İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi açıkladı: İzmir-Selanik hattı kapatıldı

TAKİP ET

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk 11 Ekim'de açılan İzmir-Selanik Ropax Hattı'nın kış sezonu boyunca kapatıldığını açıkladı.

Sıla ARABACIOĞLU-GERÇEK HABERCİ-İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Kasım ayı Meclis Toplantısı, gerçekleştirildi. Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk toplantıda Denizcilik sektöründe ülke ve bölgedeki güncel gelişmeler değerlendirildi. Öztürk, 11 Ekim’de açılan İzmir-Selanik Ropax Hattı’nın kış sezonu boyunca kapatıldığını açıkladı.

“Tahıl Koridoru’ndan 491 gemi geçti”

Dünya Konteyner Endeksi, 24 Kasım haftasında yüzde 7 düşerek, 2 bin 404 dolara kadar gerilediğini dile getiren Öztürk, şunları söyledi:

“Konteyner operatörleri seferleri birleştirerek ya da iptal ederek, navlundaki çöküşü durdurmaya çalışıyorlar. 25 Kasım verilerine göre büyük konteyner operatörlerinin oluşturduğu ittifaklar, planlanmış seferlerinin yüzde 14’ünü iptal etti. Alphaliner’e göre, Şubat 2022’de 500 bin TEU’ya kadar gerileyen boşta duran konteyner kapasitesi, şu an 1,25 milyon TEU’ya ulaşmış durumda. Navlunlardaki gerilemenin Çin yeni yılına kadar devam edeceği, bazı taşıma koridorlarında pandemi dönemi öncesi navlunların görüleceği ifade ediliyor. Okyanus taşımalarının 2023’te yüzde 2,5 azalacağı tahmini ve tersanelerde suya inmeyi bekleyen yeni gemiler, kötümser yönlü beklentileri daha da kuvvetlendiriyor.  Yine dökme yük navlunları için temel gösterge olan Baltık Kuruyük Endeksi, zayıf talebin etkisiyle 1300 puan civarlarında seyrediyor. Koster piyasasında ise ciddi bir düşüş gözlemlenmiyor. Türkiye’nin girişimleriyle dört ay uzatılan Tahıl Koridoru’ndan 23 Kasım itibariyle 491 gemi geçti.”

“Türkiye, lojistik avantajını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya”

Öztürk, konteyner taşımacılığındaki düşüş, ihracatın durağanlığın etkisiyle limanlardaki yük hacmine de yansıdığını vurgulayarak, “Ege İhracatçı Birlikleri verilerine göre Ekim 2022’de yapılan ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5 düşüş gösterdi. Bu karşı ithalat hızlanarak devam ediyor. 10 ayda dış açık 91 milyar dolara ulaştı. Denizcilik Genel Müdürlüğü verilerine göre ise Ocak-Ekim 2022 döneminde limanlarımızda elleçlenen yük 454 milyon tona çıkarken, elleçlenen konteyner yüzde bire yakın gerileyerek 10,36 milyon TEU’ya düştü. Ticaret ve sanayi kesimlerinin krediye erişimdeki sıkıntıların yanı sıra döviz kurunun düzeyinin, ihracatta rekabet gücünü olumsuz etkilediği belirtiliyor. Tek haneye inen faize karşı üç haneli rakamlara yaklaşan enflasyon, üretim maliyetlerinin artmasına yol açıyor. Bir başka yoruma göre yüksek navlun döneminde tedarik merkezi olarak öne çıkan ülkemiz, navlunların hızlı düşüşü nedeniyle lojistik avantajını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir” diye konuştu.

“Kabul edilebilir bir şey değil”

Selanik üzerinden Avrupa’ya bağlayan İzmir-Selanik Ropax Hattı’nda seferler 11 Ekim’de başladığını şu ana kadar sefer sayısı 20’ye yaklaştığını kaydeden Öztürk, “2 ay evvel açılışını yaptık. İzmir Selanik’le ilgili bir miktar eleştireceğim bir miktar haklılık payı da var yok değil. Nisan veya mayıs ayına kadar kapanışını yapıyoruz. Kabul edilebilir bir şey değil. DTO olarak mütevazi olamayacağım. 8 senedir bu hatla ilgili çalışmalar yapıyoruz. Defalarca Yunanistan’a gittik, Yunanistan’dan misafir kabul ettik. Ana amacı ihraç yüklerini Avrupa’ya ne kadar hızlı en maliyetsiz şekilde sokarız noktasındaydı. Bugün İzmir’den çıkış yapan sadece Çeşme’den bir firmamız var o firmamızda tresde’ye gidiyordu. İzmir’den diğer firma İspanya’ya gidiyor. Avrupa’ya güneyden İspanya Fransa İtalya’dan giriş yapılıyor” açıklamasını yaptı.

“Lojistik performansımız çok iyi değil”

Öztürk, dünyada en fazla kira geliri getiren gemi tipi Ro-Ro olduğunu paylaşarak, “Bir Ro-Ro firması, aynı denizi kullanan 2 ülke böyle bir hattı kurdular. Mayısa kadar durdurdular. Ana nedeni desteksizlik. Neden destek yok onu anlamıyorum. İspanya’dan Fransa’dan İtalya’dan giriş yapılıyorken İzmir’den Selanik’e gidiş, Selanik’ten Güney Avrupa’ya, Balkanlara giriş Türkiye lojistik açısından daha iyi değil mi? Yeterli destek görülemedi. Bu destek olmadığı sürece insanların para kazanması söz konusu olmadığı için büyük kayıplarla bu hattın kış sezonu boyunca kapatılmasına kadar verildi. Sadece Ro-Ro değil aynı zamanda pessenger hattı. Toplu bir zarar söz konusu. Dolayısıyla Türkiye’nin lojistik performansı diyoruz dünya bank kriteri, niye Türkiye çok alt sıralarda? Lojistik performansımız çok iyi değil. Bu da dış yatırımı etkiliyor. Sadece böyle değerlendirmemek gerekiyordu. Lojistik firmalarımızın bu hatta büyük destek vermesi gerekiyordu ama olmadı” ifadelerini kullandı.

“İzmir’de 10 ayda 18 gemi ve 48 bin yolcu geldi”

Kruvaziyer turizminde ilk 10 ayda limanlara 752 gemi ile 918 bin yolcu geldiğini aktaran Öztürk, “Pandemi nedeniyle geçen yılın tamamında 45 bin yolcu geldiğini düşünürsek, artış oranı 20 kata ulaştı. Yine bu yılki yolcu sayısı, 300 bin yolcunun geldiği pandemi öncesi yıl olan 2019 yılının üç kat üzerindedir. Ocak-Ekim döneminde İzmir’e 18 gemi ve 48 bin yolcu, Çeşme’ye 50 gemi ve 20 bin yolcu, Dikili’ye 26 gemi ve 5 bin 700 yolcu, Kuşadası’na 350 gemi ve 456 bin yolcu geldi. Her ne kadar Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle Karadeniz’in devre dışı kalmasından dolayı 2023’e yönelik bazı hatlar seferlerini iptal etse de kruvaziyer turizmindeki ivmenin yukarı doğru gitmesi bekleniyor” görüşünü aktardı.

 

 

 

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi İzmir-Selanik hattı