İKKB'den kadınlara teşviklerden yararlanın çağrısı

TAKİP ET

'Kadınlar teşvikte avantajlı, bunu kullanmalı'

İzmir Kadın Kuruluşları Birliği’nin (İKKB) Konak Belediyesi ile beraber hayata geçirdiği ‘Girişimcilik Eğitimleri” sürüyor. Son olarak düzenlenen online toplantıda girişimcilere sağlanan teşvikler masaya yatırıldı. Argemon Proje Danışmanlık kurucusu Canan Öztürk’ün konuk olduğu toplantıda girişimci kadınlara kamunun ve uluslararası kuruluşların verdiği destekleri anlatılırken, teşviklerden yararlanma çağrısı yapıldı.
Toplantının açılışında konuşan İKKB Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter, teşvikler içinde kadınlara ne gibi pozitif ayrıcalıklar yapıldığını, ne tür teşviklerin, hangi kapsamla verildiğini öğrenmek istediklerini söyledi. Bu kapsamda Argemon Proje Danışmanlık’tan Canan Öztürk’ü ağırlamak istediklerini söyleyen Serter, ‘Kadınların iş yaşamında daha çok var olabilmesi için ilk can suyuna büyük ihtiyaç var. Bu kapsamda teşvikler çok değerli ve önemli. Kadınlar teşvikte avantajlı, bunu kullanmalılar” dedi.
“Üretim daha çok destek buluyor”
Argemon Proje Danışmanlık Kurucusu Canan Öztürk, bugüne kadar bir çok proje yürüttüklerini, AB hibe destekleri dahil bir çok alandan teşvikleri proje sahiplerine kazandırdıklarını belirterek, kadınların teşvik alabilmeleri için planladıkları girişimleri projelendirmeleri gerektiğini söyledi.
Teşviklerin kişiye değil projeye verildiğini hatırlatan Öztürk, “Sizi ve hayalinizi anlatan belge projedir. Projenin hazırlanması süreci bu işin en önemli kısmını oluşturuyor” dedi. Proje desteklerinin ikiye ayrıldığını, birinin hibe diğerinin de teşvik olduğunu söyleyen Öztürk, “Hibe karşılıksız destektir. Teşvik ise bir girişimcinin, bir yolda giderken önüne çıkan taşları ayıklayacak kolaylıklardır. Düşük faizli ya da faizsiz krediler de bu kısma girer. Ayrıca teşvik konusunda kadınlar ulusal ve uluslararası alanda bir adım önde bulunuyor.” dedi.
Proje öncesi ve sonrası destekler de olduğunu söyleyen Öztürk, “KOSGEB gibi, Ticaret Bakanlığı’na bağlı İhracatçı birlikleri gibi kurumlardan destekler de alınabiliyor. Kar amacı gütmeyen kurumların kadınlara sunduğu destekler de bulunuyor.” dedi.
Dikiş makinesinden ayakkabı imalatına uygun makinelere kadar bir çok iş alanından girişimcilerin teşvik aldığını söyleyen Öztürk, “Ancak hizmet sektörüne dair desteklerden çok üretime dair destekler bu dönemde daha yaygın. O sebeple bu dönem üretime odaklanan projelere ağırlık verilmeli” diye konuştu.