İklim değişikliği güney Asya'yı felakete sürüklüyor

TAKİP ET

Hindistan ve Pakistan'ı da içine alan güney Asya bölgesi, sıcaklık dalgaları nedeniyle tarımsal felaketin eşiğine geldi.

Mart ve nisan aylarında Hindistan ve Pakistan’ı etkisi altına alan sıcaklık dalgası, açık havada çalışan tüm insanları olumsuz yönde etkilerken tarımsal üretim alanında yeni kaygıların ortaya çıkmasına neden oldu. Dünya Hava Durumu İlişkilendirme Girişimi’nden bir grup araştırmacı, iklim değişikliğinin bu ısı dalgası üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla mart ve nisan aylarında Hindistan ve Pakistan’da görülen iklim durumunu belirleyerek geçmişteki hava verileriyle karşılaştırdı.

Ekibin ulaştığı sonuçlar, iklim değişikliğinin, her yüz yılda bir sıcak hava dalgasının meydana gelme olasılığını yükselttiğini ortaya çıkardı. ABD merkezli iklim bilimi ve analizi kuruluşu Berkeley Earth'ten iklim bilimci ve araştırmacı olan Zeke Hausfather, buna benzer olayların Sanayi Dönemi öncesinde her 3 bin yılda bir gerçekleştiğini söylüyor. Bununla beraber, Sanayi Öncesi döneme kıyasla, şu an yaşanan sıcaklık dalgasının 1 santigrat derece daha yüksek gerçekleştiğini belirtiyor.

Hindistan’ın Yeni Delhi kentinde bulunan Hindistan Teknoloji Enstitüsü’nde iklim bilimci ve araştırmanın ortak yazarı olan Krischna AchutaRao, yaşanan durumu, “Yüksek sıcaklıklar Hindistan ve Pakistan’da sıkça görülür ama bu yılkini bu kadar olağandışı yapan şey, bu kadar erken başlayıp bu kadar uzun sürmesi. Sıcaklıklar arttıkça bunun daha sık gerçekleşeceğini biliyoruz ve buna hazırlanmamız gerekiyor” diye özetliyor. Araştırmanın ortak yazarı Hausfather, “İklim değişikliğinin, buna benzer aşırı sıcak hava olaylarının kötüleşmesinde kesin bir rolü olduğunu açık bir şekilde gösteriyor” diyor.

MEVSİM NORMALLERİNİ 8 DERECE AŞTI

Hindistan’da mart ayı sıcaklıkları sürekli olarak ortalamanın 3 ilâ 8 derece üstünde gerçekleşti ve 122 yıl önce iklim kayıtlarının başlamasından beridir ilk kez 44 santigrat derecenin üzerine çıktı. Aynı günlerde Pakistan’da hava sıcaklıkları 49 dereceye ulaştı. Bunun yanı sıra, yağış rejiminde de radikal değişimler görüldü ve mart ayında Pakistan yıllık ortalamaya kıyasla yüzde 62 daha az yağış alırken Hindistan’da bu oran yüzde 71’e kadar ulaştı.

Aşırı ısı yüzünden tarımsal üretimde görülen büyük düşüşün yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle de Hindistan ilk olarak buğday, geçtiğimiz günlerde de şeker ithalatını yasakladı. WWA’nın araştırması, aşırı sıcaklıkların geçmişte 312 yıl olan döngüsünün iklim değişikliğiyle bağlantılı olarak 3,1 yılda bir yaşanır hale geldiğini, yüz yılın sonunda bu döngünün 1,15 yıla kadar düşmesinin beklendiğini belirtiyor.