İBB'ye yönelik 3. dalga operasyonunda yeni gelişme
İBB'ye yönelik 3. operasyonda gözaltına alınan 13 kişi tutuklandı, 7 kişi adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesine (İBB) yönelik yürütülen 'yolsuzluk' soruşturmasının üçüncü dalga operasyonunda adliyeye çıkarılan 20 kişiden 13 kişi tutuklandı, 7 kişi de "yurt dışına çıkış yasağı" ile imza zorunluluğu şeklinde adli kontrollerle serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında, "Medya AŞ ile Kültür AŞ içinde usulsüz ihaleler düzenlenmesi" iddiasıyla tutuklananlar arasında İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin ile Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin de bulundu. Taner Çetin, "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet almak", "ihaleye fesat karıştırmak" ile "kamu kurumu zararına dolandırıcılık" iddiasıyla tutuklandı.
İBB'ye yönelik 3. dalga operasyonla beraber, İBB soruşturmaları kapsamında şimdiye kadar 'etkin pişmanlıktan' faydalandığı ortaya çıkan kişi sayısı da 4'e yükseldi. İBB'ye bağlı Kültür AŞ Müdürü Murat Abbas, İBB Meclisi İştirakler ve Bağlı Kuruluşlar Komisyonu Başkanı Ertan Yıldız ve Neva Organizasyon Şirketi sahibi Ahmet Çiçek'in ardından son dalgada gözaltına alınan Noyan Kırmızıgül'ün de etkin pişmanlıktan faydalandığı sevk yazısında yer aldı.
Yazıda, hesap hareketlerinin incelenmesi ve etkin pişmanlıktan faydalanan şüpheli Noyan Kırmızıgül'ün beyanlarına göre Taner Çetin'in "rüşvet aldığı, örgüt çatısı altında hem kendi kişisel menfaati hem de örgüt sisteminin devamlılığı için maddi menfaat elde ettiği" iddia edildi.
İBB'ye 3. dalga operasyon
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) yönelik "yolsuzluk" suçlamasıyla yürütülen soruşturmada, 20 Mayıs'ta 3'üncü dalga gözaltı operasyonu yapıldı. Soruşturma kapsamında, "Medya AŞ ile Kültür AŞ içinde usulsüz ihaleler düzenlenmesi" ve "bu kapsamda rüşvet alınması süreçlerinde yer alınması" iddiasıyla İBB personeli ile şirket temsilcisi ve şirket çalışanlarının da aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında gözaltı kararı verildi.
İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Mustafa Karaoğlu ve Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin'in de aralarında yer aldığı 20 kişi gözaltına alınırken, 2 kişinin ise "firari" olduğu bildirildi.
İl Jandarma Komutanlığı'ndaki işlemleri tamamlanan 20 kişi, bu sabah sağlık kontrolünün ardından Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi.
Adliyeye çıkarılan 20 kişiden 16'sı tutuklama istemiyle sulh ceza hakimliğine sevk edildi.
13 kişi tutuklandı
Hakimlik, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Daire Başkanı Taner Çetin, Hüseyin Kum, Ergin Gönül, Halkla İlişkiler Müdür Yardımcısı Mustafa Karaoğlu, Çeşme Belediye Başkan Yardımcısı Onur Gülin, Nihat Kolaber, Fikri Murat Demir, Arzu Can, Halkla İlişkiler Müdürü Serap Karay, Faruk Ceyhan, Savaş Can, Çağatay Takaoğlu ve Ahmet Rıdvan Murat'ın tutuklanmasına karar verdi.
6 şüphelinin "yurt dışına çıkış yasağı" ve "imza atma" şeklinde adli kontrol tedbiriyle serbest bırakılmasını kararlaştıran hakimlik, 1 şüpheli hakkında da "ev hapsi" ve "yurt dışına çıkış yasağı"nı içeren adli kontrol tedbiri uygulanmasına hükmetti.
Savcılığın suçlamaları
Savcılığın sevk yazısında, İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı şüpheli Taner Çetin'in İmamoğlu'nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde burada çalışmaya başladığı, İmamoğlu'nun İBB Başkanlığı döneminde ise İBB Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanlığında görevlendirildiği öne sürüldü.
Şüphelinin HTS incelemelerinde, Çetin'in şüpheli Murat Ongun'a bağlı hareket ettiği anlatılan yazıda, alınan MASAK raporları ile ihale evrakında yapılan incelemelere göre, kendi görev alanında hem belediye personeli hem de iş insanlarıyla oluşturduğu yapı ile 17 ihalede "harcama yetkilisi" olarak görev aldığı, diğer ihaleler ile bağlantılı olarak toplam 20 eylemden sorumlu olduğu öne sürüldü.
Yazıda, hesap hareketlerinin incelenmesi ve etkin pişmanlıktan faydalanan şüpheli Noyan Kırmızıgül'ün beyanlarına göre Çetin'in rüşvet aldığı, örgüt çatısı altında hem kendi kişisel menfaati hem de örgüt sisteminin devamlılığı için maddi menfaat elde ettiği iddia edildi.
Çetin'in "suç örgütüne üye olmak", "rüşvet almak", "ihaleye fesat karıştırmak" ile "kamu kurumu zararına dolandırıcılık" suçlarını işlediğine ilişkin kuvvetli suç şüphesi olduğu iddia edildi.
'Etkin pişmanlık'tan yaralanan sayısı 4'e çıktı
Yazıda, hesap hareketlerinin incelenmesi ve etkin pişmanlıktan faydalanan şüpheli Noyan Kırmızıgül'ün beyanlarına göre Çetin'in rüşvet aldığı, örgüt çatısı altında hem kendi kişisel menfaati hem de örgüt sisteminin devamlılığı için maddi menfaat elde ettiği iddia edildi.