HDP'li Bilgen'den Başkanlık Yorumu

TAKİP ET

HDP sözcüsü Ayhan Bilgen, başkanlıkla ilgili Anayasa değişikliğini tek kişinin kazanacağı piyango çekilişi olarak nitelendirdi.

HDP Sözcüsü Ayhan Bilgen, Anayasa değişikliğiyle ilgili Meclis’te basın toplantısı düzenledi. Anayasa değişikliği tartışmalarının 10 milletvekilinin cezaevinde olduğu bir süreçte yürütüldüğüne dikkat çeken Bilgen, bu şekilde bir anayasa değişikliği örneğinin dünyada bulunmadığını söyledi.

“Sönmek Üzere Olan Ampule 9 Işık”

İki parti arasındaki anayasa değişikliğinin toplumsal sözleşme değil, gizli anlaşma olacağını tekrarlayan Bilgen MHP’yi eleştirdi: “Daha önce bizi Türkiye’de kan akmasın diye analar ağlamasın diye

iktidarla yaptığımız görüşmeleri Anayasa pazarlığı diye sunanlar, şimdi neyin pazarlığındalar, soruyoruz. Bu tablo acaba sönmek üzere olan ampule 9 ışık taşıma arayışı mıdır?”

“Yedek Hazırda Bekliyor” Mesajı

Yedek milletvekilliği önerisini de “Meclis’e darbe devam ediyor” sözleriyle değerlendiren Bilgen şöyle devam etti: “bugün birlikte yürüdükleri yarın yürümek istemeyecekleri milletvekillerini sürekli baskı tehdit altında tutmak için yedeği ile onu korkutmak milli iradeye saygısızlıktır. Farklı düşünür, genel başkana karşı bir tutum alırsanız yedeğiniz hazırda bekliyor yaklaşımı ile anayasa yeni sivil demokratik bir anayasa olarak sunulamaz.” Yeni anayasa adı altında Erdoğan’a Anayasa yapıldığını söyleyen Bilgen, “Burada varılmak istenen nokta Erdoğan’ın bir güvenceye kavuşturulması, Erdoğan’ın fiili olarak anayasayı askıya almış tutumunu hukuki bir kılıfa uydurma çabasıdır” dedi.

Aile Devleti, Suriye Örneği

Meclis’in yeni sistemle topyekun yedek kulübesine konulacağını söyleyen Bilgen şöyle devam etti: “Bu girişimle Türkiye’nin parti devletine, bir aile devletine, baas milliyetçiliğinin tam anlamıyla Türkiye’ye taşındığı düşüncesindeyiz. Bir şahıs için bir aile ve devlet iç içe geçirilecek, bir aile ile bir ülkenin kaderi geleceği ipotek altına alınacak. Bu Türkiye’nin sonrasında büyük kaosa sebep olan Suriye rejimine döndürülmesi tasarısıdır.”

Tek Kişinin Kazanacağı Piyango Çekilişi

Getirilmek istenen yeni sistemle ilgili eleştirilerini sürdüren Ayhan Bilgen, Milli Piyango çekilişi benzetmesi yaptı: “Bu tablo tek kişinin kazanacağı bir yılbaşı piyango çekilişine benziyor. Sonunda 1 kişi kazansın istiyorlar, diğer on binlere umut satılıyorlar. Sayın Bahçeli ve Yıldırım da ortak bir bilet almışlar, bu çekilişte kendilerine ne düşeceğinin beklentisi içindeler. Ama tasarıda 2 başkan yardımcısı varsa, emin olsunlar ki o iki 2 başkan yardımcılığından birisi damat Berat’a ayrılmıştır.” Tüm yurttaşları kendi oylarına sahip çıkmaya çağıran Bilgen, “Arasınlar, mail atsınlar, mektup yazsınlar. Ülke krizle karşı karşıyayken bir kişinin ne olacağının peşine düşmenin kabul edilemez olduğunu söylesinler” dedi.

“Yedeğin Var Ona Göre Davran”

Bilgen yedek milletvekilliği ile ilgili soru üzerine, “İster parti içindeki ayıklama, ister Bylock’la ilgili iddianın çözümü olarak düşünsünler şu anda asıl milletvekilleri cezaevinde. Bu sistem milletvekillerinin korkuyla terbiye edilmesi arayışının bir parçası olacaktır. Senin yedeğin var, ona göre davran demektir.

Cumhurbaşkanı Yargılanması

HDP Sözcüsü Bilgen, getirilen sistemde Cumhurbaşkanının yargılanmasının zorlaştırılmasıyla ilgili tartışmayı da değerlendirdi. Bilgen, Cumhurbaşkanının yargılanma ihtimaliyle ilgili sınırı imkansız olacak bir yere koymaya çalışıyorlar. Bu parti Meclis’te 4. parti konumuna da düşse Cumhurbaşkanını yargılatmamak için adeta parti feda, kurban edilecek.