İlaç sorunu büyüyerek devam ediyor!

TAKİP ET

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca'nın 2-3 hafta ilaç sorununun çözüleceği açıklamasını değerlendiren İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan'dan soruna kalıcı çözüm bulunamadığını ifade etti. Sayılkan 'İlaç sorunu kısa sürede çözülecek gibi değil, şurup sorunu şubat, antibiyotik sorunu mart sonuna kadar devam edecek gibi görünüyor' dedi.

Batuhan KAYA -GERÇEK HABERCİ- Aylardır Türkiye’nin gündeminde olan ilaç sorunu giderek büyümeye devam ediyor.  Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ise ilaç sorunu birkaç hafta içerisinde çözüleceğini açıkladı.  Özellikle bulunamayan ilaçlarda üretimin arttırıldığı bilgisini veren Koca, sorunun 2-3 haftada hafifleyeceğini belirtti. İzmir Eczacılar Odası Başkanı Tuncay Sayılkan ise soruna kalıcı bir çözüm gelmeyeceğini söyledi. 
Kalıcı çözüm gelmeyecek, günü kurtaracağız
İlaç sorununun aylardır devam ettiğini belirten Sayılkan, bir türlü çözüm üretilmediğini ve sürecin en sonunda bu noktaya kadar geldiğini belirtirken, kalıcı çözüm umduğunu ve bugün uygulanan çözümlerin ancak günü kurtaracağının altını çizdi. Sayılkan “Hastanelerin temininde sıkıntı var, hastane eczacısı arkadaşların ilaç alışverişi için sürekli bir iletişim ve arayış içinde olduklarını görüyorum. Benim duyduğum kadarıyla hammadde ve üretimle alakalı bir sıkıntı var, onun dışında hammaddede dışa bağımlı olan bazı firmaların maliyetle alakalı sıkıntıları var. Aşağı yukarı 6-7 aydır bu sorunu konuşuyoruz ve bir türlü bu sorunu aşamadık. İlaç sorunuyla alakalı kalıcı bir çözüm üretmemiz gerekiyor ve daha önce de söylediğimiz gibi ilaç sorunu senede bir zamla çözülecek bir sorun değil, bu sorunun önüne ancak senede 1 kez değil 2-3 ayda bir zam yapılarak geçilir. Umarım birileri bu olayın farkına varır ve kalıcı çözüm üretir, şu an yapılanlar kalıcı çözüm getirmeyecek ancak günü kurtaracak” dedi.
Tespit değil çözüm gerek!
Bakan Koca’nın ilaç sorununun dönemsel olduğu iddialarına da yanıt veren Sayılkan, sağlık otoritelerinin sadece tespit yapması değil çözüm üretmesi gerektiğini de belirterek Bakan Koca’nın iddialarına şöyle yanıt verdi “İlaç sorununun dönem olduğu iddiası kısmen doğru, pandemi döneminde okulların kapalı olması ve vatandaşların çeşitli kısıtlamalar sebebiyle kısmen de olsa kalabalık ortamlardan uzak kalabilmesi bulaş riskini düşürmüştü. Bu dönemde tamamen okulların tamamen açılması ve tüm kısıtlamaların kalkması bir anda vakaların hızla yükselmesine sebep oldu. Bu noktada önemli olan bunu tespit etmek değil buna çözüm bulmaktadır. Sağlık otoritelerinin bunları ön görüp çözüp üretmesi lazımdı. Geçmiş dönemde biz bunları defalarca kez söyledik ancak bizlere kulak tıkandı ve ciddiye alınmadık, iş işten geçmeye başlayınca aralık ayında bir zam ve sektördekilerle toplantılar yapıldı. Zam ve sektördekilerle toplantıların iş işten geçmeden önce yapılıp çözüm üretilmesi gerekirdi.”
Şuruplar şubat sonuna, antibiyotikler mart sonuna kadar yok!
Şurup ve antibiyotiklerin bir süre daha bulunamayacağını belirten Sayılkan, ilaç sorununun da kısa sürede çözülemeyeceğini belirtti. Sayılkan “Benim gördüğüm kadarıyla ilaç sorunu kısa sürede çözülecek gibi görünmüyor, sektördeki arkadaşların antibiyotik sorununun mart sonu nisan başına kadar, şuruplarla alakalı sıkıntının şubat sonuna kadar devam edebileceği yönünde bir tespitleri var ki şu an antibiyotik ve şurup bulmak çok zor. İnsanlar eczane eczane telefon ediyor antibiyotik bulabilmek için ya da kilometrelerce yol gidiyor” dedi.

İlaç sorunu Batuhan KAYA Fahrettin Koca Tuncay Sayılkan