HDP'li Doğan'dan Soru Önergesi

TAKİP ET

HDP İzmir Milletvekili Müslüm Doğan Karadeniz Bölgesinde yaşanan sel felaketi için Başbakan Binali Yıldırım'ın cevaplaması istemiyle meclise yazılı soru önergesi verdi.

HDP'li Doğan, "Her 2-3 yılda bir meydana gelen yüksek miktarlardaki yağmurlar, gereken önlemlerin alınmaması nedeniyle  bir ilçemizi felaket bölgesine dönüştürmektedir." dedi. Gerekli tedbir lerin alınmadığını da ifade eden Doğan, "Karadeniz bölgesinin coğrafi yapısını anlamayan, dereleri ıslah adı altında bir kanala hapsetmeye çalışan hükümet, son sel felaketini de kot farkıyla açıklayarak yeni felaketlere de zemin hazırlamaktadır." ifadelerini kullandı.

HDP'li Doğan önergede şu sorulara yer verdi:



    3 vatandaşımızın ölümüne neden olan bu felaket sonrasında açılmış bir soruşturma var mıdır? İhmalleri olan kişiler hakkında yürütülen bir soruşturma var mıdır?


    Trabzon’da yaşanan sel felaketi sonrasında uzmanların açıklamalarından yola çıkarak,   yaşanan sel felaketinin; “Karadeniz sahil yolu, bilinçsiz yapılan HES projeleri, ve doğanın bozulan dengesinin sonucunda gerçekleşmiştir” iddiaları doğru mudur?


    Dere yatakları ve vadiler ile deniz arasına girerek, sistemin işlerliğini ortadan kaldırmış olan Karadeniz Sahil Yolu, yoğun yağışlarda yağmur sularının denize deşarjını engellemekte midir? Bu konuda açılmış bir soruşturma var mıdır?


    Kent içinden geçen dereler üzerinde var olan köprü, menfez vb. altyapı tesislerinin yenilenmesi ve suyun doğal akışını kolaylaştıracak çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz? Bu konu da yürütülmekte olan bir çalışma var mıdır? Var ise bu çalışmanın içeriği ve kapsamı nedir?


    Trabzon Beşikdüzü ve Giresun Eynesil de sel felaketi için ilk uyarılar ne zaman yapılmaya başlanmıştır?


    Sel felaketinin gerçekleştiği sırada Trabzon’da erken müdahale için hazır olan kaç ekip vardır? Felaket sonrasında Trabzon’a hareket eden kaç müdahale ekip vardır? Bu ekiplerin sayısı yeterli midir?


    Trabzon ve Giresun başta olmak üzere Türkiye’deki tüm il ve ilçelerin afet planları ne kadar sürede güncellenmektedir? Bu kurumların denetimi ne sıklıkla yapılmaktadır?


    AFAD personelinin KPSS ile atanması doğru bir yöntem midir? Bu kadar önemli bir alanda çalışan personelin konularında uzman kişiler arasında seçilmesi ve bu alanda çalışma konusunda istekli olmaları gerekmez mi?


    Yaşanan maddi hasarları karşılamak ve mağdur olan aileleri korumak adına ne tür çalışmalar yapılmaktadır?


    Sel ve Doğal afet riski taşıyan bölgelerde yaşayan vatandaşlarımızı bilinçlendirmek ve olası riskleri anlamalarına neden olacak ne tür çalışmalar yapılmaktadır?