İş Davalarında Arabulucu da Ücrete Tabi

TAKİP ET

İşçi ile işveren arasında uyuşmazlıkları çözmek için getirilen 'arabuluculuk kurumu'na 30 bin liraya kadar alacak için 1800 lira ödenecek. Uzlaşma olursa taraflar bu ücreti 900 liradan eşit paylaşacak.

Arabuluculuk uygulaması getiren ‘İş Mahkemeleri Kanunu Tasarısı’ Meclis’te bu hafta kabul edilmişti.

Kanuna göre, düzenlemede yer alan uyuşmazlıklarda dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu kılınıyor.

Düzenlemeyle birlikte, ‘dava şartı olarak arabuluculuk’ kurumu da ilk kez uygulamaya konuyor.

İşçiler kıdem, ihbar, tazminat, fazla mesai, yıllık izin, ücret, işveren de alacak ve tazminat gibi kalemler için dava açmadan önce arabulucuya başvuracak.

Düzenleme Resmi Gazete’de yayınlandıktan üç ay sonra yürürlüğe girecek.

Habertürk’te yer alan habere göre, tarafların uzlaşmaları halinde, arabuluculuk ücreti, işçi ve işveren tarafından eşit ödenecek. Bir arabulucu tarafından sonuçlandırılan anlaşmazlıklarda ilk 30 bin lira için 1800, sonra gelen 40 bin lira için 2 bin lira ücret ödenecek. Bu ücret iki taraf arasında eşit paylaşılacak. Tarafların arabulucu huzurunda anlaşamamaları halinde, arabuluculuk görüşmelerinin ilk iki saatlik bölümü Hazine’den, iki saati aşan kısmı ise eşit şekilde karşılanacak.

Yargıtay yerine BAM

İşten atılan işçiler işe iade için 30 gün içinde arabulucuya başvurmak zorunda. Anlaşma sağlanamaması halinde, son tutanağın düzenlendiği tarihten itibaren iki hafta içinde iş mahkemesine dava açılabilecek. İşe iade davalarına yapılan itirazlar Yargıtay yerine bölge adliye mahkemelerinde (BAM) karara bağlanacak. BAM’ın vereceği karar kesin olacak. İşe iade davaları BAM’da ivedilikle görüşülecek.

İş Mahkemeleri’nde görüşülen 2017 yılı için 41 bin 530 liranın altındaki davalar bölge adliye mahkemelerinde karara bağlanacak. Bu tutarı aşan davalarda ise BAM kararları Yargıtay’da temyiz edilebilecek. 41 bin 530 TL’lik tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

Zaman aşımı beş yıl

Yıllık izin ücreti, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, kötü niyet tazminatı ve iş sözleşmesinin ‘eşit davranma’ ilkesine uyulmaksızın feshinden kaynaklanan tazminatlar için halen 10 yıl olan zaman aşımı süresi, beş yıla indirildi. Kanunun bu maddesi, yeni yılı beklemeden, Resmi Gazete’de yayınlandığı gün yürürlüğe girecek. Zamanaşımına ilişkin hükümler, kanun yürürlüğe girdikten sonra feshedilecek iş akdi sözleşmelerine uygulanacak. Daha önce feshedilmiş sözleşmelerden kaynaklı ücret dışındaki alacaklarda zamanaşımı süresi 10 yıla tabi olacak.

Anlaşma zorunlu değil

İşçi ve işveren, alacak davalarında arabulucuya gitmek zorunda olacak, ancak anlaşmak zorunda olmayacak. İşçi ya da işveren anlaşmayı kabul etmezse dava açabilecek. Ancak, arabulucu huzurunda anlaşma sağlanıp tutanak tutulduktan sonra, anlaşılan hususlar hakkında taraflarca dava açılamayacak. Arabulucu, yapılan başvuruyu, görevlendirildiği tarihten itibaren üç hafta içinde sonuçlandıracak. Bu süre, zorunlu hallerde en fazla bir hafta uzatılabilecek.