HDP'li Doğan: Nutella Kansere Mi Neden Oluyor!

TAKİP ET

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Oldukça geniş bir pazara sahip olan Nutella ile ilgili iddiaları meclis gündemine taşıdı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanının yanıtlaması istemiyle verilen önergede İtalya merkezli Ferrero'nun ürettiği ve dünya çapında kendi sektörünün önemli bir payını elinde bulunduran çikolata-fındık ezmesi ürünü Nutella hakkında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi'nin  (EFSA) yayınladığı raporlar ve  raporda Nutella’nın kullandığı palmiye yağının kanserojen olduğu tespitine vurgu yapılmaktadır.

Doğan önerge ayrıca son bir yıl içerisinde tarımsal ürünler açısından üretimi durdurulan veya farklı cezai işlemlere maruz kalan firmaları sordu. 

Önergenin Tamamı:

Tarımsal üretim anlamında denetim mekanizmalarının yerinde olması halkın sağlığı ve ürünlere dair güven duygusunun oluşması açısından oldukça önemlidir. Yapılan denetimlere dair tespit edilen sorunlu alanların cezai yaptırımı ve halkı uyarma konusunda da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın üzerine ciddi görevler, sorumluluklar düşmektedir.

İtalya merkezli Ferrero'nun ürettiği ve dünya çapında kendi sektörünün önemli bir payını elinde bulunduran çikolata-fındık ezmesi ürünü Nutella hakkında Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) bir rapor yayınlamıştır. Bu rapora göre Nutella’nın kullandığı palmiye yağının kanserojen olduğu tespiti yer almaktadır. Palmiye yağı 200 derecenin üzerinde ısıl işlem ile rafine edildiği için, diğer bitkisel yağ çeşitlerine göre daha tehlikeli kabul edilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) palmiye yağı hakkında görüşlerini de EFSA’yı desteklemektedir.

Oldukça geniş bir pazara sahip olan Nutella ile ilgili iddiaların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından en kısa süre içinde incelenip halka bilgi verilmesi gerekmektedir. Bu süreç içinde de firmanın reklam politikasında manipülasyon içermemesi için kısıtlamaya gidilmelidir.

Bu konuda yapılan işlemlerin ne aşamada olduğu, hangi kapsamda yapıldığına dair bilgi edinmek halk sağlığı açısından zorunluluktur.

Bu bağlamda;



    Bahse konu ürün hakkında bakanlığınızca başlatılmış bir inceleme bulunmakta mıdır?


    Bu ürün ile ilgili EFSA raporu yayınlamadan önce bakanlığınız bir inceleme yapmış mıydı? Yapılmış ise herhangi bir tehlike tespit edilmiş midir?


    Çikolata üreten firmalar içinde hangi firmalar palmiye yağı kullanmaktadır?


    Yapılan incelemeler ile ilgili olarak sağlığa zararlı olduğu tespit edilen ürünlerin cezalandırılması ve kamuoyu ile paylaşılması açısından nasıl bir yol izlenmektedir?


    Son bir yıl içinde tüm tarımsal ürünler açısından üretimi durdurulan veya farklı cezai işlemlere maruz kalan firmalar kaç tanedir? Bunların listesini nereden paylaşıyorsunuz?


    Palmiye yağının çikolata dışında tarımsal ürünlerin hangisi veya hangilerinde kullanılmaktadır?