İçişleri'nden Afgan göçmen iddialarına yanıt: Provokasyon içerikli videolar yoluyla kamuoyunda algı oluşturulmak isteniyor

TAKİP ET

İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, Afgan göçmenlerin kontrolsüz bir şekilde Türkiye'ye geldiği iddialarını yalanladı. Kaçak göçle mücadelenin kesintisiz devam ettiğini söyleyen Çataklı, "Son dönemde Afganistan’da yaşanan gelişmeler üzerinden düzensiz göçmenlerin kalabalık gruplar halinde kontrolsüz biçimde sınırlarımızdan girdiği iddiasına yönelik görüntüler ülkemiz sınırlarından olmayıp gerçeği yansıtmamaktadır" dedi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Çataklı, Afganların İran üzerinden kontrolsüz biçimde ve geniş kitleler halinde Türkiye'ye giriş yaptığı yorumlarıyla dolaşıma sokulan videoların "Kasıtlı olarak provokasyon içerikli" olduğunu ve "kamuoyunda algı oluşturulmak istendiğini", bu videoların İran içlerinden, İran-Afganistan sınırından ve Afganistan-Tacikistan sınırından olduğunu belirtti.

Sınırlarda 149 km’lik kısımda güvenlik duvarı ve devriye yolu çalışmalarının tamamlandığını söyleyen Çataklı, "İran ve Irak sınırımızdaki hudut birliklerinin istifade edeceği Elektro-Optik Kulelerinin örülümü yüzde 90 oranında tamamlanmıştır. Proje tamamlandığında terör, yasadışı geçiş, kaçakçılık vb. sınır aşan suçların önüne geçilecektir“ dedi.

"Düzensiz göçle mücadelemiz aralıksız sürmektedir. Sınırlarımızda yakalamalar da olmaktadır. 2016 yılında 174 bin 466, 2017 yılında 175 bin 752, 2018 yılında 268 bin 003, 2019 yılında 454 bin 662, 2020 yılında 122 bin 302 ve 2021 yılında bu güne kadar 62 bin 687 düzensiz göçmen yakalanmıştır."