İmar affı süresinin uzatılması için yasa teklifi veren Destici, tüm imar aflarına karşıymış!

TAKİP ET

Yaklaşık 4 ay önce kendi imzasını taşıyan yasa teklifiyle imar affı süresinin uzatılmasını isteyen BBP Lideri Mustafa Destici, tüm imar aflarına karşıymış!

BMM'de düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan BBP Genel Başkanı ve Ankara Milletvekili Mustafa Destici, "tüm imar aflarına karşı olduğunu" söyledi.

Yaklaşık 4 ay önce kendi imzasını taşıyan ve TBMM'ye sunduğu, 'imar affı' ile ilgili yasa teklifinin deprem olmasa TBMM'ye gelmesi beklenirken konuşan Destici, "Öncelikle BBP olarak tüm imar aflarına prensip olarak karşı durduk ve karşıyız. Hiçbirisine de 'evet' oyu vermedik. İmar planlarının dikkatle titizlikle hazırlanan kurallar olması gerektiğini de hep söyledik, ifade ettik. Biz asla 'imar affı' teklifi vermedik. Daha önceki imar barışında mağduriyetlerin giderilmesi, kamu zararı, iskan imar yönünden incelenmek suretiyle kayıt altına alınmasıyla ilgili imar düzenlemesi talebimizin, yeni bir imar affı olarak dillendirilmesi cahillik. Biz ne söylediğimizi biliyoruz. Kimse istismar etmemelidir. Kendi verdikleriyle bizimkini karıştırmamalıdır" dedi.

İMAR AFFI NEDİR?

"İmar affı" ya da AKP iktidarı tarafından hazırlanan son yasada ifade edildiği şekliyle "imar barışı", gecekondu ve imar mevzuatına uygun şekilde inşa edilmeyen yapıların mülkiyet sorunlarının düzenlenmesini kapsıyor. İmar affı ile, afet bölgelerinde bulunan riskli yapılar, hiçbir denetime tutulmadan, sadece mülk sahibinin beyanı esas alınarak kayda geçiriliyor.

DESTİCİ'NİN TEKLİFİ NE DİYOR?

Destici’nin iki maddelik; “İmar Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi” şöyle:

MADDE 1- 3/5/1985 tarihli ve 3194 sayılı imar Kanununun geçici 16 ncı maddesinin birinci fıkrasında yer alan "31/12/2017" ibaresi "30/7/2022" şeklinde, "31/10/2018" ibaresi "31/10/2022" şeklinde ve "31/12/2018" ibaresi "31/12/2022 şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- 3194 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 26- Bu maddenin yayımı tarihinden önce geçici 16’ncı madde uyarınca Yapı Kayıt Belgesi alıp anılan maddede belirlenen süre kayıtlarına aykırılık nedeniyle belgeleri iptal edilenler hakkında 32’nci ve 42’nci maddeler uyarınca tesis edilen idari işlemler, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla iptal edilir, tahsil edilemeyen idari para cezaları terkin edilir, tahsil edilmiş olanlar ilgililere iade edilir. Birinci cümle kapsamındaki kişiler hakkında kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davaları düşer, mahkûm olunan cezalar bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar."

KARARA BAĞLANACAĞI GÜN DEPREM OLDU

Destici'nin verdiği teklif 7 milyondan fazla konut ve işyerini ilgilendiriyor. MHP Lideri Devlet Bahçeli de grup toplantısında “imar sorununun” çözülmesi gerektiğini söylemiş, bu konuda düzenleme yapılmasını istemişti. Bahçeli açıklamasında, “Vatandaşlarımızın imar sorunlarından terörle mücadelede yaralanıp da gazi sayılmayan kardeşlerimizin haklı taleplerine, uzman çavuşlarımızın özlük haklarıyla ilgili beklentilerinden uzman jandarmalarımızın okullarında geçen bir yıllık sürenin fiili hizmetten sayılmasına kadar her mesele kalıcı olarak çözülmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

Meclis Başkanlığı da Destici'nin teklifini geri çevirmeyerek Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonuna havale etmişti. Cumhurbaşkanlığı kabinesinin 23 Ocak’taki toplantısında ele alınan teklif 6 Şubat toplantısında karara bağlanacaktı ancak deprem oldu.

İmar affı Mustafa Destici