İşler: Güneş, deniz ve kumumuzu bedavaya kullanıyorlar

TAKİP ET

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, ülkemize 2023'ün ilk 7 ayında 30 milyon 93 bin 446 turistin giriş yaptığını ancak bu turistlerin otellerde kalmadığını söyledi. İşler, turistlerin yurtdışındaki şahıslardan ev kiraladığını açıklayarak, 'Yurtdışında yaşayan yabancılar Türkiye'den ev kiralıyor ya da satın alıyor ve daha sonrasında ülkesindeki pos cihazından ödeme alarak bu evleri kiralıyor' dedi.

Batuhan KAYA-GERÇEK HABERCİ-ÖZEL HABER- Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı Mehmet İşler, 2023 yılında ülkemize giren turist sayısının arttığını ancak artışın otellerdeki doluluğu yansımadığını söyledi. 2023 yılında ülkeye giren turist sayısında rekor bir atış olmasına rağmen otellere yansımayan doluluğun sebebini yabancıların satın aldıkları ya da kiraladıkları evleri kiralaması olduğunu ifade eden İşler, “Buraya gelen turist arkadaşının evine gelirmiş gibi geliyor” dedi.
Güneşimizi, denizimizi ve kumumuzu bedavaya kullanıyorlar
Yabancıların kiraladıkları evlerin vergi ve döviz kaybına neden olduğunu açıklayan İşler, “Kimlik bildirimi yok, fatura kesilmiyor, gelir beyanı yapılmıyor. Tur operatörü gibi çalışan yabancılar var, bu şartlarda ülkemize giren turist sayısında artış var ama otellerde konaklayan ve döviz bırakan turist sayısında artış yok. Güneşimizi, denizimizi ve kumumuzu bedavaya kullanıyorlar” şeklinde konuştu.
Turizm ve Kültür Bakanlığı’nda seferberlik
Turizm ve Kültür Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a durumu ilettiklerini ve bakanlıkta bu sorunu çözmek için bir seferberlik başladığını ifade eden İşler, “Sayın Bakan’a durumu arz ederek bu durumun Türk turizmini baltaladığını ifade ettik. Biz Bakan Bey’e ‘Bunun kaldırılmasını, yok edilmesini istiyoruz’ demedik, ‘Bizimle aynı koşullarda çalışsınlar’ dedik. Sayın Bakan bu konuda bir seferberlik ilan etti ve şu an bakanlık çok yoğun şekilde çalışıyor. Sektör ve Bakanlık dirsek temasında bu sorunu çözmeye oldukça kararlı bir biçimde hareket ediyor” dedi.

Mehmet İşler Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Yurtdışı