliyorsunuz. Erdoğan halkların direnişi ile mahkum edilecek. Bir kez daha Türkiye ve dünya halklarını Sur ile dayanışmaya çağırıyoruz”dedi.  

‘ADALET YÜRÜYÜŞÜ İLE MÜCADELEMİZ ARASINDA PARALELLİK VAR’

Adalet Yürüyüşü başladığı günden itibaren biz HDP olarak bu yürüyüşü desteklediğimizi açıkladık. Özellikle demokrasi ve barıştan yana olan kesimlerle yan yana bir mücadele zorunluluktur. Karşımızda bir diktatörlük var. Bir darbe süreci ve faşizm süreci var. Buna karşı ancak birlikte mücadele ederek başarabiliriz. Türkiye halklarının birlikte yaşamı için, demokrasi için, halkların kurtuluşu için yeni bir demokrasi mücadelesi süreci başlatmamız ve birlikte inşa etmemiz gerekiyor. Toplumsal kesimlerin farklılıklarına rağmen bir araya gelebileceğini düşünüyoruz. Adalet Yürüyüşü ve bizim sürdürdüğümüz mücadele arasında bir paralellik görüyoruz. Bu yürüyüşü somut olarak da desteklediğimizi önümüzdeki günlerde göreceksiniz. Bu konuda görüşmelerimiz var, olgunlaştığında kamuoyu ile de paylaşacağız” dedi. 

Kemalbay, kendilerinin ayrıca demokrasi, adalet ve barış içerikli bir program açıklayacaklarını bunun için görüşmelerin sürdüğünü, önümüzdeki günlerde konuya ilişkin açıklama yapılacağını ifade etti. Açıklamanın ardından kitle kalabalık şekilde dar sokaklı Sur mahallelerine girerek yurttaşlarla bayramlaştı.