İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası, siyaset yasağı süreci başladı

TAKİP ET

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun hapis cezası ve siyasi yasak istemiyle yargılandığı davanın duruşmasında karar çıktı.

Hakkında kamu görevlisine hakaret ettiği iddiasıyla açılan davadan çıkan kararda Ekrem İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verildi.

Mahkeme, Ekrem İmamoğlu'nu 2 yıl 7 ay hapis cezası verdi. Mahkeme, İmamoğlu hakkında TCK'nin "Belli hakları kullanmaktan yoksun bırakılma" konusunu içeren 53. maddesinin uygulanmasına da hükmetti. Eğer karar temyizde kesinleşirse Ekrem İmamoğlu belediye başkanlığından alınacak. 

Davadaki süreç nasıl gelişti?


Yerel seçimlerde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘ahmak’ ifadelerine İmamoğlu’nun “31 Mart’ta seçimi iptal edenler ahmaktır” yanıtını vermesi sonrası dava açılmıştı.

İmamoğlu’nun o dönem Yüksek Seçim Kurulu başkanı olan Sadi Güven’le 10 YSK üyesine yönelik ‘kurul halinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret’ suçunu işlediği iddiasıyla 15 ay 15 günden dört yıl bir aya kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İmamoğlu’ysa ‘ahmak’tan kastının Soylu olduğunu söylemişti.
Haziran ve eylülde görülmesi gereken duruşmalar ertelenmişti.

11 Kasım’daki duruşmada hakim de ”Sözlerin muhatabı Soylu” dedi. Hakimin savcıdan esas hakkında mütalaa istemesi üzerineyse avukatlar reddi hakim talebinde bulundu. Savcıysa mütalaasında İmamoğlu hakkında en üst sınırdan ceza talep ederek siyasi yasak istedi.

Üst mahkeme olan Anadolu 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi de önceki hafta, İmamoğlu’nun avukatının yaptığı reddi hakim talebinin reddine karar verdi.

Ekrem İmamoğlu dava karar