İkili eğitime geçilen okullarda hijyen endişesi!

TAKİP ET

İzmir'de 8 okulun tahliye kararının ardından bazı okullarda ikili öğretime geçilmesi kararı alındı. Eğitim-Sen İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Necip Vardal 'Okullarda hijyen problemi olabilir, ek personele ihtiyaç var' dedi.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- Kahramanmaraş merkezli 2 büyük depremin yarattığı yıkımın ardından İzmir’de deprem mesaisi hız kazandı. İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, 8 okulun depreme dayanıksız oldukları gerekçesiyle tahliye edileceğini duyurdu.
Eğitim Sen İzmir 1 No’lu Şube Başkanı Necip Vardal, ilk etapta tahliye edilecek 8 okulun riskler yaratabileceğini belirtirken, tahliyelerin yaratacağı risklerin de deprem sebebiyle oluşabilecek yıkım riski karşısında göze alınabilir riskler olduğunu söyledi. Vardal “Bu okullar öğrenci sayılarına göre diğer okullarla eşleştirilecek, eşleştirilen okullarda da ikili eğitime geçilecek. Tahliye edilen okulların öğrenci sayıları baz alınarak benzer okullarla eşleştirilip bu konu çözülmeye çalışılacak. Tabii bu durum giriş çıkış saatlerini çok sıklaştıracağı için bu okullarda bir hijyen problemi oluşabileceğinden söz etmek mümkün. Öğleden sonra gelecek öğrenciler için yeterli hijyen sağlanamayacaktır, bunun haricinde giriş-çıkış saatleri arasında çeşitli sorunlar oluşacaktır ancak yıkım tehlikesine karşı bu sorunlar göze alınabilir sorunlardır” dedi.

“Takviye personel sağlanması gerekiyor”
Okullarda yeterli hijyenin sağlanması için takviye personelin şart olduğunun altını çizen Vardal, ikili eğitimin yaratabileceği problemleri şöyle aktardı:
 “Okullar bütünüyle taşınılacağı için diğer okulların sadece binası kullanılacak. Burada asıl sorun süreler olacak, örnek veriyorum teneffüs süreleri daha kısa olacak. Aynı öğretmen aynı öğrencilerle eğitim-öğretimi sürdürecek. Burada asıl sorun giriş-çıkış saatleri, teneffüs sürelerinin kısalması ve okulun hijyen problemleri yaşayacak olması. Bu okullarda hijyenin sağlanması için personel açısından takviye kesinlikle gerekecektir. Bu aşamada bakanlığın desteğine çok ihtiyaç gözükmemekle birlikte okullar gereken personel takviyesini sağlayabilir diye düşünüyorum.”

“80 okul depreme dayanıklılık testini geçemedi”
2015 yılında okulların depreme dayanıklılık test sürecinin başladığını aktaran Vardal, 80 okulun bu testlerde depreme dayanıksız olduğunu ve boşaltıldığını belirtti. Vardal şöyle devam etti “Her zaman daha iyi çözümler mümkündür. İzmir’in okul binaları çok yaşlı ve yorgun binalar. 2015 yılında merkezi olarak İzmir’deki okulların depreme dayanıklılık sürecine başlamış ve 80’e yakın okul depreme dayanıklılık testini geçemediği için boşaltılmıştı. Bu sürecin hemen ardından deprem yaşandığı için hasar gören binalarda boşaltılmıştı. Önemli olan süratli şekilde depreme dayanıklı binalar inşa edilmesi ve eğitimin bu binalarda devam etmesi. Tabii bunun olabilmesi için ciddi bir kaynak aktarımı ve bütünlüklü çalışma gerekiyor. Belediyenin ve diğer kurumlarında ortak çalışmasıyla ancak bu çalışma yapılabilir.”

necip vardal batuhan kaya eğitim sen izmir