HDP'li Doğan: Muharrem Ayının 10. günü Tatil İlan Edilsin!

TAKİP ET

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun ilgili bazı maddelerinde değişiklik yaparak, Muharrem Ayı'nın 10.gününün resmi tatil olarak kabul edilmesine dair kanun teklifi hazırladı. 

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan, 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun ilgili bazı maddelerinde değişiklik yaparak, Muharrem Ayı’nın 10.gününün resmi tatil olarak kabul edilmesine dair kanun teklifi hazırladı. 

Doğan, kanun teklifinin gerekçesinde 'Aleviler Muharrem ayının 10. Günü Kerbela’da hayatını kaybedenlerin ruhları için, aynı acıların ve zulmün bir daha tekrar etmemesi, haksızlığın ve adaletsizliğin bir daha yaşanmaması için Aşure pişirirler. Aşure günü kırgınlıkların ortadan kalktığı, küslerin barıştığı, ailelerin bir araya geldiği, pirlerin, dedelerin ziyaret edildiği, duaların tüm insanlık için okunduğu bir gündür.Bu özel ve anlamlı günde inançlarının gereğini yerine getirmek isteyen Alevilerin karşılaştığı zorluklar, ibadetlerini tam olarak yerine getirmesine engel olmaktadır. Çalışma yaşamının zorlukları, resmi işlerin devamlılığı nedeniyle Muharrem ayının 10. Günü’nün tatil edilmesi ibadetin ifa edilmesini hem kolaylaştıracak hem de daha anlamlı kılacaktır' ifadelerini kullandı.

Teklifin Tamamı:

Alevilik, tarih boyunca ekonomik, kültürel (inanç dahil) ve siyasi ortaklığa ruhsal formasyonun da eklenmesi sonucu oluşmuş, ideal insana (insan-ı Kamil) ulaşma çabasını ve kaygısını taşıyan, kararlı bir insan topluluğunun ideolojisi olarak ifade edilebilir. Farklı dinlerden ve inançlardan beslenmiş, sonuçta bir öğreti ve inanca dönüşmüş toplumsal birikimdir. Alevilik, bir mozaiktir, her dilden, her dinden, kültürden, inançtan izler taşıyan senkretik (bağdaştırmacı) bir özelliğe sahip bir yapıdır.  Mayası sevgi, hoşgörü, paylaşımcılık, kardeşlik, birlik, dürüstlük, özgürlük, herkesi “insan” görmedir.

Muharrem ayı alevi inancı ve öğretisi için bir matem ayıdır. Hz. Hüseyin’in Kerbela’da hak için, adalet için, insanlık onuru için, zalimliğe ve zulme boyun eğmediği için 72 Ehli Beyt’le birlikte şehit edildiği aydır. Aleviler Hz. Hüseyin’in şehit edilmesinin matemini ve yasını muharrem orucu ile birlikte tutarlar. Aleviler Muharrem ayının 10. Günü Kerbela’da hayatını kaybedenlerin ruhları için, aynı acıların ve zulmün bir daha tekrar etmemesi, haksızlığın ve adaletsizliğin bir daha yaşanmaması için Aşure pişirirler. Aşure günü kırgınlıkların ortadan kalktığı, küslerin barıştığı, ailelerin bir araya geldiği, pirlerin, dedelerin ziyaret edildiği, duaların tüm insanlık için okunduğu bir gündür. 

Bu özel ve anlamlı günde inançlarının gereğini yerine getirmek isteyen Alevilerin karşılaştığı zorluklar, ibadetlerini tam olarak yerine getirmesine engel olmaktadır. Çalışma yaşamının zorlukları, resmi işlerin devamlılığı nedeniyle Muharrem ayının 10. Günü’nün tatil edilmesi ibadetin ifa edilmesini hem kolaylaştıracak hem de daha anlamlı kılacaktır. 

Anayasanın 10. Maddesinde yer alan “Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir.” İbaresi ve ayrıca Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin “düşünce, vicdan ve din özgürlüğü” maddesi de böylesi bir değişikliği mücbir kılmaktadır. İş bu teklif ile 2429 Sayılı Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkındaki Kanunun ilgili maddelerinde değişiklik yapılarak, Muharrem ayının 10. Günü’nün resmi tatil olarak kabul edilmesi amaçlanmıştır. 

MADDE GEREKÇELERİ

Madde 1- Bu madde ile Muharrem ayının 10.gününün tatil olarak kabul edilmesi amaçlanmıştır. 

Madde  2- Bu madde ile Muharrem ayının 10.gününde resmi daire ve kuruluşların tatil edilmesi amaçlanmıştır.

Madde   3- Bu madde yürürlük maddesidir.

Madde   4- Bu madde yürütme maddesidir.