İKÇÜ'DE FOTOĞRAFLARLA '15 TEMMUZ'

TAKİP ET

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü etkinlikleri çerçevesinde “Fotoğraflarla 15 Temmuz” Sergisi’ne ev sahipliği yaptı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Rektörlüğü’nce düzenlenen ve küratörlüğünü Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fikri Salman ile Dr. Öğr. Üyesi Uğur Bakan ve Dr. Öğr. Üyesi Ufuk Bakan’ın üstlendiği serginin açılışı, Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, İKÇÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Turan Gökçe, Prof. Dr. Adnan Kaya, Dekanlar, akademisyenler ve çok sayıda İKÇÜ mensubunun katılımıyla yapıldı.

“Demokrasimize sahip çıktık.”

Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, sergide emeği geçen akademisyenleri tebrik ederek başladığı konuşmasında, 15 Temmuz gecesinde milletimizin hainlere en güzel cevabı vererek demokrasisine sahip çıktığını kaydetti. Kaymakam Çıtak, “Biz milletçe demokrasinin en iyi yönetim şekli olduğunu ve demokrasiye ne kadar sahip çıktığımızı 15 Temmuz gecesi gösterdik. Bunun bedelini de şehitlerimiz canlarıyla, gazilerimiz de kanlarıyla ödedi. Onları tekrar saygı ve minnetle anıyoruz. İnşallah devletimizin, milletimizin başına böyle bir felaket daha gelmez.” dedi.

“Hedef, muasır medeniyet seviyesi”

Bundan sonraki süreçte daha dikkatli olunması gerektiğine işaret eden Kaymakam Çıtak, “Devletimizi ve milletimizi Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyet seviyesine ulaştırmamız lazım. Ne kadar kuvvetli olursak, ne kadar çalışırsak, milletçe aynı hedefe ne kadar birlikte yürürsek bu tip şeyler karşısında daha dirençli oluruz.” diye konuştu.

“Üniversitelere büyük görev düşüyor.”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Turan Gökçe de 15 Temmuz’un ardından, üniversitelerin üstlendiği görevlerin hassasiyetine değindi. Prof. Dr. Gökçe, “Aradan iki yıl geçti, unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız. Açılışını yaptığımız fotoğraf sergisi akademik ve idari personelimiz ile öğrencilerimize hain darbe teşebbüsünü unutturmamak için planladığımız faaliyetlerden biridir.   Üniversitelerin bundan sonra yapmaları gereken şey, daha çok akademik araştırmalarla, geçmişi en az 40 yıl öncesine kadar uzanan hain terör örgütü ve uzantılarını, onu ortaya çıkaran şartları araştırmak, bilgi üretmek, ürettiği bilgiyi isabetli politikalarla çözüm üretmek üzere devletle, kuvvetli bir bilinç oluşturmak üzere milletle paylaşmaktır. Devlet ve millet hayatında tarihi tecrübeyi devreye sokarak, bir daha bu tür hain teşebbüslere imkân vermemek için tedbir almaktır. Biz İKÇÜ olarak üzerimize düşen görev sorumlulukları yerine getirmeye çalışıyoruz. Bu vesileyle devletin bekası, milletin istiklal ve istikbali için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyoruz. Gazilerimize sağlıklı, uzun ömürler diliyoruz” dedi.

“Fotoğraflar tarihin ibretlik vesikası”

Anadolu Ajansı’na ait 40 fotoğrafın yer aldığı sergiyle ilgili bilgiler aktaran Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Fikri Salman ise, fotoğrafların demokrasi adına nasıl zorlu bir süreçten geçildiğinin birer ibretlik vesikası olduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Salman, “Milli birlik ve beraberliğimizi her geçen gün daha da arttırarak pekiştirmemiz gerekmektedir. Bunu da yine en güzel şekilde demokrasi ile temin edebiliriz. Sergimizde yer alan fotoğraflar, nasıl zorlu süreçten geçtiğimizi gösteren önemli ve anlamlı karelerden oluşmaktadır. Fotoğraflar kronolojik bir sıralama ile düzenlenerek; “Yeni Kapı Ruhu” teması ile sonlandırılmıştır. Bu karelerin her biri tarihe ibretlik vesikalar olarak tanıklık edecektir. İstiklal Marşı şairimiz merhum Mehmet Akif’in dediği gibi; ‘Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın’ meyanından yola çıkarak; biz de: ‘Allah bu millete ve devlete bir daha darbe yaşatmasın’ şeklinde temenni ve duada bulunuyoruz. Tüm şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anarken; gazilerimize de sonsuz minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz.” dedi.