İmar Barışı kargaşasına Meclis Üyeleri Birliği'nden tepki

TAKİP ET

Türkiye Birliği Genel Başkanı Yalçın Kocabıyık, İmar Barışı Yasası’nda yaşanan karışıklığa tepki gösterdi. Kocabıyık, başvuran vatandaşların belediyelerle sorunu çözdüğünü mahkemelerde ise cezai durumlarla karşılaştığını kaydetti.  Türkiye Meclis Üyeleri Birliği 21’nci kuruluş yıl dönümünde yerel seçimlerle ilgili bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıya İzmir Konfederasyonu’na bağlı federasyonlar da katıldı. Toplantıya  İmar Barışı Yasası’ndan dolayı yaşanan sıkıntılar damga vurdu.

‘BU İMAR BARIŞI DEĞİL’

Türkiye Meclis Üyeleri Birliği Başkanı Yalçın Kocabıyık, imar barışının siyasi kısmı ile ilgilenmediklerini ancak çarpık kentleşmenin olduğu İzmir’de imar barışının çok önemli neticelere vardığına dikkat çekti.

Kocabıyık, vatandaşa bir belge vermekle işin çözülmediğini belirterek, “Çoğu vatandaşımız bu konuda mutlu ve huzurlu oldu ve yarınlara da güvenle baktı. Ancak söylenen gibi de bu iş kolay değildi; internetten başvurun, gelin ve size hemen tapunuzu verelim o kadar basit değil. Bu tüccar düşüncesiydi bir an önce parayı yatırın belgenizi verelim. Ama o belgeyi almakla iş bitmedi ve uygulamada çok büyük sıkıntılarla karşılaştık. Her gün bize binlerce insan geldi ve biz bir ekip kurarak vatandaşlarımıza yardımcı olduk. İmar barışı deniliyor ama bu bir imar affıdır.   Bu belgeyi alan arkadaşlarımız belediye ile olan sorunlarını bir noktada çözdüler; eğer kaçak bir yapılaşmaysa ve para, yıkım cezası aldıysa, belgeler sayesinde bu cezalardan kurtuldu. Bazı hakimler ise mahkeme safhasına geldiğinde bazı hakimler belediye, bazıları ise vatandaş lehinde karar verdiler” dedi.

YASADA HALA BOŞLUK VAR

Kocabıyık, yasadaki boşluğa dikkat çekerek, “Çünkü bu konuda net bir kanun hazırlanmamıştı. Yani uygulayan hakimlerimiz var uygulamayan hakimlerimiz de mevcut. Asıl önemli olan bu yasa çıkmadan önce Cumhurbaşkanı televizyonlarda Türkiye’de, İstanbul ve Çanakkale Boğazları dışında her yerde derken; yani sit alanlarında yapılanlara da bu belgenin verileceğini ve cezaların kalkacağını söylemişti. Ancak bunu net ve açık bir şekilde bildirmediklerinden dolayı. Yani yasada bir boşluk olması sebebiyle burada sıkıntılar yaşandı. Belgeyi alıp mahkemeye koşan insanlar orada o belgeyi tanımayan hakimlerle karşılaştılar. Hakim diyor ki; yasada senin yaptığın binaya af gelmiş ama sen burada site muhalefetten bir suç işlemişsin ve bu hukuku ilgilendiren bir konudur ve ben cezamı veririm verdiysem de cezamı kaldırmam” diye konuştu.

VATANDAŞIN MAĞDURİYETİ

Kocabıyık,  vatandaşın mağdur olmaması için girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, “En son gidip merkezi yönetim ve ilgili bakanlıklarla konuştuk ve bir sivil toplum kuruluşu olarak bunun yasa da açıkça belirtilmesini ve İzmirlilerin, hatta tüm ülke vatandaşlarının mağdur olmamasını istiyoruz. Adam geliyor para yatırıyor, belgeyi alıyor ve mahkemeye gidiyor, mahkeme o kararı tanımıyor cezanı çekeceksin diyor. Bunlar insanları mağdur ettiler. Biz Genel Merkezimizden randevuyu aldık gideceğiz, ilgili bakanlarla da görüşeceğiz. Gerekirse Cumhurbaşkanı’na da çıkacağız ve bu yasayı çıkartacağız” açıklamasını yaptı.