HDP'den 2023 seçimi için tutum belgesi hazırlıyor: Belgede neler olacak?

TAKİP ET

HDP 2023 seçimlerine dair alacağı tavrı 27 Eylül'de bir tutum belgesi ile açıklayacak. Belgeyle hem cumhurbaşkanı adayından hem de ittifaklardan beklentiler ortaya konacak. Kürt sorununa çözüm de belgede yer alıyor.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün haberine göre Cumhurbaşkanlığı ve parlamento için 2023’te yapılması öngörülen seçimler için ittifaklara yaklaşımı merak edilen Halkların Demokratik Partisi (HDP) tavrını eş genel başkanlar Pervin Buldan ile Mithat Sancar’ın 27 Eylül’de Ankara’da açıklayacağı bir tutum belgesi ile duyuracak.

“Seçimlerde ortak aday çıkarılması fikrine açığız” açıklamasıyla Millet İttifakı’nın iki büyük ortağı CHP ile İYİ Parti’ye cumhurbaşkanlığı seçimlerini işaret eden HDP Eş Genel Başkanı Sancar, isimler üzerinde durup tartışmaktansa muhalefetin 2023 seçimine giderken hangi ilke ve strateji ile iktidar karşısında üstünlük kurabileceği üzerinde durması gerektiğine inandıklarını da açıkça söylemişti.

HDP’nin oyları 2023 seçimleri için de kritik önemde.

2023 seçimlerinin “öylesine bir seçim olmadığı, tüm siyaset kurumunun Türkiye’deki temel sorunlara çözüm önerilerini açıkça ortaya koyması” gerektiğini düşünen HDP, seçimler öncesi özellikle muhalefet cephesinden beklentilerini yeni açıklayacağı tutum belgesi ile ortaya koymuş olacak.

Tutum belgesinin amacı ne?

Tutum belgesinin temel amacı konusunda DW Türkçe’ye konuşan HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, “Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olacak kişiden beklentiyi açıklayacağız. Bir de, ülkede cumhurbaşkanının ve parlamentonun değişmesi halinde bir geçiş dönemi yaşanacak. Biz, yerel demokrasisi güçlü bir parlamenter sistem diyoruz. Böyle bir rejimde hangi konularda adımlar atılması gerekiyor, onları anlatacağız” diyor.

Tutum belgesiyle tüm siyaset kurumuna bir çağrı yapmayı planladıklarını da anlatan Oluç, belgenin Türkiye için bir çeşit yol haritası olacağını söylüyor: “Belgemiz herkese, tüm siyasi partilere açık olacak. Herkes; yargıdan, yerel yönetimlere kadar bugün yaşanılanlara nasıl baktığımızı bilmeli. Türkiye’deki hukuksuzluğun ortadan kaldırılması için geçiş sürecinde neler yapılması gerektiğini anlatacağız.”

HDP seçmeninin herhangi bir şekilde desteklemediği bir kişinin seçim kazanmasının mümkün olmadığını savunan Oluç’un, muhalefete bakış açılarını “Muhalefet çok parçalı, ortak görüntü veremiyor ve ülkeyi yöneteceğine dair toplumda bir güven oluşturamadı. Evet, muhalefete bir ilgi var toplumda ama topluma güven verilmezse bu ilginin açık desteğe dönüşmesi çok zor” sözleriyle açıklaması dikkat çekiyor.

HDP’yle ilgili tartışmaların bile muhalefetin elini zayıflattığını dile getiren Oluç, tutum belgesiyle HDP’li seçmene de mesaj vereceklerini söylüyor: “Türkiye’nin demokratik değişimi için fikirlerimizi anlatıyoruz. Tartışabiliriz bunları. Seçmenlerimiz de kimin neyi tartıştığını görür.”

Kürt sorunu, demokratik anayasa

HDP’nin tutum belgesinin yazımı sürüyor. Belgede hangi konular üzerinde durulacağı konusunda bilgi veren HDP’li yetkililer, Kürt sorununa demokratik çözüm, adalet, demokratik anayasa, kayyum politikasını reddeden, yerelin idaresine dayalı bir yönetim biçiminin güçlendirilmesi konularının belgede öne çıktığını söylüyor.

Belgede, Kürt sorununun demokratik ve barışçıl çözümünü esas alan, diyalog ve müzakereyle bir toplumsal uzlaşıya ulaşılması fikri öne çıkıyor. Toplumda birliğin eşit ve özgür yurttaşlık temelinde korunması ve güçlendirilmesinin istendiği belgede, temel hak ve özgürlüklere dayalı, tüm farklılıklara dayalı demokratik anayasa yapılması önerisinin de yer alması planlanıyor.

Belgede parlamenter sisteme dönüşün önemi vurgulanırken, “Güçlü bir yerel demokrasi, katılımcı ve demokratik, yerelden ile yerinden yönetim anlayışı, çoğulculuk üzerinde durulmalı. Demokratik parlamenter sistem inşa edilmeli” mesajı veriliyor. Belgede cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine, kuvvetler ayrılığını ortadan kaldırdığı ve bu nedenle denge ve denetim mekanizmalarının korunamadığı eleştirisi getiriliyor.