HDP'li Doğan: Çocuklarımız Neden Suç İşliyor

TAKİP ET

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan toplumun geleceği olan çocukların suça itilme nedenleri ve bu konuda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip getirmediğini Adalet Bakanına sordu.

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan toplumun geleceği olan çocukların suça itilme nedenleri ve bu konuda hükümetin üzerine düşen sorumluluğu yerine getirip getirmediğini Adalet Bakanına sordu.

Suça eğilimli çocukların topluma kazandırılması, bilinçlenmesi adına ne tür çalışmalar yapıldığını soran Doğan ayrıca bu çocukların suça itilmelerinin nedenlerini, bunda ailelerin rolünü, suç işleyen çocuk sayılarını ve illere göre dağılımlarını sordu.

Önergenin Tamamı:

Bir toplumun sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için, toplumun geleceği olan çocukların gelişimi, eğitilmesi ve korunması gibi konularda duyarlı bir tavır içerisinde olmak gerekir. Ancak ülkemizde çok sayıda genç ve çocuk suça itilmektedir. Medyadan sürekli okuyoruz; çocuklar hırsızlık yapıyor,  cinayet işliyor, gasp ediyor, uyuşturucu ticareti yapıyor. 

Adalet Bakanlığının verilerine göre 2002’de çocuk hükümlü sayısı 548 iken, bu sayı 2017 yılına gelindiğinde yüzde 33 artarak 731’e yükselmiştir. Peki, bu çocukları suça iten nedenler nelerdir? Suça eğilimli ve suç işleyen çocukların doğrudan cezaevlerine  gönderilmeleri doğru mudur? Bu konuda toplumun tüm kesimlerinin ortak hareket ederek, doğru politikaların bir an önce belirlenmesi gerekmektedir.

Bu bağlamda;

Son 14 yılda bu çocuklara hangi suç türlerine göre davalar açılmıştır?

Aileler çocuk eğitimi ile ilgili yeteri kadar bilinçlendirilmekte midir?

Aile ilişkilerini güçlendirici, aileye yönelik öğrenim programları düzenlenmesi, aile planlamasının öneminin vatandaşlara anlatılması gibi konularda ilgili Bakanlığın yaptığı bir faaliyet var mıdır?

Bu Çocukların suça itilmelerinin bir nedeni de aile içi şiddet midir?

Suç işleyen çocukların bölgelere ve illere göre dağılımı nedir?

Bahse konu çocukların işledikleri suç ve yaş kategorileri nelerdir?

7-12 yaş arası suça sürüklenen çocuklar en çok hangi suçlarla güvenlik birimlerine getirilmektedir?

Hangi cezaevlerinde çocuk koğuşları bulunmaktadır? Bu koğuşlarda kaç hükümlü çocuk ve kaç tutuklu çocuk bulunmaktadır?

Suça eğilimli ve suç işleyen çocuklar için, hangi ilde kaç rehabilitasyon merkezi var? Bunlar sayı ve kadro itibariyle yeterli mi?

Çocukların suça eğilimlerinin azaltılmasına ilişkin ilgili bakanlıkların geliştirdikleri politikalar var mı?

Çocuklarla en fazla muhatap olan infaz koruma memurları da yeterli eğitime sahip mi?

Çocuk cezaevlerinin kapatılarak onların yerine çocuk rehabilitasyon merkezlerinin açılması suç oranını azaltmaz mı?