HDP'den kapatma ve toplatmaya karşı önlem

TAKİP ET

2007'den bu yana 'özerklik' vurgusu yapan Kürt siyaseti, bu kez parti kapatma ve metinlerin toplatılma ihtimaline karşı 24 Haziran bildirgesinde bunu kullanmadı. HDP kaynakları, 'Politik bir karar değil' dedi

HDP, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanı ve milletvekili seçimlerine dönük seçim bildirgesinde “özerklik” ve “öz yönetim” kavramlarını kullanmadı.

2007 yılında ilk olarak Demokratik Toplum Partisi (DTP) tarafından kullanılan ve o tarihten bu yana Kürt siyasetinin tüm parti programlarıyla seçim bildirgelerinde yer alan ‘özyönetim’ ve ‘özerklik’ talepleri, kritik seçimler öncesinde, ‘yumuşatılarak’ bildirgeye eklendi. Değişiklik “Politik bir esnemenin” gündeme geldiği tartışmalarına yol açarken bildirgede, bunun yerine ‘güçlendirilmiş yerel yönetimler’ kavramı yer aldı.



Üniter devlet vurgusu

HDP’nin 7 Haziran ve 1 Kasım seçimleri için hazırlanan bildirgelerinde yönetim modeli olarak yer alan özerklik önerisi üzerinden partinin pek çok vaadi şekillendirildi. HDP’nin 24 Haziran dolayısıyla hazırlanan seçim bildirgesinde “Nasıl bir rejim istiyoruz” sorusuna “Üniter devlet yapısına ve demokratik parlamenter sisteme tezat oluşturmayan, bilakis bu sistemi güçlü kılan yerel demokrasi, demokratik yerinden yönetim modeli” yanıtı verildi.



‘Politik bir karar değil’

HDP kulislerinde tartışmalara yol açan değişikliğin politik bir kararın sonucu olmadığı bildirildi. Parti kaynakları, 1 Kasım seçimleri kampanya döneminde, ‘özyönetim’ ifadesi kullanıldığı gerekçesiyle partinin seçim bildirgelerinin yargı kararıyla toplatıldığını ve Demokratik Bölgeler Partisi’nin (DBP) kapatılmaya yönelik soruşturma geçirdiğini hatırlattı. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi vurgusunun bu sorunları yeniden yaşamamak için tercih edildiği belirtildi.



‘Kriminalize edildi’

‘Özerklik’ ifadesinin bir yönetim modeli önerisi olmasına rağmen Türkiye’de bu ifadenin kriminalize edildiği ve farklı birçok anlam yüklendiğini ifade eden parti kaynakları, özerklik ifadesinin kullanılmamasıyla toplumda oluşan olumsuz algının kırılmasının amaçlandığını kaydetti.